Susirinkę užsienio lietuviai brėžė Lietuvos ateities kontūrus

Kaip atsakys mūsų šalis į globalius ekonomikos iššūkius? Apie tai vakar svarstė Pasaulio lietuvių ekonomikos forumo dalyviai, rašo dienraštis „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 4, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:52 PM

„Atsitiesėme po krizės ir dabar turime sveikai augančią ekonomiką.” Tokią naujieną forumo dalyviams vaizdo konferencijos metu paskelbė jo globėja prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Bet diskusijos, ar mūsų ekonomika tikrai auga sveikai, sostinės „Litexpo” parodų rūmuose netilo visą dieną.

Antai Brazilijos kompanijos „Asyst International” vadovas Francisco Ricardo Blagevitchius stebėjosi, kad didžiąją dalį savo prekių ir paslaugų Lietuva eksportuoja į Europą, kurioje šiuo metu pastebima akivaizdi recesija.

Netrūko ginčų ir dėl emigracijos įtakos. Vieni forumo dalyviai ją vadino akivaizdžiu blogiu, kiti aiškino, jog nieko blogo, jeigu trečiu lietuviškiausiu miestu po Vilniaus ir Kauno tapo Londonas.

Į forumą žadėjęs atvykti lietuvių kilmės Italijos architektas Massimiliano Fuchsas to negalėjo padaryti dėl ligos, o štai buvęs Bogotos meras Antanas Mockus atvyko atsiimti apdovanojimo už laimėjimus verslo srityje.

Renginio vedėjui pristačius A. Mockų anglų kalba, svečias prabilo lietuviškai.

„Man būtų gėda kalbėti angliškai”, – pripažino Kolumbijos lietuvis.

Bogotos universiteto profesorius, dalyvaudamas diskusijoje apie regioninę plėtrą ir urbanizaciją, aiškino, kad plečiant miestą būtina atsižvelgti į gyventojų poreikius, nes neišspręstos problemos didina socialinių konfliktų galimybę.

„Būdamas Bogotos meras privatizavau elektros kompaniją. Pastatėme ją ant kojų, pardavėme ir taip miestui uždirbome didelius pinigus”, – sakė A. Mockus. Jo teigimu, svarbu suvokti, jog viešojo sektoriaus pinigai galėtų būti valdomi efektyviau.

Pirmasis Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas buvo surengtas 2009 metais Vilniuje. Lietuvos sostinėje jis vyko ir 2010 bei 2011 metais, o praėjusiais metais dalyviai buvo susirinkę Čikagoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.