Iš meilės moteriai sukurta J. Kazicko rezidencija spindi iki šiol

Garsus išeivijos lietuvis verslininkas Juozas Kazickas trečiadienį pravėrė savo įspūdingos rezidencijos Vilniuje duris – čia buvo pristatyta jo atsiminimų knygos „Vilties kelias“ papildyta nauja laida.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 6, 2013, 12:08 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:41 PM

Susirinkusieji svečiai dar kartą galėjo įsitikinti - prieš dvylika metų J. Kazickas sukūrė tikrą stebuklą, jis sugebėjo laiką pasukti 200 metų atgal. Šalia Vilnių puošiančių Lietuvos didikų Chodkevičių, Radvilų rūmų, šis namas, pavadintas daktaro Juozo Kazicko rezidencija, be abejonės, taps Lietuvos istorine vertybe.

„Šiandien ši rezidencija Šv. Jonų gatvėje visiškai atitinka XIX a. pradžios lietuviškų dvarų stilistiką. Tad šiai rezidencijai - 200 metų. Pačioje senamiesčio širdyje rekonstruotas namas jau tapo legenda“, - drąsiai teigia architektas profesorius Vytautas Nasvytis.

95-metį prieš porą savaičių atšventęs mecenatas dr. J. Kazickas šiuos namus statė su meile. Ir iš meilės vienai moteriai, jau Anapilin iškeliavusiai savo žmonai Aleksandrai.

Menas ir šiuolaikinės technologijos

„Seni namai pilni paslapčių. Pradėję rekonstruoti nežinojome, kokią staigmeną mums kasdien pateiks praėję šimtmečiai“, - prisimena dvejus metus trukusius darbus statybos darbų direktorius Antanas Bardauskas.

Šiuolaikinis pastatas neįsivaizduojamas be tobulos oro kondicionavimo sistemos. Bet kur sumontuoti, kaip paslėpti, kur nutiesti galybę laidų, kabelių ir vamzdžių, kai seno namo sienų nepastumsi?

Šiandien rezidencijos svečiai net neįtaria, kad kambarius skiriančios 60 centimetrų storio sienos, ant kurių kabo senųjų meistrų darbai, iš tikrųjų yra tik... muliažas. Jos pilnos ne senovinių akmenų, o vamzdynų ir kabelių, izoliuotų ir apkaltų sausu tinku.

Rezidencijoje yra net septyni oro režimai. Tai reiškia, kad bet kurioje patalpoje gali būti 7 skirtingi mikroklimatai. Pastate taip pat yra sumontuotas galingas akumuliatorius, tad nebaisu, jei visame mieste dingtų elektra.

Architektas profesorius Vytautas Nasvytis rezidenciją suplanavo simetrišką. 1000 kvadratinių metrų pastate - du aukštai po žeme, trys – viršuje. Naudingo ploto – 550 kvadratinių metrų.

Pro paradines duris ir apvalų stiklinį vestibiulį patenkama į pirmo aukšto 80 kvadratinių metrų priėmimų salę, per kurią tiesiai išeinama į kiemo sodą.

Dešiniajame fligelyje - biblioteka, kairiajame - valgomasis.

Antrame aukšte atitinkamai išdėstyti svetainė, svečių bei šeimininkų miegamieji. Trečias, mansardinis aukštas, - skirtas svečiams.

Pakilus iš dviejų aukštų rūsių, kuriuose įrengtas namų kino teatras bei sauna, į viršų, apakina rezidencijos menių puošnumas.

Amerikietė interjero dizainerė Claudia Ruger čia sukūrė XVIII-XIX amžių dvarų prabangą. Antikvariniai baldai buvo surinkti Amerikos ir Europos aukcionuose. Prabangiuose namuose susipynė įvairių epochų skoniai ir meno kryptys.

Ypatingos prabangos rezidencijai teikia marmuras. Balto marmuro laiptuose, šviesaus marmuro grindyse atsispindi krištolo sietynai.

Priežiūros reikia kasdien

J.Kazickui šiuo metu iš viso priklauso šeši pastatai: rūmai Vilniaus senamiestyje, biurų pastatas Vilniuje, vila Bahamose ir dar trys namai JAV – Niujorke, Manhatano centre, šalia Didžiosios centrinės stoties, Long Ailando saloje Ist Hamptone ir JAV turtuolių pamėgtame Niujorko priemiestyje Grinviče.

Tiesa, prieš trejetą metų, per patį ekonominio sunkmečio piką, pasklido kalbos, kad J. Kazickas parduoda savo rezidenciją. Net buvo minima konkreti kaina – 12 milijonų litų. Juokinga suma, nes rūmams tai būtų dar labai kukli kaina, mat, kalbama,  maždaug tiek J. Kazickui atsiėjo vien pastato restauravimas ir moderni vidaus įranga.

Kiek kas mėnesį atsieina rezidencijos išlaikymas, ją prižiūrintis tolimas šeimininko giminaitis Rolandas Auksakis nenorėjo atskleisti. „Už trijų kambarių butą reikia žiemą mokėti apie 700 litų, o čia 1000 kvadratinių metrų, tad galima paskaičiuot. Bet pagal Jurgį ir kepurė“, - sakė R. Auksakis.

Jis pats į rezidenciją užsuka kiekvieną dieną – darbų visada atsiranda: tai liftą ar vartus pataisyti, tai aplinką patvarkyti ar patikrinti sistemas. Kartą per savaitę čia ateina moteris, kuri nuvalo dulkes, palaisto gėles.

Per dvylika metų didžiausias rezidencijoje atliktas darbas – perdažytas pastato fasadas.

Parengė Inga Junčienė  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.