Tarp Europos ir Kinijos įsibėgėja muitų karas

Nuo ketvirtadienio Europos Sąjungoje įsigalios antidempingo mokestis kiniškoms saulės baterijoms. Užtat Pekinas žada keršyti muitais vynui, rašo "Lietuvos rytas".

Kiniškos saulės baterijos populiarios Europoje, tačiau Briuselis įtaria, kad jų kaina žemesnė už savikainą.<br>„Reuters” nuotr.
Kiniškos saulės baterijos populiarios Europoje, tačiau Briuselis įtaria, kad jų kaina žemesnė už savikainą.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 6, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:37 PM

Europos saulės baterijų gamintojai jau seniai dūsavo dėl žiaurios konkurencijos su kinais. Bankrutavus kelioms didelėms kompanijoms nuspręsta kreiptis į Europos Komisiją (EK) dėl antidempingo muitų.

EK nutarė, kad kinai su europiečiais varžosi nesąžiningai, ir nusprendė įvesti papildomus mokesčius: nuo šiandien iki rugpjūčio 6 dienos galios pereinamasis antidempingo mokesčio tarifas – 8,6 proc.

Jei padėtis nepasikeis ir tolesnės derybos baigsis be rezultatų, vėliau tarifas padidės iki 47,6 proc.

Manoma, kad baterijos parduodamos pigiau nei Kinijos vidaus rinkoje ar net pigiau už savikainą, nes Pekino valdžia teikia įmonėms subsidijas.

Atsakydamas į Briuselio veiksmus Pekinas pradėjo tyrimą dėl neva dempingo kainomis tiekiamo vyno iš Europos.

„Pastaraisiais metais atkreipėme dėmesį į padidėjusį vyno iš ES šalių importą. Tyrimas pradėtas Kinijos gamintojų prašymu.

Mūsų gamintojai tvirtina, kad į Kiniją iš ES šalių importuojamas vynas parduodamas mažesnėmis už savikainą kainomis”, – vakar aiškino Kinijos prekybos ministerijos atstovas.

2012 metais didžiausia Europos vyno tiekėja Kinijai buvo Prancūzija, pardavusi 140 mln. litrų šio gėrimo.

Beje, muitų įvedimas kelia nerimą ir Europos aljansui už prieinamą saulės energiją (AFASE), vienijančiam 450 Europos fotoelementų gamintojų.

Aljanso atstovų nuomone, EK veiksmai gali smogti lemiamą smūgį visai Europos saulės baterijų gamintojų grandinei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.