Cigarečių gamintojus erzina kontrabanda

Tabako produktus gaminanti bendrovė „Philip Morris Lietuva” Klaipėdoje pristatė savo naują daugiau kaip 32,4 mln. litų vertės projektą – cigarečių filtrų tūtelių gamybos linijas.

Klaipėdos fabrike jau pradėtos gaminti ir cigarečių filtrų tūtelės.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos fabrike jau pradėtos gaminti ir cigarečių filtrų tūtelės.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilatis

Jun 7, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:32 PM

„Klaipėdos įmonė – pirmasis „Philip Morris International” padalinys pasaulyje, pradėjęs gaminti filtrų tūteles, rašo "Lietuvos rytas".

Vieta investicijai parinkta neatsitiktinai – šioje įmonėje naudojamos pažangiausios technologijos, dirba geri specialistai”, – pagyrų negailėjo „Philip Morris” grupės Baltijos šalyse vadovė Christiane Schwall.

Pajūryje gaminamos cigarečių filtrų tūtelės jau tiekiamos į Europos Sąjungos šalis.

Prieš 20 metų įsigijusi Klaipėdoje veikusį seną tabako fabriką „Philip Morris Lietuva” jį perkėlė į kitą vietą, nugyventus pastatus pardavė savivaldybei už simbolinį litą.

„Philip Morris Lietuva” – tabako pramonės Baltijos šalyse lyderė, per metus pagaminanti apie 20 mlrd. cigarečių. Per 20 metų investicijos viršija 610 mln. litų. Įmonėje dirba 500 žmonių.

Bet analitikai nesiryžta prognozuoti, kaip bus toliau.

Tuščių cigarečių pakelių tyrimai atskleidžia tabako gamintojams ir valstybės biudžetui nepalankią tendenciją: pernai net 35 procentai rūkalų buvo kontrabanda įvežta į Lietuvą iš Rusijos, Baltarusijos bei kitų Rytų šalių.

„Dvejus metus tabako rinka buvo stabili, o peraėjusiais metais nelegali prekyba šoktelėjo net 7 proc.

Visa tai įvyko nepaisant to, kad Lietuva pagal sulaikytą kontrabandą pirmauja Europoje”, – sakė „Philip Morris Baltic” korporacijos reikalų direktorius Gintautas Dirgėla.

Pagrindinė šešėlinės rinkos priežastis aiški – cigarečių kainų skirtumas ES erdvės šalyse ir kaimyninėse Rytų valstybėse.

Daugelį rūkalių iš proto varančių kainų žirkles skečia dešimteriopai didesni nei Rusijoje ar Baltarusijoje akcizo ir pridėtinės vertės mokesčiai tabako gaminiams.

„Lietuva įsipareigojusi iki 2018 metų pasiekti bendrą ES taikomų mokesčių tabako gaminiams lygį.

Bet jeigu jie ir toliau didės taip veržliai, poveikis Baltijos šalių tabako rinkai ir cigarečių gamintojams gali būti dramatiškas”, – įspėjo Ch.Schwall.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.