Automobilių mokestį įvesti planuoja nuo 2015 metų

Finansų ministerija svarsto galimybę nuo 2015 m. Lietuvoje įvesti visuotinį automobilių mokestį, o nekilnojamojo turto mokestį gyventojams gali tekti mokėti už būstą, kurio vertė didesnė kaip 0,5 mln. Litų.

Nuo 2015 m. už automobilius gali tekti mokėti papildomą mokestį.<br>V. Ščiavinskas
Nuo 2015 m. už automobilius gali tekti mokėti papildomą mokestį.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 11, 2013, 5:24 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:57 PM

Tai Seimo valdančiųjų frakcijų nariams pranešė finansų viceministras „tvarkietis“ Vytautas Galvonas.

Jis skaičiuoja, kad iš automobilių mokesčio į valstybės biudžetą 2015 m. būtų galima surinkti bent 200 mln. litų. Priklausant nuo tvarkos, vieną automobilį būtų galima apmokestinti 100-200 litų dydžio mokesčiu.

Tuo tarpu būsto vertės, nuo kurios mokamas nekilnojamojo turto mokestis, ribą ketinama nuleisti nuo dabartinio 1 iki 0,5 mln. litų. Tokiu būdu į valstybės biudžetą tikimasi surinkti apie 30 mln. litų. Praėjusiais metais šio mokesčio iš gyventojų buvo surinkta dešimt kartų mažiau.

V. Galvonas sako, kad svarstant galimybę įvesti šiuos mokesčius remiamasi tarptautinių organizacijų rekomendacijomis. Jos, trūkstant lėšų valstybės biudžete, pataria įvesti tokius mokesčius, kurie nestabdo šalies ūkio augimo. Tokiais laikomi būtent turto mokesčiai.

Išgirdę tokius planus, kai kurie socialdemokratai pasiūlė turto mokesčius įvesti jau nuo kitų metų ir tokiu būdu solidžiau papildyti valstybės biudžetą. Taip pat buvo siūloma įvesti visuotinį nekilnojamojo turto mokestį, kad jo negalėtų niekas išvengti.

Tiesa, tokiai idėjai nepritaria premjeras Algirdas Butkevičius. Jis baiminasi, kad pensininkai ir kiti sunkiau gyvenantys žmonės nepajėgs sumokėti mokesčio už namą ar butą. Jis sako, kad dauguma žmonių gyvena mažos vertės būstuose. Premjeras trečiadirnį taip pat teigė artimiausiu metu neplanuojantis automobilių mokesčio įvedimo. 

V. Galvonas pripažino, kad skubėti įvesti mokesčius automobiliams ir būstui nuo kitų metų yra pavojinga, nes gyventojai tam dar nėra paruošti. Jis Seimo nariams teigė, kad Finansų ministerija toliau analizuos situaciją ir vertins mokesčio įvedimo galimybes.

„Finansų ministerija pritaria šių mokesčių įvedimui, tačiau iš patirties gerai žinome, kad panašius planus visada sustabdo politikai, kurie turi priešingą nuomonę”, - Seimo nariams priminė finansų viceministras.

Įvesti nekilnojamojo turto mokestį Finansų ministerija planuoja jau daugybę metų, tačiau tam vis nerandama politinės valios. 2011 m. pabaigoje toks mokestis atsirado tik didesnės kaip 1 mln. litų vertės turtui. Jis buvo vadinamas prabangos mokesčiu.

Įvesti automobilių mokestį praėjusios kadencijos Seimui nepavyko. Tąkart buvo planuota apmokestinti galingus arba brangius automobilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje