Eksporto į JAV duris valdžia klibina vis smarkiau

Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna šiuo metu „klibina“ Ameriką. Apie žemės ūkio produktų eksportą į šią šalį kalbėta kone kiaurus metus. Ekspertai iš JAV pernai išžvalgė mėsos perdirbimo įmones Lietuvoje. Neseniai darbą užutlantėj pradėjo ir žemės ūkio ataše. Tačiau susitikęs akis į akį su amerikiečių poltikais, V. Jukna turėjo ir ką jiems pasakyti, ir ko jų paprašyti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 13, 2013, 2:10 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:08 PM

V. Jukna šiuo metu vieši Vašingtone, kuriame už pažinčių ir derybų stalo ministras sėdo ne vienam dalykiškam pokalbiai su JAV politikais. Taip pamažu jiems siunčiama žinia apie Lietuvos žemės ūkį ir tai, ką jame dirbantys žmonės sukuria. Vienas ministro susitikimų įvyko JAV Kongrese, kur V. Jukna susipažino su kongresmenu Jimu Costa, - įtakingu Kongreso Žemės ūkio komiteto nariu. J. Costai patikėta kuruoti derybas tarp JAV ir ES dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės. Kongreso nariui J. Costai ministras V. Jukna užsiminė apie tai, kad Lietuva nuo liepos 1-osios iš Airijos perima pirmininkavimą ES Tarybai, o tai Lietuvai – didžiulis iššūkis. Viena svarbiausių užduočių, kurią teks įveikti per pirmininkavimo pusmetį - baigiamieji Bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) reformos darbai. Taip pat – Bendrosios žuvininkystės politikos (BŽP) reforma. Teks peržiūrėti žemės ir maisto ūkio produktų eksporto skatinimo, vaisių ir daržovių sektoriaus reglamentavimo, gyvūnų ir augalų sveikatos teisės aktus.

Laukia sunkios derybos

Derėtis dėl transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės su JAV turės Europos Komisija, gavusi mandatą iš Ministrų Tarybos. Miandatas turėtų būti patvirtintas dar per Airijos pirmininkavimo ES Tarybai, - iki liepos. Anot kongresmeno J. Costos, Transatlantinė prekybos ir investicijų partnerystė naudinga ir JAV, ir Europai.

„Derybos bus sunkios, nes jose teks aptarti daugybę klausimų. Tačiau per porą trejetą metų, manau, pavyks susitarti. Viena iš svarbiausių mūsų užduočių – įrodyti, kad susitarimas su ES ir būsimos permainos yra daug naudingesnnės, nei dabartinis status quo“, - sakė J. Costa. Jo teigimu, ir JAV visuomenei būtina įrodyti, kad transatlantinio susitarimo priešininkų mąstymas yra sustabarėjęs. Jie nesuvokia, kokių galimybių netektų JAV, jei nepavyktų susitarti su ES. Auganti prekyba, investicijos, darbo vietų didinimas, mokslinis bendradarbiavimas – visu tuo JAV nepasinaudotų, jei atsuktų nugarą ES. „Žemės ūkis yra viena tų sričių, dėl kurios bus sunkiausia derėtis. Pavyzdžiui, hormonų naudojimas, genetiškai modifikuoti produktai, geografinė nuoroda į produktų kilmę, - dėl viso to derėtis bus ypač sunku. Tačiau jei abi pusės - JAV ir ES - bus konstruktyvios, padarys viena kitai nuolaidų, bus galima pasiekti gerų rezultatų”, - sakė J. Costa.

Paprašė paramos

V. Jukna kreipėsi į kongresmeną, prašydamas paramos lietuviškos mėsos eksportui į JAV. Inspektoriai iš JAV Lietuvoje lankėsi dar praėjusių metų rugpjūtį, jau yra parengta ataskaita, liudijanti, kad Lietuvos įmonės atitinka JAV reikalavimus. Šis dokumentas Lietuvos dar nepasiekė, tačiau jau yra žinių, kad Lietuvos įmones inspektoriai įvertinto palankiai. Tačiau oficialiai patiktą ataskaitą dar turi svarstyti bei patvirtinti Kongresas.

“Tai labai ilgas procesas. Gal yra būdų jį paspartinti?“ - užklausė ministras.

JAV kongresmenas pažadėjo pasidomėti, kokia yra situacija, susijusi su lietuviškos mėsos importu į JAV. Ir, talkinant jo patarėjams, parduoti lietuviams žinių, ką ir kaip dar reikėtų nuveikti.

Įtakingo kongresmeno, žemės ūkio komiteto nario J. Costa parama ypač praverstų, - licenciją prekiauti mėsa JAV mūsų šalies įmonės gautų greičiau. Ministras V. Jukna pakvietė kongresmeną apsilankyti Lietuvoje artimiausiu, jam patogiu, metu. J. Costa kvietimą priėmė bei užsiminė, kad įdomiausia jam būtų apsilankyti Lietuvoje per jos pirmininkavimą ES Tarybai.

Susitikimo ir su ES atstovybės vadovu

Pirmadienį, birželio 10-ąją, žemės ūkio ministras Vašingtone susitiko ir su ES atstovybės JAV vadovu Joao Vale de Almeida.

Ministras užsiminė, kad šiuo metu ES Tarybai pirmininkaujanti Airija nuveikė didžiulį darbą, siekdama kompromiso dėl BŽŪP reformos.

Geri BŽŪP derybų rezultatai sukurtų palankią aplinką ir JAV bei ES deryboms dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės.

Anot ambasadoriaus Joao Vale de Almeido, pirmasis pirmininkavimas ES Tarybai -- tai didelis iššūkis Lietuvai. „Iš patirties žinau, kad iš anksto tam gerai pasiruošus, parengus specialistus bei visas susijusias institucijas, problemų neturi kilti“, - sakė ES atstovybės JAV vadovas.

Jo teigimu, Europa yra pasirengusi deryboms su JAV dėl prekybos. Netrukus bus gautas mandatas pradėti derybas, o ateinantį pusmetį planuojami keli derybų raundai. Anot ambasadoriaus, žemės ūkio dalis, lyginant su Doha‘os derybomis, yra pakankamai gerai parengta, todėl derybos turėtų būti sėkmingos.

Keisis studentais

Kartu su ministru JAV viešintis žemės ūkio viceministras Mindaugas Kuklierius su JAV Žemės ūkio departamento užsienio reikalų biuro vadovu Philipu Karstingu aptarė ir abiejų šalių bendradarbiavimą žemės ūkio srityje. „Susitikimo metu kalbėjome ir apie pasikeitimą studentais, dėstytojais, mokslininkais. Anksčiau šie mainai vyko visu smarkumu, tačiau bendradarbiavimas nutrūko Lietuvai įstojus į ES. Dabar mūsų nuomonės sutampa: reikia atnaujinti ir akademinį bendradarbiavimą”, - sakė M. Kuklierius. Jis perdavė gerą žinią mūsų šalies ūkininkams: P. Karstingas pažadėjo asmeniškai pagelbėti, kad lietuviškos mėsos ir mėsos produktų eksporto trinką JAV atvertų greičiau. Antradienį, birželio 11-ąją, M. Kuklierius ir A.Stulginskio universiteto rektorius, profesoriussusitiko su Pietų Ilinojaus universiteto Carbondale vadovais, profesoriais ir dėstytojais. „Prieš 15-17 metų mes sėkmingai kartu įgyvendinome projektus. Tuomet, kai Lietuva įstojo į ES, programų, pagal kurias vyko bendradarbiavimas, finansavimas nutrūko. Dabar abi šalys nori vykdyti panašius projektus naujomis sąlygomis. Bendradarbiavimo tikslas – studentų ir dėstytojų mainų programos, keitimasis mokslininkais“, - pasakojo viceministras M. Kuklierius. Susitikimo metu Ilinojaus universitete buvo aptarta, kokių žemės ūkio sričių specialistų Lietuvai ir JAV labiausiai trūksta, kokios programos abiejų šalių studentams būtų aktualiausios. „Prieš 17 metų ir aš mokiausi Ilinojaus universitete. Studijų programos jau tuomet buvo labai stiprios. Gaila, bet daugelis mano buvusių dėstytojų jau išėję į pensiją. Tačiau vis tiek Ilinojaus universiteto vadovybė maloniai nustebo, kad prie derybų stalo sėdi buvęs jų universiteto studentas“, - juokėsi M. Kuklierius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.