Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai nekantriai laukia suvenyrų gamintojai

Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai biudžetas šiek tiek pamaitino suvenyrų gamybos verslą. Užsakymų gavo ir kanceliarinių prekių pardavėjai, ir paveikslų rėmintojai. Įmonės vaišins svečius tuo, ką turi. Bet lietuviškos samanės vargu ar ištrauks iš po skverno.

Suvenyrai su pirmininkavimo logotipu – neatsiejama renginių atributika. Tai taps Lietuvos vizitine kortele.
Suvenyrai su pirmininkavimo logotipu – neatsiejama renginių atributika. Tai taps Lietuvos vizitine kortele.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jun 15, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:32 PM

Vilnius puošiasi, o verslininkai į dėžes krauna tai, ką netrukus gabens į sostinės centrą. Vieni – arbatos dėžutes, kiti – sūrio gabalus, treti – sausainių ar duonos.

Kiek kuri galėdama, įmonės pasiėmė pinigų iš savo santaupų, kad jų vardas šmėžuotų per visą Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai laiką, rašo „Lietuvos rytas”.

Sutikti svečius iš Europos Vilnius rengiasi ne tik kuopdamas dumbliais apėjusius fontanus ar sodindamas gėles.

Padirbėti tenka ir smulkioms įmonėms, kurių paslaugų prireikė parlamentinių renginių organizatoriams. Tad jų kišenės šią vasarą pasunkės ir vienu kitu reprezentacijai skirtu litu.

Nuo užsakymų – karšta

Prisibrauti prie tam tikras paslaugas teikiančių įmonių vilniečiams šiuo metu sunku.

Jeigu žūtbūt prireikė įrėminti kokį paveikslą, klibinti bendrovės „Upartas” meistrų geriau nereikėtų. Mat trypčiojant eilėje su paveikslu ateitų ir liepa.

„Uparto” meistrams suktis tenka ypač sparčiai, nes, užsakius Seimo kanceliarijai, jie turi įrėminti per 400 nuotraukų. Nuo liepos 1-osios iki gruodžio pabaigos Seimo II ir III rūmus jungiančioje galerijoje bus eksponuojama Mariaus Jovaišos fotografijų paroda „Neregėta Lietuva”.

Anot Seimo kanceliarijos atstovo Artūro Zeleniako, per tą pusmetį, kol Lietuva pirmininkaus ES Tarybai, Seimo rūmuose bus surengta keletas parodų: „Jose bus pateikti esminiai Lietuvos valstybės kūrimo įvykiai, parlamento istorija, istoriniai ryšiai su Europa”.

Parodą, skirtą Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms paminėti, numatoma eksponuoti Europos Parlamento rūmuose Briuselyje.

Tikėtina, kad paveikslų ir nuotraukų rėmintojai šią vasarą darbų nepritrūks. Tačiau jiems tenka dirba už tiek pinigų, kiek užsiprašė viešųjų pirkimų konkursuose. Už viską, kas reprezentuos Lietuvą per pirmininkavimo pusmetį, mokama iš tam skirto ES pinigų krepšelio.

Viliasi pagausinti eksportą

Birželio pradžioje užderėjo paramos sutarčių, kurias Užsienio reikalų ministerija pasirašė su įvairiomis įmonėmis.

Viena rėmėjų – bendrovė „Skonis ir kvapas”. Pirmininkavimo reikmėms ji skirs apie 1000 dėžučių įvairių rankų darbo sausainių. Svečiai jais galės pasivaišinti per pirmininkavimo renginių pertraukas.

Taip pat jiems bus pasiūlyta atsigaivinti bendrovių „Švenčionių vaistažolės” bei Apiterapijos centro arbata, „Žemaitijos pieno” jogurtais ar pakramtyti sūrio „Džiugas”.

Tradicinė kaimiška duona, šakotis, šaltai rūkytas kumpis, kiaulienos skilandis, varškės sūris ir įvairių Lietuvoje auginamų vaisių sultys – tokią paramą neatlygintinai teiks daugiau negu 200 ūkininkų ir smulkiųjų perdirbėjų iš visos Lietuvos, susivienijusių į žemės ūkio kooperatyvą „Lietuviško ūkio kokybė”.

„Vaišinsime tik tautinio paveldo gaminiais, pagamintais nedideliuose, dažniausiai šeimos ūkiuose laikantis senų, prieš šimtą metų sukurtų receptūrų”, – sakė kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė” direktoriaus pavaduotoja Vilma Eimutienė.

Ar svečiai gaus paragauti ir lietuviškos samanės?

„Vargu, – suabejojo V. Eimutienė. – Mat jos gaminama nedaug, kas tai daro – tik savo reikmėms. Į parduotuves samanės juk niekas neįleidžia.”

Tarp rėmėjų kol kas nėra bendrovės „Lietuviškas midus”, kuri, kaip ir dar keletas ūkininkų, midų gamina taip, kaip mūsų senoliai.

Populiarins prekės ženklą

Ūkininkų piniginės per pirmininkavimo pusmetį smarkiai neišsipūs. Anot V. Eimutienės, kooperatyvas reprezentacijai skirs tam tikrą pinigų sumą, bet ji, tikėtina, suksis vos apie keletą tūkstančių litų.

„Pirksime gaminius iš ūkininkų, gal pavyks išsiderėti pigiau? Juk tai bus ir tam tikras mūsų prekės ženklo – natūralios, ūkininkų gaminamos produkcijos populiarinimas”, – sakė V.Eimutienė. Kol kas kooperatyvas eksporto gausa negali pasigirti. Tačiau Airijoje žemės ūkio produktų, kuriais jis prekiauja, jau galima įsigyti.

Daug ūkininkų ir smulkiųjų perdirbėjų, kurie susivienijo į kooperatyvą „Lietuviško ūkio kokybė”, yra gavę paramą iš struktūrinių ES fondų.

Tad svečiai galės patys įvertinti, kokios naudos duos iš fondų krepšio išimti eurai.

Ruošiamos praktiškos dovanos

Lietuva, pirmininkaudama ES Tarybai, turi išsiversti su 214,3 mln. litų. Iš jų komunikacijai ir reprezentacinėms reikmėms atriekta 17,2 mln. litų. Maždaug ketvirtadalis šių lėšų (4,1 mln. litų) atiteko dovanoms ir suvenyrams.

„Tikrai taip nebus, kad tam pačiam svečiui po penkis kaklaraiščius užrištume, – patikino Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė. – Svarbu, kad kiekvienas svečias gautų nors po vieną pirmininkavimo simbolika paženklintą suvenyrą.”

Suvenyrai su Lietuvos pirmininkavimo logotipu – neatsiejama pirmininkavimo atributika. Kaip ir kaklaraiščiai, kurie yra privalomas pirmininkavimo akcentas. Visa tai, ką gaus svečiai dovanų, taps Lietuvos vizitine kortele.

Vieni jų bus įteikti itin svarbiems asmenims – valstybių, institucijų vadovams. Kiti – protokolinės dovanos (kaklaraiščiai ir šalikėliai) atiteks ministrams ir delegacijų vadovams. Smulkesni suvenyrai bus dovanojami delegacijų nariams ir žurnalistams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.