Vilniaus savivaldybės užduotis – priversti susitvarkyti nevalas

Valdžia rengia reidus, grasina didesniais mokesčiais, kad šeimininkai iki liepos 1-osios bent papudruotų jiems priklausančius statinius, kuriais nesirūpino metų metus.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jun 15, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:32 PM

95. Tiek pastatų Vilniuje pakliuvo į apleistųjų sąrašą.

Vargas tiems, kurių toks nekilnojamasis turtas yra šalia kelio į Tarptautinį Vilniaus oro uostą ar miesto centre. Šiomis dienomis jo šeimininkams savivaldybė neduoda ramybės, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Neseniai valdžia dar kartą fiksavo apleistus pastatus, nesutvarkytas teritorijas ir grafičiais išpieštas sienas.

Po tikrinimo bent šešių statinių šeimininkai sužinojo, kad 2014 metais jiems nekilnojamojo turto mokestis išaugs nuo 1 iki 2,5 procento.

Apžiūrėjo kelią į oro uostą

Didžiausia rakštis valdininkams – apgriuvęs pastatas Švitrigailos gatvėje, prie prekybos centro „Norfa”. Nuo jo pabirusios plytos prieš gerą mėnesį smarkiai apgadino automobilį. Bet ne dėl to susirūpino valdžia.

Mat griuvena – kaip ant delno vykstant iš oro uosto. Svečiai jį tikrai pastebės.

Šis pastatas jau anksčiau buvo įtrauktas į sąrašą tų, kurių savininkai kitąmet mokės didesnį nekilnojamojo turto mokestį. Bet po pastarojo pasivažinėjimo valdininkai nutarė Švitrigailos gatvės statinio šeimininkus kviesti į savivaldybę ir surašyti protokolą.

Savivaldybės Statinių naudojimo priežiūros poskyrio vedėjas Tauras Varenbergas žino pastato bėdas. Jo šeimininkai šiuo metu kaip tik keičiasi. Jis viliasi, kad naujuosius privers per tam tikrą laiką susitvarkyti.

Apžiūrėję kelią oro uosto link valdininkai aptiko, kad negražūs ir Dariaus ir Girėno du dviaukščiai gyvenamieji namai. Jų šeimininkams pateikti reikalavimai susitvarkyti.

Baisūs ir bendrabučiai minėtoje gatvėje, bet jų bent fasadus spėta papudruoti.

Šlavė nuo žemės paviršiaus

Statinių kontrolė sugriežtinta artėjant Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai.

T. Varenbergas vylėsi, kad didesnis nekilnojamojo turto mokestis neprižiūrimų ir ne pagal paskirtį naudojamų statinių savininkus privers susitvarkyti.

Gali būti, jog dėl grėsmę keliančių pastatų savivaldybė kreipsis į teismą, kad jie būtų nugriauti.

Kai kuriuos šeimininkus savivaldybė jau privertė avarinės būklės pastatus sulyginti su žeme. Tai – statiniai Ukmergės, Birutės, Traidenio ir Linkmenų gatvėse.

Nebėra ir dviejų lūšnų Kęstučio gatvėje. Tiesa, nuverstos tik sienos. Pamatai ir net namų grindys likusios. Jos skylėtos, supuvusios, tad nugarmėti į rūsį – vieni juokai.

Langus užkalė, bet ne visus

T. Varenbergas vardijo ir pastatus, kurių savininkai, gavę įspėjimus, susitvarkė. Susandarino angas namų Lenktojoje, Vytauto ir Panerių gatvėse šeimininkai.

Užkalti ir buvusio bendrabučio Mindaugo gatvėje langai. Atrodo, kad jame nebegyvena benamių kolonija. Bet įspūdis apgaulingas. Mat užkalti tik langai iš gatvės pusės, o kieme visi likę kiauri.

Akivaizdu, kad pastato šeimininkai pasistengė tik dėl šalia iškilusio viešbučio svečių.

Savivaldybė taip pat tariasi su pastatų savininkais, kad jie nuo sienų nuvalytų grafičius. O įmonės LESTO ir „Vilniaus energija” iki liepos 1-osios pažadėjo nuvalyti ar perdažyti apie porą šimtų miesto centre esančių pastočių, skydinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?