Lietuvos svečiai neklaidžios - segės tik jiems skirtus atšvaitus

Žemesnio rango delegacijų nariai dovanų krepšelyje ras tris nedideles, tačiau praktiškas, pirmininkavimo logotipu paženklintas dovanas.

Lietuvos svečiams - praktiškos dovanos.<br>R. Danisevičius
Lietuvos svečiams - praktiškos dovanos.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jun 17, 2013, 12:34 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:08 AM

Viskas apgalvota Ministrams ir kitiems aukščiausio rango pareigūnams bus dovanojamos proginės, Lietuvos banko nukaldintos 50 litų nominalo monetos arba Lietuvos grafikos meno kūrėjų darbai, kuriuose - Lietuvos miestų architektūriniai akcentai.

Žemesnio rango delegacijų nariai dovanų krepšelyje ras tris nedideles, tačiau praktiškas, pirmininkavimo logotipu paženklintas dovanas.

Viena jų - tai dizainerio Martyno Kazimierėno sukurtas inovatyvus atšvaitas, - aprangos aksesuaras.

Kita – universalus mobilaus telefono įkroviklis su 4 keičiamais skirtingais įkrovimo antgaliais.

Trečioji sudėtinė dovanos dalis priklausys nuo metų laiko. Nedidelė juodųjų slyvų sūrio dėžutė, bus dovanojama šiltuoju metų laiku. Megztos kumštinės pirštinės bus dovanojamos rudenį, kai oras atvės.

Visi svečiai ir žurnalistai gaus kanceliarinių priemonių rinkinius – blonknotus ir rašiklius. Delegacijų vadovai - ir dėklų dokumentams.

Visos pirmininkaujančios šalys svarbiausiems pirmininkavimo asmenims dovanoja tradicinę protokolinę pirmininkavimo dovaną: kaklaraištį - vyrams, šalikėlį - moterims. Šios dovanos - spalvomis, raštais, logotipu - perteikia šalies pasirinktą pirmininkavimo stilistiką.

Kadangi reikia taupyti ir tų pačių dovanų nedalinti dubliavimosi kaklaraiščiai ir šalikėliai bus dovanojami tik pirmojo oficialaus Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai susitikimo metu.

Biudžetas neišsišoko

Dovanos kiekvienos šalies pirmininkavimo metu – tai tradicija, iš kurios vežimo į pirmininkavimo ES Tarybai kėdę sėdančios valstybės neketina iššokti.

Todėl ir jas užsakiusi Užsienio reikalų ministerija buvo nustačiusi kiekvienos jų kainą bei biudžetą.

Viešojo pirkimo sąlygose buvo numatyta, kad aukščiausio rango pareigūnams skirtos dovanos neturi būti brangesnės kaip 250 litų už vieną. Dovanos delegacijos nariams - ne brangesnės kaip 65 litai už vienetą, kaklaraištis arba šalikėlis negali kainuoti daugiau nei 40 litų. Tokios dovanų kainų lubos buvo sukaltos, pasižvalgius į anksčiau pirmininkavusias šalis.

Pavyzdžiui, dovana aukščiausio rango pareigūnams Danijoje kainavo apie 300 litų, Vengrijoje - apie 350 litų, Belgijoje - 200 litų.

Dovana delegacijos nariui Vengrijoje kainavo apie 90 litų, Belgijoje - apie 70 litų, kaklaraištis arba šalikas Danijoje - 50 Litų, Prancūzijoje - apie 45 litus.

Verslininkams - uždarbis

Užsienio reikalų ministerija (URM) sutartį “Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai dovanos” buvo pasirašiusi su bendrove „Officeday“.

Kaklaraščiams ir šalikėliams gaminti buvo skirta apie 941,8 tūkst. litų, kanceliarinėms priemonėms – 713,1 tūkst. litų, mobiliųjų telefonų įkrovikliams - apie 476,2 tūkst. litų.

Pagal sutartį su URM bendrovė „Mitas“ atšvaitų pagamino už 297,3 tūkst. litų.

Saldumynų gamybos įmonė „Rūta“ slyvų sūrio išvirė už 32 tūkst. litų.

URM užsakymų, grafikos darbais pasirūpino “Arkos dailės galerija”. Sutarties vertė – 225 tūkst. litų.

Proginių monetų Lietuvos bankas nukalė maždaug už 28 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.