Lietuvoje kolumbariumų – vis daugiau

Lietuvoje po truputį keičiasi laidojimo tradicijos. Vis dažniau žmonės urną su artimųjų pelenais nori palaidoti kolumbariumuose. Jie jau veikia keliuose miestuose, dar vieną pasistatė Jonava.

Jonavos kapinėse šiomis dienomis pradės veikti kolumbariumas. Vieta urnai kainuos 2,5 tūkst. litų.<br>J. Činkienė
Jonavos kapinėse šiomis dienomis pradės veikti kolumbariumas. Vieta urnai kainuos 2,5 tūkst. litų.<br>J. Činkienė
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Činkienė

Jun 18, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:33 AM

Kolumbariumas su 45 nišomis šiomis dienomis turėtų pradėti veikti Jonavos kapinėse. Į vieną nišą galės tilpti po keturias urnas. Miestui tai kainavo 69 tūkst. litų.

Jonavos valdžios sprendimu vieta kolumbariume kainuos 2,5 tūkst. litų. Susimokėję šį mokestį jonaviškiai galės būti ramūs – palaikai bus saugomi visą likusį laiką. Tiesa, jei žmonės norės išvykti į užsienį ir išsivežti urną, pinigai jiems nebus grąžinti.

Netoliese esantys Kėdainiai, kuriuose veikia vienintelis šalyje krematoriumas, kolumbariumo neturi. Nėra jo ir daugelyje kitų rajonų, ir net kai kuriuose didesniuose miestuose.

Steigti kolumbariumą dar tik ruošiasi Panevėžio ir Utenos savivaldybės, mažesniuose miestuose jų taip pat nėra.

Panevėžio politikai svarsto, ar už artimojo urnos laidojimą kolumbariume imti mokestį, ar juo panevėžiečiams leisti naudotis nemokamai.

Tokia praktika yra Kretingos rajone. Pasak Kretingos savivaldybės administracijos direktoriaus Virginijaus Domarko, rajono gyventojai už šią paslaugą nemoka nė lito.

„O už ką imti pinigus? Juk kapinėse žmogus laidojamas nemokamai, tai kuo skiriasi kolumbariumas? Mūsų rajone jis yra vienas, dabar planuojame atidaryti dar vieną”, – sakė V.Domarkas.

Nors kol kas nemažai laisvų nišų yra veikiančiame kolumbariume, laidotuvių tradicijos keičiasi, todėl kretingiškiai neabejoja, kad jų poreikis tiktai didės.

Kitur kolumbariumai yra mokami. Privatus Klaipėdos kolumbariumas už urnos saugojimą ima 8,5 tūkst. litų vienkartinį mokestį. Tačiau ši suma – kartu su kremavimu.

Kolumbariumas veikia ir sostinėje, Liepynės kapinėse. Vieta čia kainuoja 1,5 tūkstančio litų, tačiau kasmet reikia mokėti papildomą 60 litų mokestį. Vadinasi, saugoti urną 25 metus iš viso atsieitų 3 tūkst. litų.

Kolumbariumas veikia ir Kaune, Petrašiūnų kapinėse. Palaidoti urną su artimojo pelenais ir saugoti ją 25 metus čia kainuoja 1200 litų.

Tačiau dar 1800 litų reikia sumokėti už vietą – tai yra vienkartinis mokestis.

Nubausti negali

Ieva Kiselienė

Sveikatos apsaugos ministerijos specialistė

„Pagal žmogaus palaikų laidojimo įstatymą, urna su pelenais namuose gali būti laikoma tik laikinai.

Tačiau termino „laikinai” įstatymas neapibrėžia. Jei žmogus nori artimojo pelenus išbarstyti, tai galima daryti tik specialiai tam įrengtose vietose.

Tačiau griežtos tvarkos kol kas nėra. Jei žmonės sumanė artimojo pelenus išberti jūroje arba, tarkim, ant piliakalnio, niekas jų nubausti negali.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.