Žemdirbiai degalais dalysis ir su policija?

Didėjanti skylė biudžete dėl nesurenkamų akcizų kai kuriems Seimo nariams nė motais. Politikai siūlo pilti žemdirbiams skirtą dyzeliną į policijos, greitosios pagalbos, ugniagesių, pasieniečių automobilius, rašo "Lietuvos rytas".

Žymėtu dyzelinu prekiaujama toli gražu ne visose Lietuvos degalinėse.<br>T.Bauro nuotr.
Žymėtu dyzelinu prekiaujama toli gražu ne visose Lietuvos degalinėse.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jun 19, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:33 AM

Seimo nariai „darbiečiai” Vytautas Gapšys ir Kęstutis Daukšys mano, kad Lietuva turi teisę savarankiškai atleisti nuo akcizo mokesčio kai kurias automobilius naudojančias tarnybas.

Todėl politikai įregistravo Akcizų įstatymo pataisą, kuria siūloma leisti pareigūnams parduoti žymėtą dyzeliną.

Degalų prekeiviai iš pradžių šaipėsi iš tokio pasiūlymo, tačiau vakar susirinko pasitarti, kaip reaguoti į įstatymo pataisą. O Valstybinė mokesčių inspekcija apskritai atsisako komentuoti tokį pasiūlymą.

Akcizų įplaukos nesumažės?

Seimo nariai ramūs – jų siūlymas biudžetui nepadarytų jokios žalos. „Valstybės biudžeto pajamų mažėjimas iš akcizų būtų nežymus”, – skelbia aiškinamajame rašte Seimo nariai.

Tačiau ką reiškia žodis „nežymus” – nepaaiškina.

Tai stebina degalų prekeivius. „Kai Europa ketina siaurinti žymėto dyzelino vartotojų sąrašą, mes jį norime tik praplėsti.

Specialiųjų tarnybų bėdas reikia spręsti kitais būdais”, – įsitikinęs Lietuvos naftos produktais prekiaujančių įmonių asociacijos vadovas Lukas Vosylius.

Tačiau įstatymo pataisų autoriai teigia, kad ugniagesiai ar policininkai už tas pačias lėšas galės įsigyti daugiau degalų, tad galės geriau atlikti savo darbą.

Beje, Seimo kanceliarijos Teisės departamento teisininkai sako nematantys didesnių prieštaravimų, jei būtų apsispręsta leisti naudoti žymėtą dyzeliną specialiosiose tarnybose.

Atima iš kontrabandininkų

Policijos pareigūnai kasmet skundžiasi degalų stygiumi. Po kelių skaudžių įvykių, kai policija nespėjo sureaguoti į nusikaltimus, pareigūnai teigia, kad degalų ir lėšų trūkumas jau kelia pavojų saugumui.

Kai kurie komisariatai bando šią problemą spręsti savaip. Pavyzdžiui, Jurbarko rajono policininkai į bakus pila iš kontrabandininkų atimtus degalus.

Tokie degalai į policijos automobilių bakus pilami ir kituose rajonuose.

Apie siūlymą naudoti žymėtą dyzeliną Policijos departamento atstovai teigia negirdėję, tad ir negalintys jo komentuoti.

Šiuo metu įprasto dyzelino kaina degalinėse viršija 4,2 lito už litrą, o žymėto nesiekia ir 3 litų.

Žemdirbiams – įtarimai

Tiesa, naujoves brukantiems politikams teks gerokai paplušėti įtikinėjant dėl savo idėjos. Mat valdžiai ir taip kyla įtarimų, kad žemdirbiai žymėtą dyzeliną naudoja ne tik žemės ūkyje.

Finansų ministras Rimantas Šadžius sako, jog kol kas nėra galimybių įsitikinti, kad automobilis, į kurio degalų baką pilami žymėti degalai, yra naudojamas tik žemės ūkio veiklai.

Jis siūlo, kad ūkininkams galėtų būti leista naudoti neapmokestinamą žymėtą dyzeliną automobiliuose, registruotuose ūkio vardu.

Pastaruoju metu žymėto dyzelino, kuriam netaikomas akcizo mokestis, kas mėnesį parduodama vis daugiau. Ūkininkai šių degalų šiemet pirko daugiau nei pernai. Beje, žymėto dyzelino nelegaliai galima įsigyti iš prekeivių internete.

Prekiauja ne visi

Nors politikų siūlymas sutinkamas su šypsena, verslininkai jau rimtai sunerimo.

„Būtų ir techninių rūpesčių, nes ne visi degalinių tinklai prekiauja žymėtu dyzelinu. Be to, sunkiau ir tvarkyti apskaitą”, – svarstė Lietuvos naftos produktais prekiaujančių įmonių asociacijos vadovas L.Vosylius.

Nuo šių metų sausio 1-osios padidėjo dyzelino akcizai. Šiuo metu jie siekia 1140 litų už tūkstantį litrų. Akcizo padidinimas susijęs su minimaliais Europos Sąjungos reikalavimais.

Beje, ES direktyvos leidžia valstybėms narėms taikyti skirtingas apmokestinimo normas vietos viešajam keleiviniam transportui, atliekoms surinkti, ginkluotosioms pajėgoms ir greitosios pagalbos automobiliams.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.