Žemės ūkio ministras dėl paramos rankomis sukirto su Pietų Europos politikais

Atrodo, kad žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna neišlipa iš lėktuvo. Užvcakar, antradienį, jis su Graikijos pareigūnais aptarė darbus, kurie laukia artimiausią pusmetį, kai Lietuva pirmininkaus ES Tarybai. Trečiadienį rėžė kalbą Italijoje, Jungtinių Tauto konferencijoje. O šiandien, ketvirtadienį, susėdo pokalbiui su Ispanijos ministru.

Ministras V.Jukna keliauja po Europą, -- svarbu turėti per pirmininkavimą ES Tarybai stiprų užnugarį.
Ministras V.Jukna keliauja po Europą, -- svarbu turėti per pirmininkavimą ES Tarybai stiprų užnugarį.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 20, 2013, 5:38 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:10 AM

Birželio 18-ąją Atėnuose V. Jukna susitiko su Graikijos Kaimo plėtros ir maisto pramonės ministru Athanasios Tsaftaris.

Netrukus V. Jukna perims ES Žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų tarybos pirmininko vairą. Pokalbyje su A. Tsaftariu ministras užsiminė ir apie tai, kokie svarbiausi darbai laukia artimiausią pusmetį.

Derybos dar nesibaigė

Neišvengiamai didžiausią dėmesį teks skirti Bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) reformos baigiamiesiems darbams, Bendros žuvininkystės politikos (BŽP) reformai, Gyvūnų ir augalų sveikatos, Žemės ir maisto ūkio produktų eksporto skatinimo, Vaisių ir daržovių sektorius reglamentuojančių teisės aktų peržiūrai.

„Be abejo, BŽŪP reformai šiuo metu skiriamas didžiausias dėmesys. Pastaruoju metu vyko paskutiniai susitikimai tarp institucijų (trialogai). Stebime juos ir tikimės, kad visoms trims institucijoms užteks lankstumo derybose dėl BŽŪP reformos. Nes politinį sutarimą turime pasiekti dar Airijos pirmininkavimo metu.

Derybos artėja prie derybų pabaigos, nors dar liko nemažai neišspręstų klausimų, - cukraus kvotų, vynmedžių sodinimo teisių sistemos, susietosios paramos, tam tikrų su „žalinimo“ reikalavimais susijusių aspektų ir kitų“, - sakė V.Jukna.

Kitą savaitę, birželio 24-25 dienomis, Tarybos posėdyje paaiškės, ar, pirmininkaujant Airijai, dėl BŽŪP reformos bus susitarta. Jei tai pavyks, per tą pusmetį, kol ES Tarybai pirmininkaus Lietuva, būtų atlikti baigiamieji darbai, susiję su tuo, kad BŽŪP paketas būtų patvirtintas ir laiku įsigaliotų.

Anot ministro A. Tsaftario, Graikija stebės, kaip sekasi Lietuvai pirmininkauti ES Tarybai. “Stengsimės jums pagelbėti – bendradarbiauti pačiu aukščiausiu politiniu lygiu, kad būtų padaryta didelė pažanga dėl visų neišspręstų klausimų per Lietuvos pirmininkavimo laikotarpį. Tuomet ir mums bus lengviau“, - sakė A. Tsaftaris.

Graikija pirmininkavimą ES Tarybai perims iš Lietuvos 2014 m. sausį.

Italijoje – apie saugų maistą

Šiandien, ketvirtadienį, suskubęs į Jungtinių Tautų Maisto ir Žemės ūkio organizacijos konferenciją, V.Jukna perskaitė pranešimą trijų Baltijos valstybių - Lietuvos, Latvijos ir Estijos vardu.

Jo teigimu, laiku pradėta tvaraus žemės ūkio plėtra yra lyg kertinis akmuo aprūpinant pasaulį sveiku ir saugiu maistu.

„Įvairaus maisto pasiūla didėja. Tad daugelyje pasaulio valstybių nevisavertė mityba daro neigiamą įtaką žmonių sveikatai,- didėjančia viršsvoris, nutukimas, gausėja alergijų maisto produktams. Tai labai aktualu gaunantiems mažesnes pajamas, menkiau išsilavinusiems žmonėms.

Todėl Baltijos šalys teikia pirmenybę tvaraus žemės ūkio plėtrai, saugaus ir sveiko maisto gamybai bei ragina FAO organizacijos nares prisiimti atsakomybę ir spręsti prasto maisto gamybos ir prastos mitybos problemas tarptautiniu mastu“, - kalbėjo V.Jukna.

Jo nuomone, tam reikia kurti ir įgyvendinti vartotojų švietimo projektus. „Baltijos šalys prašo tarptautinę visuomenę skirti kuo daugiau dėmesio sveikai mitybai, - gamybai tų produktų, kuriuos be baimės galėtų valgyti vaikai, jų mamos ir visi žmonės“, - sakė V. Jukna.

Ministras prof. V. Jukna priminė, jog žmonės negali būti šališki žemės ūkio produktų industrializacijos padariniams: didėjančiam maisto pakuočių kiekiui, išmetamiems maisto produktams.

V.Jukna pasiūlė panaudoti didžiausią pridėtinę FAO vertę - duomenų rinkimo pajėgumus bei žemės ūkio plėtros apžvalgų sklaidą. Sveikų dietų reglamentavimą jis įvardijo kaip vieną iš nagrinėtinų šios tarptautinės organizacijos temų.

Ispanijoje – dar vienas susitikimas

Šiandien, birželio 20-ąją, V.Jukna Madride susitiko su Ispanijos Žemės ūkio, maisto pramonės ir aplinkos ministru Miguel Arias Cañete.

„Derybose dėl BŽŪP reformos dar liko neišspręstų klausimų. Kitą savaitę Liuksemburge, Tarybos posėdyje paaiškės, ar pavyks pasiekti sutarimo.

Posėdis – čia pat, ir nesame dideli optimistai, kad galutinai pasieksime galutinio sutarimo dėl BŽŪP reformos. Ispanija taip pat dar siekia bendrų susitarimų dėl mums svarbių klausimų, pavyzdžiui, finansinės drausmės taikymo. Tad Liuksemburge mūsų laukia lemtingas žingsnis“, - kalbėjo ministras M. A. Cañete.

Abiejų šalių ministrai aptarė, kokie darbai laukia ES Tarybos, kai jai pirmininkaus Lietuva. Ministras M. A. Cañete pažadėjo bendradarbiauti ir kolegiškai derinti bendrus veiksmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.