Kartoninės dėžės iš Lietuvos įtiko ir „Ikea“, ir Arabijos šeichams

Jeigu prekybos cenre „Ikea“ įsigijote dailią kartoninę dėžę daiktams susidėti, gali būti, kad ji pagaminta Lietuvoje - Ventoje arba Šiauliuose. Čia veikiančiuose „Bigso“ fabrikuose pusė tūkstančio dirbančių lietuvių mėgina patenkinti ir ne ką mažiau garsių pasaulio baldų ir interjero prekybos tinklų „Zara Home“ (Ispanija), „Habitat“ (Prancūzija), „Interio“ (Šveicarija) poreikius. 

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jun 21, 2013, 11:36 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:42 AM

Kartoninės dėžutės keliauja ir į Libiją, Pietų Korėją, Japoniją, Kolumbiją, lietuvių klientu tapo net garsusis Saudo Arabijos „Burj Dubai“ viešbutis. „Jiems pagaminome specialias dėžes patalynei laikyti“, - pasakojo „Bigso“ vadovaujantis Gintaras Sluckus

Tik Lietuvos prekybininkams įtikti sunkiau - jie vežasi dėžutes iš Kinijos ir kitų kraštų. Kinai - vieni didžiausių lietuvių konkurentų, patvirtino G. Sluckus: „Taip, yra Kinija, bet mes labai džiaugiamės, kad esame Europoje, ir sugebame gaminti kokybiškus produktus, kuriuos eksportuojame ir į tą pačią Kiniją. Turime konkurentų Čekijoje, Lenkijoje, Ukrainoje. Bet įrodome, kad esame geresni už juos“.

Kelią investuotojams parodė Šiaulių garbės pilietis

Prieš dešimt metų G. Sluckus Šiauliuose turėjo tik šeimos verslą. Švedijos kompanija „Bigso AB“ - taip pat šeimos verslas

Sprendimą iškelti gamybą iš Švedijos „Bigso AB“ investuotojai priėmė atsižvelgę į tendencijas darbo rinkoje. 

Kadangi Švedijoje pagamintai produkcijai darėsi vis sunkiau konkuruoti su Centrinėje Europoje (Lenkija, Čekija) pagaminta produkcija, jau nekalbant apie į Europą iš Kinijos plūstančią pigią produkciją, „Bigso AB“ vadovai dar 2001 metais ėmė dairytis šalies, kurioje darbo jėga būtų pigesnė. 

1963 metais Švedijoje šeimos įkurta įmonė „Bigso AB“ savo gaminius nuo pat įkūrimo teikė koncernui „Ikea“. Tiekimai šiam baldų gamybos ir prekybos milžinui nesumažėjo ir gamybą perkėlus į Lietuvą. 

Lietuvoje – Šiauliuose ir Ventoje (Akmenės raj.) šiuo metu veikia dvi iš trijų  „Bigso AB“ gamyklų, kuriose dirba apie 500 žmonių. 

„Reikiamu metu, reikiamoje vietoje susitiko reikiami žmonės“, - taip apie „Bigso AB“ atėjimą į Lietuvą atsiliepė „Bigso“ vadovaujantis G. Sluckus.

G. Sluckų su „Bigso AB“ investuotojais supažindino ne vieną užsienio investuotoją į Lietuvą atvedęs Šiaulių garbės pilietis - Švedijoje gyvenantis Danijos pilietis Torkilas Ronne.

„Pažintis su „Bigso AB“ investuotojais užsimezgė 2001 metais. Lietuva švedams buvo pristatyta, kaip labai patrauklus kraštas. Mes pradėjome bendrauti, studijavome jų kompanijos planus, gerą pusmetį tyrėme situaciją rinkoje, svarstėme apie galimybes, o po to nusprendėme, kad įmonę reikia steigti ir pradėjome dirbti.

„Bigso AB“ į Lietuvą atėjo 2002 metais - rugsėjo 13-ąją buvo įkurta lietuviška „Bigso“ įmonė, tais pačiais metais pradėjome gamybą Šiauliuose“, - gamyklos įkūrimo istoriją prisiminė G. Sluckus.

Nusprendę investuoti Lietuvoje „Bigso AB“ savininkai Šiauliuose ir Ventoje įsigijo nenaudojamus pastatus, kuriuos rekonstravo, atvežė čia įrenginius, sutvarkė aplinką. 

Paskutinis švedų investuotojų projektas – Ventoje esančios gamyklos modernizavimui skirti 10 milijonų litų. 

Didžioji dalis produkcijos keliauja į „Ikea“

Kartonines dėžutes ir gaminius iš kartono gaminančios įmonės direktorius neslėpė, kad iš pradžių buvo sunku: „Apie tą produktą praktiškai nieko nežinojome. Teko ir mokytis, ir dirbti. Tačiau gamybą pavyko įsisavinti gan greitai. Mūsų augimo tempai buvo labai spartūs. 2006 metais „Bigso AB“ kompanija praktiškai liovėsi gaminusi Švedijoje, o Lietuvoje (Ventoje) tais pačiais metais pradėjo veiklą dar viena mūsų gamykla“.

Darbuotojų skaičius įmonėje kasmet augo. Jei 2002 metais pradėjus gamybą gamykloje dirbo 40 žmonių, tai vėliau šis skaičius buvo išaugęs 570. 

Šiauliuose mažesnėmis partijomis gaminamas platesnis gaminių asortimentas įvairiems klientams, o Ventoje esanti gamykla vykdo koncerno „Ikea“ užsakymus. Priklausomai nuo sezono, koncernui „Ikea“ tenka apie 70 procentų „Bigso“ gaminių. 

„Pradėję gamybą mes neieškojome ypatingų specialistų. Atėjo žmonės iš kitų gamyklų, buvo ir bedarbių. Ir visi išmoko dirbti, o išmokę dirbti, dirba puikiai – tikrai ne blogiau, o gal net geriau nei Vakarų valstybėse. 

Lietuviai yra darbštūs. Kai kurie mūsų darbuotojais tapę žmonės netgi persiauklėjo gerąja prasme. Mes nuo pat pirmųjų dienų mūsų įmonėje neleidome įsigalėti senam mąstymui. Beveik neliko tinginystės apraiškų – darbuotojai suprato, kad atėję į gamyklą jie aštuonias valandas turi dirbti. 

Apie girtavimą darbo metu negali būti net kalbos. Neslėpsiu, iš pradžių buvo tokių problemų - kai kurie žmonės tikriausiai nesuprato, kur atėjo. Su stikliuko mėgėjais greitai atsisveikinome, tačiau pasitaikė ir atvejų, kai darbą išsaugoti norėję žmonės netgi pakeitė savo gyvenimo būdą“, - tvirtino G. Sluckus.

Darbą rekomenduoja savo šeimos nariams

„Bigso“ direktoriaus teigimu jų bendrovėje viskas visada buvo skaidru: „Atlyginimą darbuotojams nuo pat pirmos veiklos dienos dienos mes mokame skaidriai ir visada laiku.

Kai žmogus žino, kad nustatytą dieną jis tikrai gaus atlyginimą, jis jaučiasi saugus, supranta, kad dirba stabilioje kompanijoje“.

Pasak G. Sluckaus, darbo užmokestį nustato rinka – vidutinis „Bigso“ darbuotojo atlyginimas yra šiek tiek mažesnis už Lietuvoje mokamo atlyginimo vidurkį.

„Nuo Lietuvos atlyginimo vidurkio atsiliekame labai nedaug. Apie tai, kad esame darbuotojų vertinama įmonė galima spręsti ir iš nedidelės kadrų kaitos, ir iš to, kad trūkstamų darbuotojų mes susirandame greitai.

Pas mus dirba labai daug šeimų - žmonos, vyrai, vaikai. Jei darbuotojai savo darbovietę rekomenduoja artimiausiems žmonėms, tai vadinasi jie pasitiki savo įmone“, - sakė G. Sluckus.

Virš 100 milijonų litų apyvartą pasiekusi ir 8 milijonus litų ikimokestinio pelno pernai gavusi įmonė panašių rodiklių tikisi pasiekti ir šiemet.

Beveik visą produkciją eksportuoja

Beveik visa „Bigso“ pagaminta produkcija iškeliauja iš Lietuvos.

Be dėžučių bendrovė dar gamina daug popieriaus gaminių: užrašines, sąsiuvinius, albumus ir įvairius popieriaus rinkinius. 

Per metus perdirba apie 15 tūkstančių tonų popieriaus – vaizdžiai tariant, tokiam žaliavos kiekiui pristatyti prireiktų trijų geležinkelio sąstatų.

Didžioji mūsų produkcijos dalis realizuojama Vakarų Europoje. Anksčiau daug mūsų gaminių keliavo ir į JAV. Tačiau po to, kai 2007 metais Meksikoje ėmė veikti Amerikos rinkai gaminanti „Bigso AB“ gamykla, gaminių srautas į JAV sumažėjo.

Turi stengtis išlikti geriausiu

Pasak G. Sluckaus, versle, kaip ir sporte, - laurai atitenka geriausiems, tačiau kaskart turi įrodinėti, kad esi geriausias.

„Garsus firmos vardas dar nieko negarantuoja.  Negali sakyti - aš turiu gamyklą ir šią produkciją gaminsiu šimtą metų. Nė velnio tu negaminsi. Gaminsi tiek, kiek reikės rinkai. Rinka pasakys, ar tu geriausias, ar ne.

O užleidęs lyderio poziciją turėsi tenkintis tik trupiniais to, ką turėjai būdamas geriausiu“, - perspėjo G. Sluckus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.