Su rūkymu Europos Sąjunga kovos draudimais

Specialiai lrytas.lt, Liuksemburgas

Tabako direktyva žinoma kaip politiškai sudėtingas ir didelio lobistų spaudimo sulaukiantis teisės aktas.<br>V. Balkūnas
Tabako direktyva žinoma kaip politiškai sudėtingas ir didelio lobistų spaudimo sulaukiantis teisės aktas.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Jun 21, 2013, 8:30 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:59 AM

Rūkote? Ir dar mėtines cigaretes? Europos Sąjungos sveikatos apsaugos ministrai turi jums naujienų. Penktadienį Liuksemburge ministrai susitarė ateityje griežtinti prekybą tabako gaminiais.

Naujosios tabako direktyvos tikslas – nuo rūkymo atbaidyti jaunus žmones. Tad ypač griežtai nutarta pasielgti su patraukliomis, madingomis, lūpų dažų ar kvepalų buteliukus primenančiomis pakuotėmis. Jų ateityje ES rinkoje išvis turėtų nelikti.

Norėta uždrausti ir labai plonas cigaretes, tačiau per derybas šios nuostatos direktyvoje neliko.

Daug diskusijų sukėlė ir Europos Komisijos (EK) pasiūlymas drausti kvapo ir skonio priedus, pavyzdžiui, mentolį, vyšnių ar šokolado aromatą tabakui suteikiančius medžiagas, tačiau šį draudimą ministrai išsaugojo.

Nebus leidžiama prekiauti ir tais tabako gaminiais, kurie neva suteikia vitaminų ar energijos.

Tokio teisės akto tikslas ne atpratinti nuo rūkymo, o užkirsti kelią pradėti rūkyti jaunimui. Manoma, kad juos labiausiai traukia būtent patraukliai atrodančios ir įvairaus skonio cigaretės. Tad direktyvos draudimai negaliotų cigarams, cigarilėms ar pypkiniam tabakui.

Tikimasi, kad direktyvai įsigaliojus, ES per metus rūkančiųjų skaičius mažės 2 proc. Atlikti tyrimai rodo, kad apie 70 proc. ES rūkorių šį žalingą įprotį pradėjo nesulaukę pilnametystės.

Statistika negailestinga - apie pusė rūkančiųjų miršta vidutiniškai 14 metų anksčiau nei nerūkantieji.

Dėl rūkymo sukeltų ligų visuomenės ES šalyse kasmet patiria apie 25 mlrd. eurų nuostolių. O per metus visoje ES miršta panašiai tiek žmonių kiek gyvena Vilniuje – apie 700 tūkst.

Paskutinė tabako direktyva buvo sukurta prieš 10 metų, tad prireikė ją patobulinti ir teisiškai apibrėžti tam tikras naujoves. Pavyzdžiui, elektronines ir žolines cigaretes, kaljanus.

Ketinama sugriežtinti ir prekybą tabako gaminiais internetu. Nors Lietuvoje ji uždrausta, kitose ES narėse nuotoliniu būdų tabako gaminius galima įsigyti net nenurodant pirkėjo amžiaus.

Daugiau vietos įspėjantiems užrašams

Ateityje cigarečių pakeliai turėtų ne tik neblizgėti, bet būti beveik visiškai uždengti įspėjančiais užrašais ir nuotraukomis. EK siūlė perspėjimams apie žalą skirti 75 proc. pakelio, tačiau tam nepritarė nemaža dalis valstybių. Pasiektas kompromisas numato, kad bus dengiama 65 proc. pakelio ploto. Planuojama, kad ateityje visose šalyse ant pakuočių turės būti lipdomos rūkymo pavojų iliustruojančios nuotraukos.

Daugiau nei pusės pakelio uždengimu nepatenkinti tabako pramonės atstovai. Grasinama net teismas, mat perspėjantys užrašai gali nepalikti vietos prekės ženklui ir pavadinimui.

„Didelė dalis pramonės labai skeptiškai vertina tai, kad siūloma didinti įspėjamąjį ženklą, kuris apims didžiąją dalį pakuotės. Manoma, kad toks reguliavimas iš esmės pažeis pamatinę teisę naudotis prekės ženklu, kurio paskirtis akivaizdi – įtvirtinti išskirtinumą ir informuoti vartotojus, palaikyti su prekės ženklu susijusią kokybę.

Tai taip pat gali pažeisti tarptautinius įsipareigojimus, pavyzdžiui Pasaulio Prekybos Organizacijos sutartis dėl intelektinės nuosavybės apsaugos“, - teigė Lietuvos verslo atstovybės Briuselyje vadovas Tomas Vasilevskis.

Tabako pramonė pabrėžia, kad panašios priemonės paskatins ir kontrabandines cigaretes.

„Jei bus judama prie standartinės ar vienspalvės cigarečių pakuotės, jos klastojimo galimybės taip pat padidės ir tai gali padidinti kontrabandą ir padirbinėjimą“, - teigė T. Vasilevskis.

V. Andriukaitis direktyvą sieja su interpeliacija

Ministrų pasiektą kompromisą su Europos Parlamentu turės suderinti nuo liepos 1-osios ES Tarybai pirmininkausianti Lietuva.

„Nebus lengva“, - pabrėžė V. Andriukaitis.

Tabako direktyva žinoma kaip politiškai sudėtingas ir didelio lobistų spaudimo sulaukiantis teisės aktas. Paklaustas, ar pats nejaučia tabako pramonės atstovų spaudimo, V. Andriukaitis ėmė kalbėti apie Lietuvoje jam pateiktos interpeliacijos tekstus ir kontekstus.

„Kai kontekste girdi, kad tabako pramonei reikėtų, kad pirmininkaujančios šalies pozicijos būtų žmogus, kuris galbūt mažiau aktyvus tabako direktyvos priėmimo požiūriu. Keista, interpeliaciją galėjo pateikti ir gegužės mėnesį. Bet pateikė prieš pat pirmininkavimą. Tai duoda ženklą visoms ambasadoms, duoda ženklą ES. Tai ženklas, kažkas turi įvykti“, - aiškino sveikatos apsaugos ministras.

Atsistatydinti priverstas komisaras

Tiesa, ši direktyva vienam politikui postą jau kainavo. Kilus skandalui, iš užimamų pareigų pernai rudenį buvo privertas pasitraukti už sveikatą atsakingas EK narys iš Maltos Johnas Dalli.

Skandalas kilo dėl kramtojo tabako, kurį išimties tvarka leidžiama pardavinėti tik Švedijoje. Teigiama, kad komisaro draugas maltietis Silvio Zammitas nuvykęs į Švediją pasiūlė kramtomojo tabako gamintojo „Swedish Match“ atstovui pagalbą įtikinant EK leisti šį gaminį parduoti ir už Švedijos ribų.

Neva jau ir su pačiu J. Dalli buvo sutarta, kad už susitikimą su kompanijos atstovais jam bus atseikėta 10 mln. eurų, o dar 50 mln. - už kramtomojo tabako legalizavimą visoje Europoje.

Kilus skandalui komisaras neneigė Maltoje susitikęs su „Swedish Match“ atstovu, kuris šiam davęs tris puslapius informacijos apie tai, kad šis tabako gaminys nėra kenksmingas. Tačiau jis visą laiką neigė bet kokį susitarimą dėl pinigų.

Tokiai informacijai paaiškėjus, naujosios tabako direktyvos pristatymas buvo atidėtas nuo spalio iki gruodžio mėnesio.

Beje, 2009 m. „Swedish Match“ ir pasaulinė tabako gaminių lyderė „Philip Morris International“ paskelbė apie savo bendradarbiavimą.

Šio skandalo detalės lieka neaiškios, mat visas aplinkybes tiek Komisijos pirmininkas J. M. Barroso, tiek prieš korupciją kovojanti OLAF tarnyba atsisako paviešinti.

Visai neseniai Maltoje buvęs komisaras buvo išteisintas, argumentuojant, kad nėra jokių jo kaltės dėl sukčiavimo ir galimo papirkinėjimo įrodymų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.