Naktinis Kaunas vilioja linksmybėmis, nuotykiais ir galimybe apsipirkti

Tamsoje Kaunas suspindi kitomis spalvomis, o verdantis naktinis gyvenimas primena Europos didmiesčių šurmulį. Atslinkus sutemoms kauniečiai laiką leidžia klubuose ir baruose. Naktį taip pat populiaru išsiruošti į ekskursijas ir net apsipirkti.

Restorane-klube „Combo“ atidarytoje vasaros terasoje savaitgaliais vyksta gyvo garso koncertai. Restoraną ypač pamėgo festivalio „Kaunas Jazz“ lankytojai.<br>M. Patašius
Restorane-klube „Combo“ atidarytoje vasaros terasoje savaitgaliais vyksta gyvo garso koncertai. Restoraną ypač pamėgo festivalio „Kaunas Jazz“ lankytojai.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2013-06-24 22:00, atnaujinta 2018-03-05 05:48

Ne vienerius metus beviltiškai nuobodžiu ir sustingusiu dėl pramogų stygiaus laikytas Kaunas dabar šurmuliuoja lyg bičių avilys.

Senamiesčio kavinėse ir aikštėse kiekvieną vakarą tiršta.

Atsigavimo ženklų daugėja Laisvės alėjoje ir net miesto pakraščiuose, kur po dienos ar savaitės darbų suplūsta minios žmonių.

Patekti į labiausiai lankomus Kauno naktinius klubus taip pat nėra paprasta: prie pasilinksminimo vietų apie vidurnaktį nutįsta ilgos eilės.

Populiarios ir pažintinės bei apžvalginės ekskursijos, kurių metu smalsuoliai pajunta, kuo siauros miesto gatvelės, pastatai ir jų požemiai kvėpuoja naktį.

Senamiestis vilioja ir svečius

Pasidairyti ir iki paryčių pašėlti į Kauną vis dažniau atvažiuoja naktinėtojai iš Vilniaus, Klaipėdos ir kitų Lietuvos miestų. Į vis labiau kosmopolitiška tampančios laikinosios sostinės pramogų siautulį neria ir užsieniečiai.

Tikimasi, kad šį ilgąjį savaitgalį, kai naktys pačios trumpiausios, visas miestas virs viena iki aušros pulsuojančia arterija.

Neabejojama, jog daugiausia žmonių suplūs į naktinio Kauno pramogų šerdimi tapusį senamiestį. Jis iš apmirusio prieš kelerius metus tapo gyvas, kai kavinių savininkai pagaliau suprato, jog reikia ne konkuruoti tarpusavyje, o vienytis.

Tokio požiūrio rezultatas – ne pirmus metus Rotušės aikštė ir Vilniaus gatvė net paprastą vakarą tampa tarsi vienu ilgu visada žmonių apsėstu baru. Staliukus kavinėse tapo įprasta užsisakyti iš anksto.

Naujos kavinės senamiestyje taip pat kuriasi viena po kitos. Tuoj po atidarymo jas užsėda su alaus bokalu ar vyno taure vakaroti mėgstantys žmonės.

Klubuose – daugiau gyvybės

Aktyvus naktinis gyvenimas vasarą Kaune, ypač savaitgaliais, verda ir klubuose. Čia susitinka geri bičiuliai, mezgasi naujos pažintys, ragaujami gardūs kokteiliai.

Per kelerius pastaruosius metus Kaune atidaryta per dešimt naktinių klubų ir kokteilių barų. Šį mėnesį duris atvėrė dar vienas naujas klubas.

Kai kurie Kauno klubai akį traukia prabangiu ir itin šiuolaikišku interjeru. Į juos ne gėda užsukti net išrankiausiems naktinėtojams.

Naktinių pramogų organizatoriai tvirtina, jog pastaruoju metu mieste vis labiau jaučiamas klubinėtojų pagyvėjimas.

„Kaunas – puiki vieta naktinėms pramogoms. Aktyvėja ne tik patys kauniečiai, bet ir svečiai. Vis dažniau tenka girdėti, kad žmonės iš kitų Lietuvos miestų ar užsienio atvyksta į Kauną linksmintis“, – kalbėjo miesto centre įsikūrusio klubo „Mojo Lounge“ šeimininkas Giedrius Ambrazevičius.

Mažesni Kauno klubai ir barai įsikūrę senamiesčio pastatų požemiuose, didesni – verslo ar prekybos centrų patalpose, loftuose.

Klubuose įprastai telpa nuo 300 iki beveik 1 tūkst. žmonių.

Saugo gero klubo vardą

Dažno kuo aukštesnį lygį išlaikyti trokštančio klubo svarbiausias tikslas – sutraukti kuo daugiau pramogų pasaulio garsenybių ir žinomų žmonių.

Juose maloniai laukiami ir vyresnio amžiaus lankytojai, kurie paprastai į klubą su tuščiomis piniginėmis neina.

Dėl gero vardo ir lankytojų saugumo kai kurių klubų darbuotojai nustato tam tikras taisykles.

„Į mūsų klubą neįleidžiami jaunesni nei 21 metų, neblaivūs, apsvaigę, agresyvūs, sportine ar kasdiene apranga vilkintys žmonės. Tokia kontrolė leidžia saugiai ir maloniai linksmintis kitiems klubo lankytojams bei padeda išlaikyti gerą klubo vardą“, – sakė G.Ambrazevičius.

Įprasta, kad klubai turi nuolatinių, dar vadinamų VIP, svečių būrį. „Mojo Lounge“ klube tokių lankytojų yra puspenkto šimto. Nemaža dalis jų – Kauno svečiai.

Terasoje – gyvo garso muzika

Ne visus naktinėtojus traukia miesto centras.

Dalis žmonių vakaroti mėgsta miesto pakraščiuose apsupti gamtos. Prie Kauno marių ar Nemuno įsikūrę keli klubai ir restoranai lankytojų gausa nesiskundžia. Kai kuriuose iš jų veiksmo ne mažiau nei senamiesčio užeigose.

Šiemet vasaros terasą atidariusiame restorane–klube „Combo“ savaitgaliais šurmulio netrūksta iki paryčių.

Žvelgdami į žalumą ir tekantį Nemuną vasaros terasoje lankytojai mėgaujasi maistu, gėrimais, klubine aplinka ir gyvo garso koncertais.

Geros muzikos gerbėjus čia linksmina džiazo, bliuzo, dainuojamosios poezijos atlikėjai ir grupės.

„Combo“ atstovas Aris Meškauskas džiaugėsi, jog restoraną ypač pamėgo festivalio „Kaunas Jazz“ lankytojai, todėl dažnai čia mezgasi diskusijos apie muziką, meną, kultūrą.

Tamsoje žvelgia kitu žvilgsniu

Naktis – tinkamas metas ne tik šėlti, bet ir kitu žvilgsniu pažvelgti į dienos šviesoje puikiai pažįstamas ir išvaikščiotas Kauno gatves bei gatveles. Ekskursijų organizatoriai naktibaldoms siūlo leistis į pažintinius žygius po tamsa apgaubtą miestą.

„Naktį Kaunas gražus, romantiškas, paslaptingas ir net bauginamas.

Ypač keri miesto senamiestis, kuriame per amžius įvyko daugybė nutikimų. Apie juos nežinoti, ypač tiems, kurie gimę ir užaugę Kaune, gėda“, – kalbėjo ekskursijas po naktinį Kauno senamiestį vedanti gidė Laimutė Nakutienė.

Pažintis pėsčiomis po senamiestį prasideda prie Kauno pilies, kur ilsisi kunigaikščio Vaidoto karių vėlės. Pasiekiama Šv.Jurgio bažnyčia, Kauno seminarija, Maironio lietuvių literatūros muziejus, Rotušė, Vytauto bažnyčia, pirklių namai, praeinama seniausiomis gatvėmis.

Ekskursijos dalyviams primenamos istorijos apie senamiestyje vykdytas žiaurias bausmes, raganų medžioklę, juodąją magiją. Ji baigiama pasakojimais apie romantiškas įsimylėjėlių istorijas.

Pabuvoja senuose požemiuose

Naktį taip pat galima leistis į ekskursiją, kurios metu yra galimybė sužinoti, kur Kaune slepiasi vaiduokliai, išgirsti apie juos sklandančias intriguojančias istorijas. Drąsuolius ne mažiau vilioja ekskursija, kurios metu juntama XV–XVII amžiaus Kauno požemių dvasia.

„Mūsų miesto požemiai išskirtiniai tuo, kad jie dideli ir gana gerai išlikę. Viduramžiais Kaunas buvo Hanzos miestas, todėl pastatai buvo statomi su erdviais mūriniais rūsiais, kuriuose buvo saugomi vietoje gauti ar upėmis atplukdyti įvairūs produktai“, – pasakojo gidė Dalia Leonavičienė.

Sutemus pasigėrėti apšviestu Kaunu galima ir nuo kalvų, apžvalgos aikštelių ar pastatų, nuo kurių atsiveria gražiausios miesto panoramos.

Naktinėtojus lydintys gidai jiems papasakoja Kauno istoriją nuo jo įsikūrimo iki šių dienų.

Šurmuliuoja naktinis turgus

Jonas Plenta

Prekybos miestelio „Urmas“ atstovas

„Naktimis Kaune nemiega ne tik pramogų ar nuotykių ieškotojai, bet ir prekeiviai.

Prekybos miestelyje „Urmas“ kiekvieną naktį šurmuliuoja užaugintą derlių parduodantys Lietuvos ir Lenkijos ūkininkai.

Naktinis turgus prasideda ketvirtą valandą ryto, tačiau prekeiviai į šalia Baltosios galerijos apšviestą erdvę po atviru dangumi renkasi maždaug valanda anksčiau. Tokiu metu net ir vasarą dar nebūna išaušę.

Apie aštuntą valandą ryto, kai Kaunas pradeda gyventi įprastu ritmu, turgus jau išsiskirsto. Turgui prasidedant ratu rikiuojasi dengti ūkininkų sunkvežimiai, mikroautobusai ar lengvieji krovininiai automobiliai.

Prekyba traukia visus, kurie ieško šviežių vaisių ir daržovių už gerą kainą: mažų parduotuvių ar kioskų pardavėjus, turgaus prekeivius, barų ir kavinių darbuotojus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.