Pirmas nusipirkęs lėktuvo bilietą nebūtinai skrisi pigiausiai

Pigių skrydžių oro linijų paslaugomis besinaudojantiems keliautojams reiktų dar kartą pagalvoti, ar principas „kas pirmesnis, tas gudresnis“ tikrai jiems visada tinka. BBC atliktas lėktuvų bilietų kainų pokyčių tyrimas atskleidė, kad pigiausiai bilietą nusipirkti galima ne vos tik pradėjus jais prekiauti, bet praėjus savaitei ar likus dar mažiau laiko iki skrydžio.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-24 18:22, atnaujinta 2018-03-05 05:52

Tuo pačiu reisu skrendantiems žmonėms būna sunku patikėti, kad vėliau už juos bilietą įsigijęs greta sėdintis keleivis už jį galėjo sumokėti mažiau, nei jie.

BBC kasdien šešias savaites iš eilės stebėjo „Easyjet“, „Ryanair“ ir „British Airways“ iš Londono į Berlyną, Barseloną ir Romą parduodamų bilietų kainas. Paaiškėjo, kad jos nuolat kyla ir krenta iki pat skrydžio dienos.

Pavyzdžiui, „Ryanair“ skrydžio iš Londono į Romą balandžio viduryje bilieto kaina krito net kelis kartus. Taigi, galima buvo sutaupyti keletą dienų palaukus.

Kartais ši suma gana didelė, pavyzdžiui, palaukus nuo kovo 14 iki 15 dienos buvo galima sutaupyti beveik 60 Lt, o nuo balandžio 1 iki 2 – beveik 100 Lt.

„Ryanair“ vadovo pavaduotojas Michaelas Cawley sakė, kad taip yra, nes yra stebima, ar vykdomas parduodamų bilietų planas, jei jų parduota daugiau – kainos pakeliamos, jei mažiau – sumažinamos.

Tai klasikinis paklausos valdymo atvejis, tačiau pigių oro linijų bendrovėms jis ypač svarbus, nes jų verslo modelis remiasi įvairių papildomų prekių pardavimu – viešbučių rezervacija, maistu ir automobilių nuoma.

Kaip sutaupyti

„Easyjet“ direktorius Jungtinėje Karalystėje Paulas Simmonsas BBC sakė, kad dažniausiai pigiausi bilietai parduodami antradieniais, todėl, jei keliautojai gali atostogauti lanksčiai – ne nuo šeštadienio iki šeštadienio, bet nuo antradienio iki antradienio – tada jie greičiausiai sutaupytų.

Taip pat patartina apsilankyti įvairiuose kainų palyginimų puslapiuose, ir pasitikrinti, ar jūsų perkamas bilietas tikrai yra pigiausias.

Aišku, jei prioritetas yra kaina, dažniausiai renkamasi iš pigių skrydžių oro linijų.

Tačiau, BBC kalbintas ilgą laiką šią sritį tyrinėjęs Simonas Calderis tikino, kad pigus skrydžiai reiškia, kad pati kompanija stengiasi į kelionės tikslą nuskristi pigiai, o ne tai, kad jos keleiviai už skrydį mokės mažiausiai, kiek įmanoma.

Todėl reikėtų skirti du terminus: "low cost airline" reiškia, kad tai yra bendrovė, kurios verslas yra labai taupus, bet tai nereiškia, kad skrydžiai yra pigūs. "Low fare airline", reiškia, kad pigūs yra skrydžiai, nors pati kompanija gali dirbti ir ne taip taupiai. 

Parengė Edgaras Savickas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.