Rekonstruotas V. Kasiulio muziejus netrukus atvers duris

Naujam gyvenimui prikeltas istorinis neoklasicizmo stiliaus pastatas šalia Nacionalinio operos ir baleto teatro - Vytauto Kasiulio dailės muziejaus Vilniaus centre, Goštauto gatvėje. Jis lankytojams muziejines erdves atvers Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai (ES) išvakarėse - birželio 27 dieną.

Rekonstruotas V. Kasiulio muziejus pasikeitė tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės.
Rekonstruotas V. Kasiulio muziejus pasikeitė tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 26, 2013, 1:18 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:42 AM

V. Kasiulio dailės muziejaus įkūrimo projektą, rekonstruojant ir pritaikant pastatą šiuolaikinio kultūrinio turizmo poreikiams, Lietuvos dailės muziejus (LDM) įgyvendina nuo 2011 m. Jo tikslas – rekonstruoti XX a. pradžios muziejinės paskirties pastatą, padidinti jame viešąsias erdves, kuriose įsikurs V. Kasiulio muziejus, taip pat nacionalinių ir tarptautinių parodų centras, konferencijų, švietėjiškų renginių bei meno sklaidos erdvės, informacinės ir socialinės zonos lankytojams.

Per dvejus metus apleistas pastatas, kuriame buvo LDM kūrinių saugykla, buvo rekonstruotas, atsižvelgiant į šiuolaikiškų modernių muziejų reikalavimus.

„Tikrai pasisekė, kad muziejaus rekonstrukcijos konkursą laimėjo „Irdaiva“. Tai - tikri savo srities profesionalai: dirbo sąžiningai, kruopščiai, atsižvelgė į visus muziejinius reikalavimus.

Džiaugiamės, kad pastatas kokybiškai rekonstruotas įgavo pirminę interjerui ir eksterjerui būdingą išvaizdą“, - teigė LDM direktorius Romualdas Budrys. Anot jo, rekonstruotas muziejus yra unikalus, modernus ir patogus šiuolaikiniams lankytojams, ypač neįgaliesiems.

„Pastatas buvo nepritaikytas dailės kūrinių ekspozicijoms. Todėl rekonstruojant, buvo įrengtas specialus apšvietimas, signalizacija, vėdinimas, drėgmės režimas bei atsižvelgta į kitus reikalavimus, kurie privalomi dailės kūrinių ekspozicijų erdvėse, - sakė „Irdaivos“ statybos direktorius Ramūnas Tumonis.

Pasak R. Tumonio, iš esmės renovuotas pastato vidus: perklotos grindys, pakabintos lubos, pakeisti langai, durys, sienų tinkas, taip pat įvesti modernūs ryšio ir kitų komunikacijų tinklai, įrengtas liftas iš rūsio į pirmą aukštą, tarnausiantis neįgaliesiems ir muziejaus reikmėms.

Suremontuotos ir papuvusios stogo konstrukcijos, visiškai pakeista jo danga, apšiltinimo bei kitos medžiagos, atnaujintas fasadas, sutvarkyta lauko erdvė.

„Pastatas stovi gana žemai, nes statant Žaliąjį tiltą Goštauto gatvė buvo pakelta daugiau nei 2 metrais, dėl to namas liko duobėje. Buvo problemų dėl drenažo bei lietaus nuotekų, reikėjo įrengti hidroizoliaciją, kad pastato rūsys būtų pritaikytas muziejaus reikmėms“, - sakė R. Tumonis.

Dzūkijoje, Simne gimęs V. Kasiulis – vienas žinomiausių pasaulyje lietuvių dailininkų, įnešęs modernumo ir naujumo į Vakarų dailę. Menininkas baigė studijas ir dėstė Kauno taikomosios ir dekoratyvinės dailės institute, Freiburgo dailės ir amatų mokykloje, o 1948 m. atvyko į Paryžių, kur visiškai pakeitė tapymo manierą bei įsiliejo į miesto meno bendruomenę.

V. Kasiulio kolekcija, asmeniniai daiktai ir kūrybos archyvas LDM perduotas 2010 m. rugsėjį. Dovaną sudaro 950 dailės kūrinių, pusantro tūkstančio archyvinių dokumentų. Vienintelė sąlyga gaunant šį palikimą, kad jam eksponuoti būtų skirtos reprezentatyvios bei aukščiausio lygio muziejaus reikalavimus atitinkančios patalpos.

Be V. Kasiulio kūrybos, muziejuje vyks ir kitų išeivijos bei pasaulio dailininkų parodos.

„Irdaiva“ statybų sektoriaus paslaugas vykdo visoje šalyje. Pastaraisiais metais įmonė plečia veiklą į didelės apimties bei kultūros paveldo objektų statybą ir rekonstrukciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.