Mokesčių keitimą Seimas pavertė cirku

Nepaisant premjero Algirdo Butkevičiaus pasipriešinimo, Seime ketvirtadienį vos nebuvo priimtas siūlymas nuo kitų metų įvesti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą mėsai. Tačiau šiuos planus sužlugdė staiga nuomonę pakeitęs tikrasis Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.

Seimo nariai noru atpiginti mėsą daro kiaulystę biudžeto planuotojams.<br>V. Ščiavinskas
Seimo nariai noru atpiginti mėsą daro kiaulystę biudžeto planuotojams.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 27, 2013, 12:23 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:56 AM

Ketvirtadienį Seimas kartu su daugybe mokesčių pakeitimų svarstė siūlymą įvesti PVM lengvatas mėsai ir viešbučių paslaugoms. Nuo kitų metų šioms prekėms ir paslaugoms siūlyta taikyti 5 proc. dydžio PVM tarifą. Finansų ministerijos skaičiavimu, vien lengvata mėsai valstybės biudžetui būtų kainavusi 200 mln. litų. 

Premjero nuomonę ignoruoja?

Mūšis dėl PVM lengvatų mėsai užvirė ketvirtadienį ryte tik pradėjus Seimo posėdį, kai reikėjo patvirtinti darbotvarkę. Opozicija pareikalavo išbraukti šį klausimą ir priminė, kad keičiant svarbų mokestinį įstatymą negauta būtina Vyriausybės išvada.

Tačiau balsuodami Seimo daugumos atstovai nutarė, kad klausimas bus svarstomas. Premjeras, nors ir buvo salėje, nebalsavo. Jis pripažino, kad PVM lengvatų įvedimo mėsai šiuo metu nepalaiko.

„Situacija yra nevaldoma - vienokią nuomonę turi Vyriausybė, Finansų ministerija ir premjeras, kitokią nuomonę turi Bronius Bradauskas ir Viktoras Uspaskichas“, - stebėjosi opozicijos lyderis Andrius Kubilius. Jis šaipėsi iš Vyriausybės, nes konservatoriai ir liberalai ketvirtadienį esą buvo vieninteliai, užstoję Vyriausybės poziciją.

„Viskas yra labai stabilu ir Vyriausybės, ir koalicijos darbe“, - įtampą bandė sumažinti A. Butkevičius. Jis žadėjo, kad Vyriausybė savo išvadas dėl siūlomų įvesti PVM lengvatų pateiks vėliau.  

Darbo partijos įkūrėjas V. Uspaskichas pareiškė, kad remdama siūlymą įvesti lengvatą mėsai partija laikosi Vyriausybės programos ir rinkimų pažadų.

Opozicija tvirtina, kad lengvata labai reikalinga V. Uspaskicho mėsos verslui, o socialdemokratai ją palaiko atsidėkodami už tai, kad „darbiečiai“ šią savaitę nepadėjo nuversti sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio. 

V. Uspaskichas pakeitė nuomonę

Vidurdienį premjeras pareiškė, kad PVM lengvatos viešbučiams nebus įvestos, o lengvata mėsai, jei ir bus įvesta, rudenį gali būti atšaukta dar iki įsigaliojimo. Sprendimas bus priimtas atsižvelgiant į tai, kaip seksis rinkti pinigus į valstybės biudžetą. 

Tėvynės sąjungos lyderis A. Kubilius pastebėjo, kad Valstybės kontrolė ir visi ekspertai vieningai sako, kad PVM lengvatos įvedimas neduos naudos žmonėms, nes kainos nesumažės. Jis įsitikinęs, kad įvesdami tokią lengvatą valdantieji aukoja euro įvedimo galimybę kitais metais. Tokį siūlymą jis pavadino korupciniu, naudingą kelioms verslo įmonėms. 

Galiausiai neapsikentęs V. Uspaskichas pareiškė balsuosiantis prieš lengvatą. Per kelias valandas pakeitęs nuomonę jis pareiškė esąs milijonierius ir nepritariantis lengvatoms, nes tai neskatina konkurencijos. 

„Išgelbėsiu V. Andriukaitį. Jis nekainuoja 200 mln. litų“, - Seimo narius juokino Darbo partijos įkūrėjas. 

Premjeras A. Butkevičius vylėsi, kad sumažinus mokesčius dalis mėsos, ypač parduodamos turguje, būtų ištraukta iš šešėlio. Jis mano, kad tokiu atveju biudžeto praradimai būtų mažesni nei 200 mln. litų.  

„Tvarkietis“ Petras Gražulis pasipiktino, kad lengvata siūloma tik šaldytai mėsai, o jos gaminiai yra ignoruojami. Jis bijosi, kad įvedus lengvatą žmonės nustos pirkti dešras ir konkurencija mėsos pramonėje bus iškreipta. 

Po ilgų diskusijų ketvirtadienį vakare galiausiai Seimas balsavo dėl siūlymo taikyti PVM lengvatą mėsai. Didžioji dalis Seimo narių pasisakė prieš lengvatą. Po to buvo atmestas ir „darbiečių“ siūlymas įvesti PVM lengvatą daržovėms. 

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas piktinosi, kad V. Uspaskichas pakeitė visus valdančiosios koalicijos susitarimus ir sužlugdė bandymą įteisinti PVM lengvatą mėsai. Paskui V. Uspaskichą prieš lengvatą balsavo ir kiti „darbiečiai“. 

„Džiaugiuosi, kad pavyko apginti valstybės finansų stabilumą bent dėl 200 mln. litų“, - po balsavimo kalbėjo A. Kubilius. Tačiau jis stebėjosi, kad, nepaisant premjero norų, Seimas per chaotišką įstatymo svarstymą vis dėlto patvirtino lengvatą viešbučiams. Ji turėtų įsigalioti nuo 2015 m. 

Dalį mokesčių jau pakeitė

Ketvirtadienį Seimo nariai patvirtino beveik visus Finansų ministerijos siūlomus mokesčių pakeitimus.

Nuo kitų metų bus apmokestintos didesnes kaip 10 tūkst. litų pajamos, gautos iš kredito įstaigose laikomų indėlių ir kitų panašių investavimo produktų, taip pat – toks pat pelnas, gautas pardavus vertybinius popierius. Šioms pajamoms bus taikomas 15 proc. mokesčio tarifas. Taip pat panaikinta gyventojų pajamų mokesčio lengvata pelnui, gautam gyventojams skolinant pinigus už palūkanas.

Vyriausybei pasiūlius, nuo kitų metų 100 litų - iki 570 litų – didės neapmokestinamas pajamų dydis (NPD). Už auginamą vaiką papildomas NPD didės iki 200 litų. Dėl to biudžetas kitąmet neteks 170 mln. litų, o uždirbantys minimalų atlyginimą (jei neturi vaikų) atskaičius mokesčius gaus 21 litu daugiau nei šiuo metu.

Taip pat nutarta mažinti mokesčius dividendams nuo 20 iki 15 proc., palikti toliau galioti PVM lengvatą šildymui bei vaistams. Išliko ir lengvata įmonėms, investuojančioms savo pelną.

Ketvirtadienį Seimas nesugebėjo apsispręsti tik dėl to, kiek turėtų didėti akcizas vynui, todėl įstatymas nebuvo priimtas. 

Reformą pavadino kosmetika

Svarstant mokesčių keitimą, opozicija ketvirtadienį Seime vis įgeldavo socialdemokratams, kad jie atsisakė savo rinkimų pažadų įvesti progresinius gyventojų pajamų mokesčius, o naujieji pasiūlymai yra labiau kosmetiniai. Jokių revoliucijų keičiant mokesčius nepadaryta.  

„Klausausi Broniaus Bradausko ir girdžiu savo žodžius“, - ironizavo A. Kubilius komentuodamas Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko B. Bradausko raginimus mokesčių pakeitimus svarstyti atsakingai, neįvedinėti lengvatų verslininkams.  

A. Kubilius Vyriausybės siūlymus keisti mokesčius pavadino imitacija. Vis dėlto konservatoriai pritarė daugeliui pasiūlymų, nes panašūs yra įtraukti į Tėvynės sąjungos rinkimų programą. 

Liberalas Remigijus Šimašius piktinosi, kad valdžia apmokestino pajamas, gautas taupant pinigus bankuose. Tokiu būdu, anot jo, valdžia baudžia taupančius. 

„Vyriausybė siūlo naujų mokesčių įvedimą, todėl mes tam negalime pritarti. Prieš padėdami indėlį žmonės tuos pinigus uždirbo ir mokesčius sumokėjo. Todėl valdžia antrą kartą apmokestina tas pačias pajamas“, - kalbėjo Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis. 

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad Vyriausybės pateiktas įstatymų paketas padės neturtingiems žmonės ir leis sumažinti jiems mokesčių naštą. O apmokestinant kai kurias pajamas bus panaikintos iki šiol galiojančios išimtys.

Svarstant Seimo narių pasiūlymus, kolegos socialdemokratai netikėtai išbrokavo bičiulės Birutės Vėsaitės pasiūlymą taikyti pelno mokesčio lengvatas investuojant provincijoje. Buvusi ministrė taip esą norėjo paskatinti investicijų pritraukimą į rajonus.  B. Vėsaitę iš esmės palaikė tik Darbo partijos atstovai.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.