Lietuvių pomėgį krepšiniui pajus Ukrainos sportininkai

Geriausiai įvertintą Europos vyrų krepšinio čempionatą prieš dvejus metus surengę lietuviai savo patirtį perduos Ukrainai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 28, 2013, 6:38 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:44 AM

Lietuvos verslininkai Kijeve ruošiasi statyti modernią areną, kurioje 2015 metais vyks svarbiausios „Eurobasket 2015“ rungtynės. Tai buvo daug metų krepšinį remiančio verslininko Dmitrijaus Buriako idėja.

Sužinojęs, kad Europos čempionatas vyks netoli Lietuvos, krepšinio aistruolis D. Buriakas negalėjo likti nuošalyje.

Lietuviai statys areną

Pirmasis lietuvių žingsnis jau žengtas. Gegužės 24-ąją būsimos arenos statybos aikštelėje, dalyvaujant Ukrainos premjerui Mykolai Azarovui, Kijevo merui Oleksandrui Popovui, Ukrainos krepšinio federacijos prezidentui legendiniam krepšininkui Aleksandrui Volkovui, Lietuvos Respublikos nepaprastajam ir įgaliotajam ambasadoriui Ukrainoje Petrui Vaitiekūnui bei daugeliui kitų įtakingų ir garbingų svečių įkasta būsimosios Kijevo arenos kapsulė.

Krepšiniui ir kitoms sporto šakoms pritaikyta universali arena turėtų būti pastatyta 2015 metų pradžioje.

Šiam projektui Ukrainos vyriausybė suteikia lengvatinę paskolą. Pirmuosius 5–7 metus paskolos palūkanas mokės valstybė.

Kijevo areną projektuoja Šiaulių bei Kauno „Žalgirio“ arenų projektus rengę „E. Miliūno studijos“ architektai. Lietuvių projektuotojai rengė ir inžinerinių dalių projektus.

Kijevo rajonas, kur iškils naujoji arena, bus lyg lietuviško verslo sala. D. Buriako įkurta ir Austrijoje įsikūrusiai holdingo kompanijai „B & S” priklausanti nekilnojamojo turto bendrovė „DeVision“ šiame kvartale yra pastačiusi viešbutį, keletą biurų pastatų ir prekybos centrų.

„DeVision“ Ukrainoje veikia nuo 2002 metų, o jos projektai išsiskiria modernumu ir aukšta kokybe. Bendrasis „DeVision“ projektuojamų ir jau užbaigtų pastatų plotas – 1,2 milijono kvadratinių metrų.

Sportas ir pramogos – šalia

Nors Kijevo arenai skirtas mažesnis sklypas nei Kaune, jos plotas bus didesnis. Naujojoje Kijevo arenoje Europos vyrų krepšinio čempionato kovas galės stebėti apie 18 tūkstančių aistruolių.

Lietuvių projektuojama arena pirmiausia duris atvers krepšininkams ir šio sporto aistruoliams, vėliau joje vyks įvairių sporto šakų varžybos. Viena populiariausių sporto šakų Ukrainoje – ledo ritulys.

Kad arenoje būtų galima išlieti ledą ir rengti ledo ritulio rungtynes, betoniniame grindų sluoksnyje išvedžiojami vamzdeliai ir šaldymo įranga. Tokią įrangą turi beveik visos JAV arenos, kuriose vyksta NBA ir NHL rungtynės.

Naujoji arena atitiks visus europinius ir olimpinius standartus, bus pritaikyta visoms salės sporto šakoms – nuo bokso iki ledo ritulio. Svarstoma galimybė joje rengti ir vandens sporto šakų varžybas.

Arenos universalumas ir galimybė ją greitai pritaikyti prie skirtingų poreikių – viena pagrindinių savybių sėkmingai jos veiklai.

Toks statybų modelis – iš Amerikos. Daug žinių ir savo patirties Kauno, Šiaulių bei Kijevo arenos kūrėjams yra perdavęs JAV gyvenantis lietuvių architektas Algimantas Bublys, kuris yra ir šių arenų bendraautorius.

Miestui – šiuolaikinis statinys

Kijevo arenoje bus rengiami ir koncertai – jie duoda daugiausia pelno visų Europos miestų arenoms. D. Buriakas pasakojo, jog Kijevo areną bus galima pritaikyti prie kiekvieno renginio. Rengiant mažesnį koncertą, sceną galima statyti priekyje, o norint panaudoti visas sėdimas vietas, ją galima įrengti salės viduryje.

Iš pasirinktos arenos vietos greitkelių apsuptyje galima numanyti, jog tai turi būti modernus šiuolaikinis statinys šiuolaikiniam miestui.

„Norime pabrėžti du dalykus, kurie geriausiai atspindi pastato charakterį: pastato struktūra, kuri yra įdomi ir unikali, bet kartu ir nekintanti, ir veiksmas, procesas, gyvenimas, kuris užpildys šias erdves“ – pasakojo architektas Aurimas Ramanauskas.

Lietuviai sutelks pajėgas tik Kijeve

Besirengdama pernai vykusiam Europos futbolo čempionatui šalis pastatė futbolo stadionų, o nuo sovietinių metų likusios krepšinio arenos neatitinka dabartinių reikalavimų. Naujų arenų reikia visuose miestuose, kur vyks čempionato rungtynės.

Bendrovė „DeVision“ statys tik pagrindinę Kijevo areną. Mažesniuose miestuose – Odesoje, Dnepropetrovske ir Lvove turėtų atsirasti Šiaulių arenos kopijų. Jas planuoja statyti Ukrainos oligarchas Igoris Kolomoiskis, kuriam priklauso Ukrainos bendrovė „United Basketball Investment“ (UBI).

Bendrovei UBI Šiaulių miesto politikai nemokamai perdavė išskirtinio statinio – Šiaulių arenos projektą. Pagal Lietuvos įstatymus, parduoti šio projekto neįmanoma, o Šiaulių arenos kūrėjai neprieštaravo, kad jų kūrinys būtų perduotas Ukrainai.

„Arenos projektas buvo kurtas Šiaulių miestui ir yra šio miesto nuosavybė. Mes neprieštarausime bet kokiam jų sprendimui“, – kalbėjo vienas Šiaulių arenos kūrėjų A. Ramanauskas.

Statomos dar dvi arenos – Donecke, kurią stato buvusio vicepremjero Boryso Kolesnikovo struktūros, ir Charkove, kurią stato Ukrainos oligarchas Sergejus Kurčenka. Abi šios arenos statomos pagal Klaipėdos „Švyturio“ arenos projektą.

Aplink areną virs gyvenimas

D.Buriakas žada, jog Lietuvos architektai ir projektuotojai visą dėmesį skirs Kijevo arenai ir tikisi, kad ji ir šalia esantis kompleksas taps didžiausiu Kijevo gyventojų bei svečių traukos centru. Tai bus didžiausia ir moderniausia arena ne tik Kijeve, bet ir visoje Ukrainoje.

2015 metų pradžioje iškilsianti Kijevo arena taps 157 tūkstančius kvadratinių metrų užimančio komplekso, vadinamo Domosfera, dalimi. Komplekse lankytojai galės stebėti koncertus, varžybas ir nusipirkti visko, ko reikia sportui.

Daugiafunkcinį kompleksą sudaro du prekybos centrai, 325 kambarių viešbutis „Ramada Encore“, biurų centras „Europa“. Viename prekybos centrų bus įrengta atskira Sporto gatvė, o aktyvių pramogų mėgėjų laukia boulingas ir biliardas. Taip pat Kijevo arenoje planuojama įrengti didelį sporto klubą su 25 metrų ilgio baseinu.

Iš arenos į kitus komplekso pastatus lankytojai galės patekti neišeidami į lauką, o savo automobilį nesunkiai pastatys 2 tūkstančių vietų automobilių stovėjimo aikštelėje. Automobiliu patekti į šį kompleksą patogu iš bet kurios Kijevo vietos. Ties juo susikerta trys magistralės, o iš Kijevo centro į jį galima atvažiuoti per 10 minučių.

Tai ne vienintelis bendrovės „DeVision“ projektas Kijeve. Šiame mieste bendrovė yra pastačiusi keletą verslo bei prekybos centrų. Jos planuose – gyvenamųjų namų kvartalai, esantys 10 kilometrų nuo Kijevo, biurų centras „Euro Hill“ bei prestižinių daugiabučių kvartalas „Riverside Plaza“.

Visuose statomuose „DeVision“ objektuose bus įrengiami sporto klubai. Svarbiausia – sveikas gyvenimas ir judėjimas į priekį

Sportui erdvės yra visuose „DeVision“ statytuose viešbučiuose ir prekybos centruose. Palaikyti puikią fizinę formą ir nuolat judėti į priekį – tokia D. Buriako filosofija. 55 metų verslininko profesija – geologas, tačiau savo versle daugiausia dėmesio jis skiria sveikam gyvenimo būdui. O sveikai gyventi jį privertė automobilio avarija.

1995 metų birželio mėnesį, gelbėdamas žmonių gyvybę, D.Buriakas tapo automobilio katastrofos auka ir patyrė sunkią traumą – stuburo lūžį. Vėl ant kojų atsistojęs verslininkas ėmė rūpintis ir kitų sveikata, todėl po metų įkūrė kompaniją ,,Vision International People Group“, kuri 16-oje šalių prekiauja sveikatos priežiūros produktais. Sveikas gyvenimo būdas neatsiejamas nuo sporto, o D. Buriako aistra – krepšinis.

Nuo pat Lietuvos nepriklausomybės atgavimo D.Buriakas padėjo rengti įvairius krepšinio renginius, kartu su legendiniu Lietuvos krepšininku NBA žvaigžde Šarūnu Marčiulioniu Vilniuje įkūrė sporto ir pramogų centrą „Forum Palace“.

Sumanymas statyti Kijevo areną – natūrali logiška D. Buriako veiklos seka remiant sportą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.