Prestižinė gyvenvietė pajūryje virto apleista statybų aikštele

Turėti namus prie pat jūros – turtingųjų privilegija. Pajūryje pastatyti namai kainuoja brangiausiai, ne išimtis ir Lietuva. Tad nieko nestebina faktas, kad vos už kelių šimtų metrų nuo paplūdimio įsikuria pasiturintys verslininkai, didžiųjų įmonių ir įstaigų vadovai, pralobę valdininkai. Supantis pušynas apsaugo nuo miesto triukšmo, smalsių žvilgsnių, o jūra – ranka pasiekiama.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jun 28, 2013, 4:44 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:58 AM

Giruliai ir Palanga išlieka geidžiamiausios vietovės ir nuolat gyventi, ir ilsėtis. Tačiau tarp jų įsiterpusi Karklės gyvenvietė pastaraisiais metais gerokai ištuštėjusi ir pamiršta ne tik investuotojų, bet ir patogaus būsto besidairančių šeimų. Daugelio socialinių paslaugų negalinti pasiūlyti Karklė patraukli vien ramybę ir laukinę gamtą mėgstantiems keliautojams.

Dideli užmojai baigėsi varžytinėmis

Važiuojant pagrindiniu keliu, vedančiu per gyvenvietę, žvilgsnis užkliūva už pakelėje stovinčio didžiulio stendo. Dar 2007 metais padarytus įrašus gerokai išblukino saulė, tačiau tekstą dar galima perskaityti.

Plakatas skelbia, kad šioje pievoje iškils naujas kvartalas „Karklės namai“. Projektas pradėtas 2007-ųjų liepą ir turėjo būti baigtas tų pačių metų gruodį.

Pastatyti vos keli namai, nebaigtos įrengti gatvės. Plakatas tebekabo, nors nė vienu iš nurodytų kontaktinių telefono numerių prisiskambinti neįmanoma. Dideliems investuotojų planams nebuvo lemta išsipildyti – vietoj naujo prašmatnaus gyvenamojo kvartalo veši pažastis siekianti žolė, o tamsių plytų namai stovi tušti.

Paaiškėjo, kad ir projekto užsakovė bendrovė “Seaside City LT”, ir statybų valdytoja “Genra” bankrutavo. Investuotojų turtas prieš porą metų parduotas varžytinėse. Bankroto administratorė Diana Rumbutienė patvirtino, jog visą turtą įsigijo vienas pirkėjas, tačiau kas tai, neatskleidė.

2008-aisiais prasidėjusi ekonominė krizė negailestingai sužlugdė mažiausiai tris didelius investicinius projektus Karklėje ir jos apylinkėse. Neįgyvendintas liko ir dabar jau bankrutavusios įmonės „Pajūrio miestelis“ projektas – 6 ha ploto naujas individualių namų kvartalas Grabių kaime, šalia Karklės. Įmonės turtas taip pat parduotas varžytinėse.

Vietoje 15 pardavė tik 2

Prieš penkerius metus subliuško ir bendrovės „Active property“ planai Karklę paversti patrauklia vieta naujakuriams. Pagal projektą pačioje gyvenvietėje vien pirmuoju etapu numatyta pastatyti ir parduoti 15 namų, įrengti privažiavimo kelius, pastatyti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę. Tačiau antrasis projekto etapas taip ir nebuvo pradėtas – suspėta parduoti tik du namus. Prireikus keisti kai kuriuos inžinerinius sprendimus projekto kaina gerokai išaugo.

Bendrovės direktorius Vytautas Miknius neslėpė, jog parduoti namus už tą pačią kainą kaip prieš penkerius metus sekasi sunkiai. Nebaigtą statyti 173 kv. m ploto namas parduodamas už pusę milijono litų.

V. Miknius patvirtino, kad įmonė restruktūrizuojama.

„Parduoti sudėtinga, nes projektas unikalus, tad ir kainos nemažos. Mūsų kvartalas yra labai patogioje vietoje, pačioje gyvenvietėje, kur patogu privažiuoti, o ir jūra visai čia pat. Bandome visus variantus, laukiame pasiūlymų ir iš pirkėjų“, - teigė V. Miknius.

Abipus pagrindinio kelio matyti ir daugiau pradėtų, bet nebaigtų statyti namų. Tarp jų vienur kitur dar tebestūkso senos medinės vietos gyventojų trobos.

Renkasi Girulius ir Palangą

Internete apstu skelbimų apie Karklėje parduodamus namus. Jų kainos svyruoja nuo 225 tūkst. iki 3,5 mln. litų. Brangiausi – arčiau jūros stovintys namai. Pirmosios pozicijos jau kelerius metus neužleidžia krepšininko Gintaro Einikio netoli Olando kepurės, ant skardžio, statytas namas, dabar priklausantis jo buvusiai žmonai Ingridai Einikienei. Šio dviejų aukštų namo kaina nukrito beveik perpus, tačiau jau penkerius metus jo parduoti nepavyksta.

Nekilnojamojo turto pardavėjai tvirtina, kad Karklė jau porą metų nebepatenka į geidžiamiausių pajūrio gyvenviečių pirmąsias vietas. Ji užleido vietą Palangai ir šalia esantiems Giruliams, kur ne tik geresnis susisiekimas, daugiau socialinių paslaugų, bet ir būstų kainos neretai mažesnės.

„Kainos didelės, pirkėjų nėra“, - trumpai situaciją rinkoje apibūdino nekilnojamojo turto bendrovės „Avitera“ vadybininkas Aivaras Barštys.

Skambučių ir užklausų dėl namų Karklėje jis tikino sulaukiantis mažai. Galimybe įsigyti čia būstą poilsiui ne itin domisi ir Lietuvos pajūrį pamėgę rusai. A. Barštys dėl to nesistebi: “Palanga didesnė, ten daugiau žmonių, o kaina arba ta pati, arba net geresnė nei Karklėje“.

Prestižas rūpi ne visiems

Agentūros „Baltus“ direktoriaus pavaduotoja Jolanta Stankūnienė patvirtino, jog pasiūla Karklėje nemenka, tačiau parduodama nedaug.

Nors gyvenvietė tebelaikoma prestižine, daugelio namų kainos prilygsta atokiau nuo jūros esančių naujų kvartalų – Slengių, Gindulių, Mazūriškių namų kainoms. Neprastą namą galima įsigyti už maždaug 600 tūkst. litų. Nekilnojamojo turto agentūrų atstovų teigimu, šiuose kvartaluose parduodama nepalyginamai daugiau būstų nei Karklėje.

Individualių namų kainos Karklėje, anot J. Stankūnienės, nesikeičia jau kelerius metus. Tačiau keičiasi gyventojų prioritetai.

„Klaipėdiečiai paprastai ieško būsto ne didesniu kaip 5 km spinduliu. Šeima skaičiuoja, kiek atsieis kelionės į darbą, kur artimiausia mokykla ar darželis.

Sudėję visas išlaidas žmonės apsisprendžia, ar verta pirkti namą prie pat jūros, o gal įsikurti kiek toliau? Klaipėdoje jūra čia pat, net jei gyveni, tarkime, Ginduliuose, juk mašina nuvažiuoti trunka 10-15 minučių“, - aiškino nekilnojamojo turto rinkos ekspertė.

Kaip atskirą potencialių pirkėjų grupę ji išskyrė tuos, kuriems didesnės išlaidos nėra kliūtis. Tai turtingi žmonės, prioritetu laikantys prestižą gyventi prie pat jūros. Šiems klientams pardavėjų siūlomi variantai miesto gilumoje ar kituose priemiesčiuose paprastai neįdomūs.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober Haus“, pardavinėjančios naujos statybos blokuotus namus Karklėje, ekspertas brokeris Tomas Liutkus teigė, jog klientai įvardija ir kitą svarbią priežastį, dėl kurios gyvenimas čia jiems neatrodo toks patrauklus.

Tai skurdi infrastruktūra, trūksta įvairių paslaugų, viešojo maitinimo įstaigų, pramogų pasiūlos. Esą tai, kad Karklė arti jūros, tėra vienintelis jos privalumas, kurio daugeliui nebeužtenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.