Rekonstruoti dvarą naujieji šeimininkai pradėjo nuo bioenergetiko palaiminimo

XVIII amžiaus dvaro pastatas, esantis netoli Vilniaus buvo beveik sunykęs. Naujiesiems jo šeimininkams rūpėjo net tik rekonstrukcija, bet ir dvaro dvasia. Tad pirmiausia jie kreipėsi į šios srities žinovą - bioenergetiką ir tik gavę jo palaiminimą, savo sumanymus vilniečių šeima patikėjo interjero dizainerei Jurgitai Paškevičiūtei.

Nors sukūrė galybę įvairiausių stilių namų, įrengti istorinį pastatą J.Paškevičiūtę pasikvietė pirmą kartą. Tai nebuvo užsakovų paveldėti protėvių namai. Tiesiog žmonės norėjo gražesnio gyvenimo, tad įsigijo apleistą klasicizmo stiliaus dvarą ir į talką pasikvietė architektę.<br>L. Garbačiauskas
Nors sukūrė galybę įvairiausių stilių namų, įrengti istorinį pastatą J.Paškevičiūtę pasikvietė pirmą kartą. Tai nebuvo užsakovų paveldėti protėvių namai. Tiesiog žmonės norėjo gražesnio gyvenimo, tad įsigijo apleistą klasicizmo stiliaus dvarą ir į talką pasikvietė architektę.<br>L. Garbačiauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Elvyra Žvirblienė ("Super namai")

Jul 11, 2013, 7:08 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 3:07 AM

Išklausiusi užsakovų pageidavimų ir atsižvelgdama į pagrindinius klasicistinio stiliaus reikalavimus pastatui, ėmėsi užduoties kiek įmanoma paversit jį šiuolaikišku ir jaukiu būstu, rašo žurnalas "Super namai". 

Dvaro pastatas yra gana didelis, su išlikusiomis kolonomis, jo plotas – apie 500 kvadratinių metrų, tačiau, interjero specialistės manymu, jis neatrodo nei nepatraukliai didelis, nei nejaukus dėl savo dydžio.

Taip yra dėl funkciškai pagrįstai sudėliotų namo erdvių. Centrinis įėjimas naujai prikeltą pailgos formos pastatą dalija į dvi zonas. O vidaus laiptai, vedantys iš pirmojo aukšto į antrąjį, į tokias pat dvi zonas padalija vidaus erdvę.

Pirmame aukšte vienoje funkcinėje zonoje įrengta svetainė ir virtuvė su valgomuoju, kitoje zonoje – miegamieji, svečių kambariai ir SPA erdvė, skirta kūno ir dvasios atgaivai. Kartu tai ir meditacijos kambarys.

Antrajame aukšte taip pat atsiskiria dvi zonos – vaikų ir tėvų. Vaikų erdvėje – du dukterų miegamieji ir po vonios kambarį kiekvienai. Tėvų dalyje – miegamasis, drabužinė, vonios kambarys. Atskirai reikėtų paminėti vidaus laiptus. Į juos neįmanoma neatkreipti dėmesio. Baltutėlių laiptų turėklai – metaliniai, su žalvario detalėmis, nepaprastai įspūdingi. Tai Lietuvos kalvių gaminys.

Pastatas padiktavo stilių

Namo šeimininkai norėjo gaivaus neperkrauto interjero. Jis toks ir yra. Šviesus, lengvas, pritaikytas mūsų gyvenamajam laikotarpiui. Kita vertus, dizainerė sako, kad pats pastatas jau iš dalies padiktavo savo estetiką. Dėl to ir buvo pasirinktas šiuolaikinės klasikos stilius, susipynęs su klasicizmo epochos stilistika.

Erdvioje baltutėlėje pirmo aukšto svetainės ir valgomojo zonoje ant lubų sienų, šeimininkų pageidavimu pagal XVIII amžiaus stilių buvo atkurti įvairių formų gipso lipdiniai, karnizai.

Klasicizmo laikotarpį šioje erdvėje primena ir prabangūs veidrodžiai, didžiulis itališkas sietynas, įspūdingas persiškas kilimas, besipuikuojantis ant balinto ąžuolo parketo, kurio grindlentės sukomponuotos eglute, lygiai kaip anas laikais. Puošnus to paties stiliaus židinys į dvarą atkeliavo tiesiai iš Prancūzijos.

Sienas papuošė Lietuvos dailininkų kūrybos darbai. Beveik visi baldai šiuose namuose suprojektuoti pačios J. Paškevičiūtės, tik keletas jų į dvarą atkeliavo paveldėti iš senelių. Visa kita kurta, gaminta Lietuvoje nagingų vietos meistrų. Dėl dizainerės kūrybingumo ir išmonės dvaro pastatas per penkerius metus virto tikru dvaru. Jo interjeras lengvas, grakštus, o kartu subtilus ir prabangus.

Arčiau ekologijos ir gamtos

Kad rekonstruotas dvaras suskambėtų lyg viena styga, J. Paškevičiūtė jam parinko šviesių spalvų gamą, išskyrus SPA zoną ir vonių kambarius. Į šitas erdves buvo sumanyta įnešti šiek tiek žavesio ir daugiau spalvų. Todėl SPA zonoje baltą spalvą keičia tamsi vengės spalva. SPA erdvėje, iš kurios galima išeiti į uždarą kiemą, įrengta sūkurinė vonia, dušo kabina, pirtis. Pastaroji su išlikusia autentiška akmenine kolona.

Beje, dvare nėra nė vienos patalpos, kurią būtų galima pavadinti vonia. Yra vonių kambariai.

„Įrengdami šituos kambarius pasirinkome ne visai tradicinį sprendimą. Atsisakėme tradiciškai vonios kambariams įprastų keraminių plytelių, jas keitėme natūraliu medžiu. Medinės grindys, plokštės, tapetai – viskas priklauso, dvarui, statytam XVIII amžiuje“, – aiškina dizainerė.

Ji sako, jog XVIII amžiuje keraminių plytelių ir nebuvo, o vonios kambarys, panašiai kaip ir visi kiti kambariai, būdavo įrengiamas naudojant natūralias medžiagas.

Tiek dizainerei, tiek dvaro šeimininkams norėjosi, kad vonios kambariai būtų šilti, patogūs, jaukūs ir įsikomponuotų į bendrą erdvę. Norėjosi, kad įėjus į šį kambarį nepasijaustum lyg uždarytas keraminėje dėžutėje, o atvirkščiai – atsipalaiduotum jaukioje erdvėje.

Taigi keraminių plytelių liko tik tiek, kiek buvo būtina dušo vietoje. Visa kita – kuo arčiau gamtos, žemės, natūralumo. Kad ir SPA zonoje – vonia čia įleista į marmurą, o sienos išklotos medinėmis plokštėmis.

Šiek tiek žaismingumo ir modernizmo

Dvaro erdvėms būdingą didingumą išryškina ir aukštos lubos. Pirmajame aukšte jos siekia apie 3,5 metro, antrajame – net iki 5 metrų. Kad tokiose aukštose erdvėse pakaktų šviesos, buvo gerokai padidinti pastato langai.

Įspūdinga, kai užlipus laiptais į antrąjį aukštą, iš fojė pro langą atsiveria parko vaizdas. Antrajame aukšte taip pat dominuoja šviesios spalvos, moderni klasika. Šeimininkų miegamajam jaukumo suteikia natūralaus džiuto pluošto grindys ir subtili sienų apmušalų, užuolaidų bei baldų tekstilės ornamentika.

Mergaičių kambariuose šiek tiek daugiau modernizmo. Čia vietą rado modernus kabantis krėslas, ant grindų stovi bekojis stalelis. O ant sienų – šiuolaikiniai dailininkų darbai.

Daugiau publikacijų apie namus bei jų įrengimą galite paskaityti žurnale „Super namai“, taip pat portale www.supernamai.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.