Atsargiai su medžiu: interjerą jis gali ne tik puošti, bet ir sugadinti

Kurdami skandinaviško stiliaus interjerus, nepamirškite vadovautis iš architektūros srities atkeliavusia taisykle: „Mažiau yra daugiau“ (taisyklės autorius – architektas Ludwig Mies van der Rohe).

Modernūs, minimalistiniai skandinaviški interjerai sunkiai įsivaizduojami be medžio elementų. Medis – tai lyg skandinaviško interjero klasika, naudojama daugelio interjero dizainerių, kuriančių interjerus tokiu stiliumi.<br>Gamintojų nuotr.
Modernūs, minimalistiniai skandinaviški interjerai sunkiai įsivaizduojami be medžio elementų. Medis – tai lyg skandinaviško interjero klasika, naudojama daugelio interjero dizainerių, kuriančių interjerus tokiu stiliumi.<br>Gamintojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sandra Kliukaitė ("Super namai")

2013-07-12 15:45, atnaujinta 2018-03-03 02:37

Kurdami skandinaviško stiliaus interjerus, nepamirškite vadovautis iš architektūros srities atkeliavusia taisykle: „Mažiau yra daugiau“ (taisyklės autorius – architektas Ludwig Mies van der Rohe).

Perkrauti interjero įvairiomis detalėmis tikrai nereikia, juk kalbame apie skandinavišką interjerą, kuriam būdingas išskirtinis minimalizmas. Iš esmės – tai gana lakoniškas ir funkcionalus dizainas, todėl čia neturi būti nieko nereikalingo, kitaip tariant – estetika turi harmoningai derėti su funkcija. Kuo daugiau erdvės, šviesos ir natūralumo – tuo geriau.

Šviesa ir natūralumas – labai svarbūs skandinaviško interjero elementai. Spalvos turėtų būti šviesios, labiau foninės, padiktuotos gamtos, bet jeigu norite interjere intensyvesnių spalvų – naudokite tik vieną ryškią spalvą, kitaip nukrypsite nuo skandinaviško stiliaus koncepcijos.

Interjere naudojant medį taip pat nereikėtų perspausti ir nepaversti jo medine kaimo „trobele“. Formos turėtų būti santūrios, tačiau modernios, galima panaudoti ir keletą etnografijos motyvų: medžio drožiniai, molis, vilna, pinti krepšiai – tai būdinga šiaurietiškam etnodizainui.

Beje, skandinaviškam interjerui ypač būdingas šviesus medis, tarkime, uosis, bukas, beržas. Jų mediena – balsvai gelsva, todėl, renkantis interjero detales iš medžio masyvo, vertėtų apie tai pagalvoti. Skandinavai garsėja sugebėjimu iš medžio išgauti itin modernias, geometrines formas, todėl dažniausiai jie renkasi lengvai pjaunamą medieną, tarkime, jau minėtą uosį ar buką.

Skandinaviškas dizainas įkvėpimui

Garsūs skandinavų dizaineriai ir baldų bei interjero aksesuarų gamintojai: „Muuto“, „Design House Stockholm“, „Ikea“, „Normann Copenhagen“, „Eva Solo“, „One dic“, „TAF“, „Iittala“, „Stelton“, „Saga Form“, „Hay“ ir daugybė kitų, siūlo originalius skandinaviškus interjero dizaino produktus su medžio elementais. Galite juos laikyti įkvėpimo šaltiniu ir kurti skandinaviško stiliaus interjerą, panaudodami įvairias medžio detales pagal savo skonį ir galimybes.

Pavyzdžiui, visiems puikiai žinoma švedų „Ikea“ tokia patraukli pirkėjams yra todėl, kad dirba pagal „fast-design“ principą (liet. greitasis dizainas) ir siūlo naujausias adaptuotas dizaino tendencijas, įkvėptas skandinavų dizainerių, tačiau prieinamas visiems – už patrauklią kainą. Taip sudaromos galimybės net ir vidutines pajamas turinčiam vartotojui susikurti norimą interjerą.

Be abejo, puiku, jeigu galite sau leisti įsigyti originalių skandinavų dizainerių produktų, tačiau kartais vos keli žinomo dizainerio ar gamintojo darbai, suderinti su paprastais, bet kokybiškais ir stilingai parinktais baldais, padaro interjerą išskirtinį.

Tarkime, svetainės ar darbo zonoje šalia įprastų baldų atsiradęs švedų dizainerių „TAF“ sukurtas garsusis medinis „Muuto“ stalinis šviestuvas, stilingų formų skandinaviška medinė kėdė ar stalas, modulinės medinės lentynos su knygomis, be abejo, kokybiškos medinės grindys ar medžio induose, ar medinėse statinaitėse pamerktos gėlės pavers interjerą išties ypatingu.  Aplinkai draugiškas dizainas

Medis tradiciškai suprantamas ne tik kaip skandinaviško stiliaus dalis, jis yra ir jaukumo, ir ekologijos, t. y. gamtai nekenksmingas, elementas. Sakykime, skandinaviškiems arba urbanistiniams ir šaltiems interjerams, pavyzdžiui, loftams ar biurams, medis, be abejonės, suteiks jaukumo.

O jeigu jo vis dar trūksta – belieka interjerą „aprūpinti“ gyvais augalais, kurie organiškai susilies su medžio elementais, grubiais industriniais paviršiais ir sukurs ekologišką gamtos atmosferą interjere.

Iš tiesų čia kalbame apie ryškiausią pastarojo meto interjero tendenciją, vadinamąjį „eco-friendly“ dizainą – organišką, gamtai nekenksmingą, ekologijos idėjų padiktuotą dizainą, kuris ir toliau išlieka itin populiarus.

Nė kiek nesuklysite, jei miegamajame ar svetainėje vietoje įprastų miegamojo, žurnalinių ar kavos staliukų pastatysite tiesiog iš miško parsivežtą ir kruopščiai nuvalytą seną kelmą, o iš nudžiūvusių šakų net galite pasigaminti rankų darbo pakabas, tereikia tik pasitelkti fantaziją.

Vidaus interjere taip pat galite panaudoti senas, medines daržovėms, vaisiams ar sėkloms laikyti skirtas dėžes, prieš tai jas kruopščiai nuvalę. Šiuo metu tokios dėžės ypač madingos ne tik namų, bet ir, pavyzdžiui, parduotuvių interjeruose.

Vaiko kambarys gali tapti dar viena eksperimentų su medžiu zona. Sukurti natūralią aplinką vaiko kambaryje ir tokiu būdu ugdyti vaiko supratimą apie gamtos neteršiančius daiktus yra paprasčiau nei galite įsivaizduoti. Vaiko kambaryje galima pastatyti iš faneros išpjautą improvizuotą medelį, kuris taps žaismingu kambario akcentu, o galbūt net įrengti medinę lentą, ant kurios vaikai galės paišyti iki soties, o kitos jūsų namų sienos mažųjų menininkų galbūt liks nepaliestos...

Interjero dekorui ir žaidimams taip pat galima naudoti dabar itin populiarias tūrines pastatomąsias medines raides. Vaikų žaislams susidėti naudokite įvairias medines dėžes, tam puikiai tiks ir jau minėtos daržovėms laikyti naudojamos dėžės, tiesa, jos turėtų būti naujos ir nesutrūnijusios. Tokios dėžės, žinoma, gali tapti ir funkcionaliais virtuvės interjero elementais.

Tinka  virtuvėje ir vonioje

Virtuvės interjere mediena taip pat karaliauja. Tiesa, tai visai nereiškia, kad turėtume iškalti sienas posovietmečiu „madingomis“ medinėmis lakuotomis lentelėmis, o virtuvinius komplektus gaminti tik iš medžio. Kuriant skandinaviško stiliaus virtuvę, puikiausias pasirinkimas – įvairūs modernūs mediniai virtuvės interjero aksesuarai: dekoratyviniai medžio indai ir dėžutės produktams susidėti, mediniai padėkliukai ir statinaitės, lentynėlės, pakabos, stovai ir į juos integruojami gyvi prieskoniniai augalai ar lauko gėlės, suteikiantys virtuvės interjerui tikros gamtos gaivos.

Be abejo, virtuvės klasika – medinis stalas ir medinės kėdės išlieka svarbiausiais virtuvės interjero baldais, kurie tampa darnia atsvara moderniai buitinei technikai bei šaltiems plieno, plastiko ir keraminių plytelių paviršiams, dažnai naudojamiems virtuvėje.

Beje, virtuvės zonoje nereikėtų bijoti medinių grindų, tik reikėtų rinktis atsparesnius, lengvai valomus ir ne tokius jautrius drėgmės svyravimams medžio paviršius. Puikiai tiks įvairios medžio imitacijos, turinčios natūralios medienos tekstūros paviršius arba natūrali, bet atspari mediena, neretai egzotiškais pavadinimais: eukaliptas, afrikietiškasis kambala medis, kaučiukmedis, maumedis, bambukas, kurie yra atsparūs mechaniniams poveikiams ir yra palyginti atsparūs įvairiems drėgmės bei klimato pokyčiams.

Tačiau virtuvėje reikėtų vengti natūralaus ąžuolo, beržo, buko, klevo, vyšnios, nes ši mediena jautriai reaguoja į temperatūrų svyravimus bei drėgmę.

Tiesą sakant, medis veržiasi ne tik į virtuvę, bet ir į vonią. Medžio apdaila vonioje stebinti jau nebeturėtų, nes ši vonios dizaino tendencija pastebima jau kelerius metus. Tačiau renkantis vonios baldus ir sienų apdailą iš medžio, teks vėl atsirinkti atsparią drėgmei ir temperatūrų skirtumams medieną arba jos imitaciją.

Be abejo, iš Skandinavijos į vonią gali atkeliauti ekologiški mediniai vonios aksesuarai: padėkliukai, muilinės, laikikliai, skalbinių dėžės, pakabos ir t. t., kurių pasirinkimas yra išties gausus ir įvairialypis. Mediniai aksesuarai organiškai įsilies į kiek šaltoką vonios interjerą ir suteiks jaukumo.

Šiais metais madingiausias – riešutas

Kalbant apie šių metų medžio dizaino tendencijas pasakytina, kad dar visai neseniai interjeruose karaliavęs tamsus vengė medis ir jo imitacijos, užleidžia savo vietą šviesesniam, natūraliam ir organiškam medžiui – riešutui. Riešutmedis puikiai dera su šiemet interjere ypač madingais spilkais, kreminiais, rusvais atspalviais, taip pat tendencingąja mėlyna spalva ir populiariais juodo bei baltos spalvų deriniais.

Apskritai šviesus medis ir šviesi natūralaus medžio tekstūra šiemet ima užgožti tamsius medžio atspalvius. Taigi skandinaviškam stiliui būdingas šviesus medis ne tik organiškai įsilies į kuriamą interjerą, bet ir atitiks pačias naujausias dizaino tendencijas. Be to, nepamirškite, kad skandinaviškas interjeras su medžio elementais išlieka amžinai madingas, todėl ateityje sukti galvos dėl besikeičiančių dizaino tendencijų tikrai neteks.

Daugiau publikacijų apie namus bei jų įrengimą skaitykite žurnale "Super namai", taip pat portale www.supernamai.lt.     

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.