Stebuklingos „Dr. Levine's“ juostelės – negydo

Nors dainininkė Vitalija Katunskytė iš televizoriaus ekranų visiems žaismingai aiškino, kad su magnetinėmis „Dr. Levine's“ juostelėmis laksto kaip skruzdėlytė, ji melavo. Taip nusprendė Konkurencijos taryba, už klaidinančią, tyrimais nepagrįstą prietaiso reklamą „Dr. Levine's“ produktus platinančiai bendrovei „Studio moderna“ skyrusi 83,7 tūkst. Lt baudą. 

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jul 17, 2013, 4:02 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:24 PM

Konkurencijos prievaizdai padarė išvadą, kad „Studio moderna“ skleisti teiginiai atitinka medicinos prietaiso apibūdinimą. Tačiau per tyrimą nustatė, kad minėtos prekės nėra registruotos kaip medicinos prietaisai, turintys reklamoje nurodytas savybes, o „Studio moderna“ pateikti įrodymai taip pat niekaip nepagrindė skleistų reklaminių teiginių.

Konkurencijos taryba, skirdama baudą, atsižvelgė į itin žalingą vartotojų interesams reklamos pobūdį, labai ilgą reklamos sklaidos trukmę ir labai didelį sklaidos mastą.

Tyrimo metu Konkurencijos taryba nustatė, kad „Studio moderna“ įvairiomis sklaidos priemonėmis kataloguose, lankstinukuose, spaudos leidiniuose, internete bei televizijoje įvairiais laikotarpiais apytiksliai nuo 2009 m. sausio mėnesio iki 2012 m. spalio 16 d. skleidė reklamą apie „Dr. Levine‘s“ magnetines kelių ir riešo juosteles bei magnetinį nugaros diržą.

„Studio moderna“ reklamoje nurodė, kad „Dr. Levine‘s“ prekės turi poveikį skausmo, patinimo, sąstingio (sąnario lankstumo), artrito, nemigos, uždegimo, radikulito, raumenų atpalaidavimo, kraujo apytakos gerinimo atžvilgiu bei sudarė įspūdį, kad minėtos prekės yra terapijos priemonė.

Įvertinusi tyrimo metu surinktą informaciją, Konkurencijos taryba pripažino klaidinančia „Studio moderna“ skleistą reklamą apie „Dr. Levine‘s“ magnetinių juostelių keliams ir riešui bei magnetinio nugaros diržo poveikį sveikatai.

Konkurencijos taryba, skirdama baudą, atsižvelgė į itin žalingą vartotojų interesams reklamos pobūdį, labai ilgą reklamos sklaidos trukmę ir labai didelį sklaidos mastą, į lengvinančią aplinkybę („Studio moderna“ operatyviai ėmėsi aktyvių veiksmų nutraukti skleistus reklaminius teiginius, taigi, savo noru užkirto kelią žalingoms pažeidimo pasekmėms) bei į sunkinančią aplinkybę („Studio moderna“ pakartotinai pažeidė Reklamos įstatymo nuostatas).

V. Katunskytė: „Ir šiandien užsidėjau juostelę“

Dainininkė Vitalija Katunskytė tikino, kad „Dr. Levine‘s“ magnetinės juostelės jai tikrai padėjo, tačiau ji negarantuoja, kad tai padės visiems – tą ji bent kelis kartus pakartojo portalo lrytas.lt žurnalistui.

„Man jos padeda, ir dabar esu juostelę užsidėjusi. Nešiojau pusantrų metų, paskui padariau pusės metų pertrauką, nes nustojo koja skaudėti. O dabar vasara, daugiau koncertų, tai vėl nešioju“, - kalbėjo V. Katunskytė. Magnetinę juostelę atlikėja nešioja ant kartais suskaustančios dešinės kojos, šį produktą išbandė ir jos draugai, pažįstami. „Vieniems padeda, kitiems ne. Čia nuo žmogaus priklauso. Jei rimta bėda, jei sąnarys sudilęs, tai jos jau nepadės, juostelės neatstos naujo sąnario“, - sakė V. katunskytė. 

Gydomosiomis savybėmis vilioja netiesiogiai

Nors „Studio Moderna“ nustojo tiesiogiai tvirtinti, kad platinamos „Dr. Levine‘s“  magnetinės juostelės išgydo įvairias ligas ir negalavimus, tai įmonė dabar daro paprastų žmonių lūpomis. Internetinėje įmonės svetainėje topshop.lt, prie prekės nuotraukų ir trumpo aprašymo pateikiami tokie komentarai (kalba netaisyta): „...pamačiau Levino juosteles ir nusprendžiau jas įsigyti. Žinokit, kas man padėjo – tai tik jos vienintelės. Kai jas užsidėjau, iš karto pajutau šilumą keliuose. Tą dieną aš net pamiršau, kad aš turėjau problemų su sąnariais. ˮ, - Vitalija Katunskytė, dainininkė. „...dabar kiekvieną rytą atsikeliu ir užsidedu Levino juosteles. Kai užsidėjau juosteles, nebuvo jokių problemų. Jaučiuosi labai labai gerai. Turiu dvi geras drauges – dvi juosteles. Su jomis aš nesiskiriu. ˮ, - Marytė Lašakauskienė, mokytoja. „...atsimenu tą dieną, kai dukra padovanojo Gyd. Levino magnetines juosteles. Dabar geriau jaučiuosi, vėl pradėjau dirbti.“ - Birutė Volosevičienė, rūbininkė. „Anksčiau su lazda iki poliklinikos eidavau, o grįždavau taksi. Įsigijau Gyd. Levino magnetines juosteles. Dabar jaučiuosi pilnavertė, vėl galiu dirbti ir būti laiminga.“ - Irena Kolosovienė, pensininkė. „Gyvenime ilgą laiką daug sportavau.  Po to sunkiai vaikščiodavau, negalėdavau bėgioti. Dabar nešioju gydytojo Levino juosteles – man iš karto geriau.“ - Algimantas Baranauskas, krepšinio treneris - teisėjas. „Tada atkreipiau dėmesį, kad yra tokios Levino juostelės. Ir pagalvojau, kad reikia išbandyti. Dabar kaip aš jaučiuosi dabar ir kaip aš tada jaučiausi – nesulyginami dalykai. Aš gi dabar vėl laimingas žmogus. Puiku! Ir kiekvienam rekomenduočiau pabandyti.“ - Eugenijus Tvaska, inžinierius.  

Įmonė sprendimą skųs

Įmonės „Studio Moderna“ direktoriaus Gražvydo Juknos komentaras:

„Bendrovė nesutinka su LR Konkurencijos tarybos nutarime suformuluotomis išvadomis. Belieka apgailestauti, kad Konkurencijos tarybos nutarimas priimtas neatsižvelgiant į tarybai Bendrovės pateiktą visą eilę įrodymų, pagrindžiančių Bendrovės reklaminius teiginius. Todėl Bendrovė, detaliau susipažinusi su Konkurencijos tarybos nutarimo turiniu, ketina skųsti šį nutarimą įstatymų nustatyta tvarka“

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.