Metę rūkyti uždirba daugiau

Planuojantiems mesti rūkyti atsirado dar vienas argumentas pagaliau atsisakyti šio žalingo įpročio. Atlantos (JAV) centrinis bankas nustatė, kad buvę rūkaliai gauna didesnį atlyginimą nei rūkantieji arba niekada nerūkę darbuotojai.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Jul 22, 2013, 4:44 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:12 PM

Tyrime, kuriame buvo nagrinėjamas ryšys tarp rūkymo ir atlyginimo, ekonomistės Julie Hotchkiss ir Melinda Pitts nustatė, kad darbuotojai nustoję rūkyti bent metams uždirbo daugiau už dūmą traukiančius arba jo niekada neragavusius kolegas.

Tokią išvadą mokslininkės padarė sugretinusios 1992-2011 m. duomenis iš JAV surašymo biuro ir tabako vartojimo apklausų. Analizė parodė, kad niekada nerūkę darbuotojai uždirba 5 proc. punktais mažesnį valandinį atlyginimą nei rūkyti nustoję.

Rūkantieji, tuo metu, uždirbo penktadaliu mažiau nei nerūkantieji. Netgi viena cigaretė per dieną gali sukurti atlyginimų skirtumą. „The Wall Street Journal“ kalbinta M. Pitts sakė, kad: „Rūkymas mažina žmogiškojo kapitalo vertę darbo rinkoje“.

Tačiau ekonomistės nerado jokių įrodymų, kad rūkymas mažintų darbuotojų produktyvumą. Padariusios prielaidą, kad intensyvesnis rūkymas reiškia mažesnį atlyginimą jos pastebėjo, kad aiškaus ryšio tarp šių dviejų veiksnių nėra.

J. Hotchkiss ir M. Pitts nustatė, kad rūkančiųjų ir nerūkančiųjų darbuotojų atlyginimų skirtumui didžiausią įtaką turi jų išsilavinimo lygis ir darbdavio požiūris į rūkymą.

Ekonomistės pabrėžė, jog nerūkantieji dažniau turi geresnį išsilavinimą, nerūkančius sutuoktinius ir gyvena valstijose, kur cigaretės yra brangesnės.

Tyrimo rezultatai leidžia daryti prielaidą, kad buvę rūkaliai darbo rinkoje gali tikėtis didesnio atpildo nei rūkantieji arba niekada nerūkę žmonės.

M. Pitts aiškinimu, taip yra todėl, kad priklausomybės atsisakęs asmuo pademonstruoja, kad yra ypatingas. Jis parodo, jog yra atkaklus, kantrus ir iki galo siekia nusistatyto tikslo.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.