Šiukšlių karas: pretenzijos priimtos. Kas vertins įmones?

Skandalais apaugusiame Vilniaus atliekų rūšiavimo konkurse žengta keletas žingsnių atgal. Trys iš šešių įmonių, išstumtų iš Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) skelbto konkurso atliekų rūšiavimo gamyklai statyti, vėl grįžo į ringą. VAATC viešųjų pirkimų komisija patenkino jų pretenzijas.

Trys iš šešių įmonių, išstumtų iš Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) skelbto konkurso atliekų rūšiavimo gamyklai statyti, vėl grįžo į ringą.
Trys iš šešių įmonių, išstumtų iš Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) skelbto konkurso atliekų rūšiavimo gamyklai statyti, vėl grįžo į ringą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 24, 2013, 6:37 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:31 PM

Tad vienintelė konkurse likusi „Energesman“ bendrovė sulaukė konkurencijos. Jos, kaip ir dar trijų bendrovių konkursiniai pasiūlymai, bus vertinami dar kartą.

Viena į konkursą grįžusių bendrovių – statybos ir inžinerinių darbų bendrovė „LitCon“, kita – „Prime Capital“, trečia - „Groslita“. Pastaroji yra susijusi su konkurso laimėtoja „Energesman“. Pagal taisykles, susijusios įmonės negali dalyvauti viename konkurse. Kuri trauksis, o kuri liks konkurse, šiuo metu dar neaišku.

Ekspertai – tie patys?

VAATC į viešųjų pirkimų komisijąturės dar kartą kviesti ekspertų, kad jie iš naujo įvertintų techninius bendrovių pasiūlymus.

Kol kas nežinia, ar ekspertai keisis. Ankstesnis sprendimas – pašalinti šešias įmones ir palikti vieną pretendentę – bendrovę „Energesman“, buvo priimtas vadovaujantis su ja susijusių ekspertų nuomone. 

Trys minėtos įmonės - „LitCon“, „Prime Capital“ ir „Groslita“ - negavo reikiamo techninio projektų vertinimo. Vienas iš VAATC pirkimo komisijos narių yra ir Vilniaus savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius, partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Vytautas Grinius. Kol kas portalui lrytas.lt susisiekti su politiku nepavyko. Keisis komisijos ekspertai ar ne? Šis klausimas taip taip ir liko pakibęs. Ryšių ryšiai

Už atliekų tvarkymą Lietuvoje atsakingas aplinkos viceministras Algimantas Petkus, kuris yra siejamas su skandalingajame konkurse išlikusia įmone „Energesman“, yra partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko pavaduotojas. Jis daug metų yra dirbęs „Vėtrūnai“ priklausančiose įmonėse. Būtent su „Vėtrūna“ siejama ir atliekų gamyklos konkurso laimėtoja „Energesman“. Trys ekspertai, turėję pateikti nepriklausomą VAATC vykdomam konkursui pateiktų pasiūlymų vertinimą, turi įvairių sąsajų su „Vėtrūna“.

20 mln. litų žirklės

Praėjusios savaitės ketvirtadienį Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nurodė stabdyti įtarimų sukėlusį Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos statybos ir valdymo konkursą. Tai padaryta po portalo lrytas.lt straipsnio apie tai, kad konkurso laimėtoju pirmadienį slapčia paskelbtas tik vienas eilėje iš 7 pretendentų paliktas dalyvis, - bendrovė „Energesman“. Kai buvo atplėštas vienintelis konkurse likusios bendrovės vokas, paaiškėjo, kad „Energesman“ pasiūlė gerokai didesnę gamyklos statybos kainą (119 mln. Lt), kai viena iš diskvalifikuotų įmonių gamyklą siūlė pastatyti už 99 mln. litų. Šalia Gariūnų projektuoti, statyti ir 20 metų eksploatuoti atliekų rūšiavimo gamyklą, jame dalyvavo 7 įmonės, bet VAATC viešųjų pirkimų komisija šešių iš jų atsikratė.

Dėl užsakymo konkurse iš pradžių konkuravo bendrovės „Pirme Capital“, „Požeminiai darbai“, „BioWaste Technologies“, „Energesman“, „Groslita“, „Manfula“ ir „LitCon.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti