Išmaniuoju gali virsti ir vonios kambarys

Daugiau nei prieš 5000 metų buvo tie laikai, kai prasidėjo primityviosios santechnikos istorija ir atsirado pirmosios vonios, žmonių sukurtos dar senovės Indijos, Graikijos ir Romos civilizacijose. Legendinės romėnų termos buvo tik pradžia, vedusi iki pat industrinio XIX  amžiaus, nuo kurio prasideda naujas istorinis etapas, pažymėtas revoliucingu išradimu – maišytuvu.

Vonios kambariai - kiekvieno skoniui, bet ne piniginei.<br>Gamintojų nuotr.
Vonios kambariai - kiekvieno skoniui, bet ne piniginei.<br>Gamintojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sandra Kliukaitė ("Supernamai")

Jul 26, 2013, 4:06 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:17 PM

XIX amžiaus pabaigoje atsiradusios kubilo formos asmeninės vonios buvo laikomos tikra prabanga. Tokios vonios buvo gaminamos iš ketaus ir padengiamos porcelianu, tačiau iki tikros revoliucijos vonioje vis dar kai ko trūko – vandens maišytuvo.

Ir štai revoliuciją vonioje sukėlusius karšto ir šalto vandens maišytuvus pačiu laiku išrado kanadietis Thomas Campbellas iš Saint John miesto, esančio Kanados provincijoje, ir užpatentavo juos 1880 m. Tiesa, gerokai anksčiau du išradingi anglai – Jamesas Payne’as, turėjęs mažą gamyklėlę ir Roterhamo miesto santechnikas Peteris G. Chrimesas – pagamino pirmuosius žalvarinius vandens čiaupus, užpatentuotus dar 1845 metais.

Šie čiaupai buvo naudojami ne tik vandeniui, bet ir alui pilstyti, o to meto alaus pilstymo aparatai buvo savotiškas šiuolaikinės kriauklės su praustuvu prototipas. Būtent anglai iki šiol garsėja atskirais karšto ir šalto vandens čiaupais, tačiau net ir konservatoriškos jų nuostatos inovatyvių maišytuvų klausimu nereiškia, kad neegzistuoja šiuolaikinių angliškų maišytuvų dizaino tendencijų.

Retro maišytuvai – klasikinė angliško stiliaus vonia

Anglai nebūtų anglai, jei jie nebūtų tokie užkietėję konservatoriai, net kai kalbama apie santechnikos sritį. Bandymas anglui įsiūlyti visam pasauliui seniai įprastą maišytuvą su viena svirtimi greičiausiai pasibaigtų kelių pirštų kombinacija prieš nosį. Tačiau britai turi ne tik savo įpročių, bet ir savo maišytuvų tendencijų ir puikiai dėl to jaučiasi.

Angliška vonia – tai retro klasika, kuri yra puikus sprendimas, jei norite sukurti klasikinio britiško stiliaus vonios kambarį. Kalbant apie šiuolaikines angliškų maišytuvų dizaino tendencijas, galima išskirti keletą gamintojų, nuosekliai besilaikančių šio  stiliaus, tačiau įterpiančių į savo gaminius ir šiuolaikinių dizaino ir, žinoma, technologinių naujovių.

Pavyzdžiui, tokius prabangius maišytuvus, taip pat ir vonias bei vonios aksesuarus gamina italų kompanija „Devon&Devon“, įkvėpta Anglijos karalienės Viktorijos laikotarpio stiliaus, o britų kompanija „Imperial“ siūlo įspūdingo grožio rankų darbo britiškus maišytuvus ir vonios kambario įrangos detales, įskaitant ir elegantiškas Kensingtono stiliaus vonias.

Be abejo, norint sukurti anglišką atmosferą vonios kambaryje, nebūtina įrengti du atskirus čiaupus vonioje ar praustuve, galima rinktis ir šiuolaikinius maišytuvus su klasikinių formų žalvariniais čiaupais bei dviem rankenėlėmis. Modernumo klasikinei voniai suteiks chromuoti dviejų rankenėlių maišytuvai, o maišytuvai, dengti aukso spalva -- i prabangos ir ekstravagancijos jausmą. Ypač jei nusprendėte savo vonios kambarį papuošti  vonia su rafinuotomis metalinėmis kojelėmis.

Termostatiniai dušo maišytuvai – vandeniui taupyti

Termostatiniai dušo maišytuvai pasaulyje naudojami jau apie 50 metų, tačiau Lietuvoje jie išpopuliarėjo palyginti neseniai. Vonioje ar duše įrengus termostatinį maišytuvą, sunaudojama gerokai mažiau vandens, nei naudojant įprastą vienos svirties ar dviejų rankenėlių maišytuvą, nes norima vandens temperatūra čia automatiškai nustatoma vos per kelias sekundes ir prausiantis visą laiką išlieka nepakitusi.

Su termostatu įmanoma sutaupyti iki 30-50 proc. vandens. Vandens srovę reguliuojant mechaniškai, viskas gali trukti keliolika sekundžių, o iš naujo reguliuoti vandenį tenka kiekvieną kartą užsukus į dušą ar trumpam išjungus vandens srovę. Be to, termostatas saugo vartotoją nuo neplanuotų per karšto ar per šalto vandens čiurkšlių. Pavyzdžiui, naujasis „Hansgrohe“ termostatas „Ecostat Select“ pasižymi ne tik individualiai valdoma temperatūra ir vandens kiekiu po dušu (nuo gausaus lietaus srovės iki įprastos), bet ir puikiu dizainu. Gamintojai sako, kad jis toks pats individualus, kaip ir po juo besiprausiantys žmonės.

Ekologija, organika ir tvarus dizainas

Ekologijos filosofija remiasi vis daugiau inovatyvių kompanijų, ir maišytuvų gamintojai čia ne išimtis. Naujausias dizaino tendencijas ir technologines inovacijas jie sugeba derinti su vandens taupymo ir tvaraus naudojimo idėjomis. Pavyzdžiui, garsioji vokiečių kompanija „Hansgrohe“ net yra vadinama žaliąja įmone. Ją prieš daugiau nei šimtą metų įkūrė šiuolaikinės santechnikos pradininkas vokietis Hansas Grohe, kuris kartu su savo pasekėjais 1928 m. pristatė ir pirmąjį pasaulyje rankinį dušą.

Dabar „Hansgrohe“ bendradarbiauja su pačiais garsiausiais pasaulio dizaineriais, tokiais kaip Philippe Starck, Antonio Citterio, Jean-Marie Massaud, Patricia Urquiola bei Ronan ir Erwan Bouroullec ir kitais. Kartu jie kuria inovatyvius produktus, padedančius tausoti vandens išteklius ir taupyti jūsų pinigus. Vienas naujausių produktų – kultinio prancūzų dizainerio Philippe’o Starcko sukurtas, gamtos įkvėptas, organiško minimalistinio dizaino maišytuvas – „Axor Starck Organic“, sujungiantis sumanias funkcijas ir ekologijos vertybes.

Vandens kiekis ir temperatūra čia nustatomi atskirai: rankenėlė kiekiui didinti ar mažinti įrengta ties vandens ištekėjimo anga, o temperatūra reguliuojama maišytuvo viršūnėje. Šis sprendimas padeda taupiai vartoti vandenį ir taupo laiko sąnaudas. Per maišytuvą tekanti čiurkšlė atrodo gausi ir stipri, tačiau efektas pasiekiamas suvartojant daug mažiau vandens, nei naudojant įprastus maišytuvus.

Išmanioji vonia

Išmaniųjų maišytuvų tendencija priklauso ne ateičiai, o dabarčiai. Sensoriniai arba automatiniai vandens maišytuvai – puikus dalykas namuose, tačiau viešųjų erdvių interjeruose jie yra tiesiog nepakeičiami, nes jie veikia be kontakto, turi sensorinį valdymą ir automatinę vandens srovės įjungimo ir išjungimo funkciją. Daugiau neprireiks jokių paspaudimų, patraukimų ar pasukimų rankomis! Šie maišytuvai reaguoja į rankos buvimą veikimo zonoje nuo daviklio ir tuoj pat paleidžia vandenį, o išsijungia rankai pasitraukus iš veikimo zonos arba per nustatytą laiką, taip labai sutaupydami vandens.

Sensorinius maišytuvus gamina daugybė kompanijų, pavyzdžiui, vokiečių „Grohe“, „Hansa“, „Schell“, ypač populiarus sensorinių maišytuvų gamintojas – suomių kompanija „Oras“. O štai kompanija „Dornbracht“ šiemet ISH parodoje Frankfurte (didžiausia pasaulyje vonios dizaino ir santechnikos paroda) pristatė „Smart Water“ sistemą, nedidelį planšetinį kompiuterį su sensoriniu ekranu, kuris leidžia vienu piršto lietimu valdyti viską: vandens temperatūrą, kiekį, skirtingus režimus.

Taigi akivaizdi tendencija, kad išmanusis vonios kambarys šiomis dienomis tampa toks pats svarbus kaip ir išmaniojo namo koncepcija ar išmanusis telefonas.

LED maišytuvai – „high-tech“ ir kosmosas vonioje

LED šviečiantys maišytuvai išpopuliarėjo maždaug prieš penkerius metus. Su jais vonioje galima sukurti tiesiog kosmosą. Tai vonios ir dušo maišytuvai su įmontuotomis LED lemputėmis. Jie gali būti ir sensoriniai, o vos pradėję veikti – keisti spalvą priklausomai nuo vandens temperatūros. LED technologiją savo maišytuvuose plačiai naudoja garsi Šveicarijos kompanija KWC. O štai šveicarų dizaineris Davidas Oppizzi amerikiečių gamintojui „Graff“ sukūrė dėmesio sulaukusius futuristinio dizaino maišytuvus „Ametis“, gerokai nutolusius nuo tradicinės maišytuvo formų sampratos.

Kurdami futuristinio dizaino maišytuvus, dizaineriai dažnai pasirenka geometriškus, krioklio formos čiaupus, iš kurių besipilantis ir LED lemputėmis apšviestas vanduo vonioje sukuria mažą kosmosą. Be abejo, šalia LED dažniausiai karaliauja ir sensoriai su termostatais, o vonioje ar duše integruotos muzikos kolonėlės yra valdomos planšetėmis ar net išmaniuoju telefonu, taigi į vonią galite keliauti lyg į kosminį erdvėlaivį – belieka tik surinkti komandas ir atsipalaiduoti, nes sistema viską atliks už jus.

Šiuolaikinė dizaino kalba: naujausios tendencijos

Šiuolaikiniai maišytuvai dažnai yra ne tik funkcinis elementas, bet ir puikus vonios interjero aksesuaras. Taigi čia vyrauja ir savotiškos maišytuvų mados tendencijos. Tiesą sakant, kartais maišytuvų dizainą kuria net ir drabužių dizaineriai, kaip antai garsusis dizaineris Jasonas Wu, rengiantis pirmąją Amerikos damą, prezidento žmoną Michelle Obama, ėmė ir sukūrė maišytuvų dizainą kompanijai „Brizo“. Šioje kolekcijoje susijungė ne tik įdomus, juodo it smala, matinio paviršiaus maišytuvo dizaino sprendimas, bet ir pačios naujausios technologijos, įskaitant Smart Touch Plus technologiją, termostatą, sensorius ir, žinoma, ekologišką požiūrį.

Šveicarų kompaniją „Laufen“, vonios kambario kultūrą skleidžiančią jau nuo 1892 metų, galima pavadinti viena iš šiuolaikinių vonios kambario dizaino ir maišytuvų mados diktatorių. Šie maišytuvai yra vokiško tikslumo, itališko mados pojūčio ir prancūziško rafinuotumo derinys.

Būtent bendras „Laufen“ projektas su italų kompanija „Kartell“ tapo šių metų ISH parodos hitu. Plastiku, netikėtai panaudotu vonios kambario įrangai, intensyviomis spalvomis ir lakoniško minimalistinio dizaino maišytuvais suintrigavusiam projektui vadovavo garsieji italų dizaineriai Ludovica ir Roberto Palombos, taigi projektas tiesiog buvo pasmerktas sėkmei.

Italai apskritai yra šiuolaikinės maišytuvų dizaino kalbos lyderiai. Vokiečiai, kurdami naujus maišytuvų modelius, pirmiausia dėmesį skiria maišytuvo technologijai ir ergonomijai, o italai visų pirma pradeda nuo dizaino.

Ir panašu, kad šiemet maišytuvų dizaineriai ir gamintojai daugiausia dėmesio skiria minimalistiniam, lakoniškam dizainui arba renkasi organiškas formas, puikiai susiliejančias su vandeniu. Štai italų kompanija „Gessi“, kiekvienais metais stebinanti tikrai neįprastu maišytuvų dizainu (pvz., industrinio dizaino maišytuvai-vamzdžiai nuleidžiami iš lubų), dabar siūlo organišką lašo formos kolekciją „Goccia“, vėlgi įkvėptą gamtos.

Galima išvardyti dar daugybę dizaino srityje lyderiaujančių italų maišytuvų ir vonios aksesuarų gamintojų („Fantini“, „Zucchetti“, „Agepe“, „Alessi“ ir kt.), kurie daugiausia dėmesio skiria būtent dizainui. Patikėkite, jiems tai tikrai svarbu. Tad norintiems savo vonioje turėti pačias naujausias dizaino tendencijas verta rinktis italų gamintojus, o štai siekiantiems ergonomijos ir dizaino derinio veikiausiai didžiausią įspūdį padarys vokiečių gamintojai.

Kad ir ką pasirinktumėte, nepamirškite, kad pažangiausios technologijos ir inovatyviausias dizainas maišytuvų pasaulyje neįmanomi vienas be kito.

Daugiau apie namus ir jų įrengimą skaitykite  www.supernamai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.