Latvija kratosi „mokesčių rojaus“ pravardės

Nuo 2014 m. prie euro zonos prisijungsianti Latvija gina savo bankų sektorių nuo kaltinimų, neva šis virsta lengvai pasiekiamu „mokesčių rojumi“ ir nemenku pinigų plovimo įrankiu. Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis neigia, kad šalies bankuose, kaip ir Kipre, laikomi didžiuliai Rusijos piliečių indėliai. Apie tai praneša „EUbusiness“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 5, 2013, 10:09 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:04 AM

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Europos komisija įspėjo Rygą, kad didelis kiekis ne Latvijos piliečiams priklausančių indėlių yra laikomi „užsienio piliečiams teikiamomis paslaugoms“, o tokios kategorijos sąskaitos dažnai kelia pinigų plovimo riziką.

Ekspertai įspėja, kad Latvijai tampant euro zonos dalimi indėlių iš užsienio padaugėjo: 2012 m., palyginti su 2011 m. - 17 proc., o šių metų pirmame ketvirtyje ūgtelėjo dar 5 proc. ir iš viso siekia 9 mlrd. eurų. Šiuo metu suma sudaro apie pusę visų indėlių Latvijos bankuose ir prilygsta 40 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP). Palyginimui, Kipre užsieniečiai laikė 22 mlrd. eurų, kurie sudarė 140 proc. šalies BVP. TVF duomenimis, apie 90 proc. Latvijos bankuose laikomų indėlių priklauso Nepriklausomos Valstybių Sandraugos gyventojams.

Analitikai teigia, kad dėl mažų pinigų pervedimo mokesčių dažnai indėliai per Latvijos bankus patenka į kitas Europos finansų institucijas. Latvijos finansų reguliavimo tarnybos raginamos garantuoti, kad bankai nėra išnaudojami. Pareigūnai teigia, kad šalis turi „užtikrinti griežtesnius reikalavimus šalies finansų institucijoms“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.