Rusija atidėjo sprendimą sugriežtinti reikalavimus vežėjams

Rusijos federalinė muitinės tarnyba atidėjo sprendimą sugriežtinti prekių gabenimo taisykles iki rugsėjo 14 d. Pagal naują tvarką, prie pateiktos prekių TIR knygelės turėtų būti taikomas reikalavimas pateikti nacionalinę garantiją (palyda, užstatas, laidavimas). Toks reikalavimas gerokai pabrangintų vežėjų paslaugas.

Rusijos federalinė muitinės tarnyba atidėjo sprendimą sugriežtinti prekių gabenimo taisykles.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Rusijos federalinė muitinės tarnyba atidėjo sprendimą sugriežtinti prekių gabenimo taisykles.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 8, 2013, 7:33 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:38 AM

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius Eltai sakė, jog sprendimas atidėti taisyklių sugriežtinimą yra sveikintinas. Jo teigimu, pati Rusijos muitinė suprato, kad tvarkos pakeitimas neduotų jokios naudos, priešingai - apsunkintų prekių įvežimą ir gabenimą tiek organizacine, tiek ekonomine prasme.

„Ta iniciatyva nebuvo pakankamai pasverta. (...) Nėra nei teisinių, nei kitų prielaidų įvesti papildomus reikalavimus. (...) Jeigu įvyktų blogiausias scenarijus, būtų išties blogai. Sutriktų tarptautinė prekyba tarp Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos. Didelė dalis tarptautinės prekybos vykdoma kelių transportu. (...) Siūlomos naujos alternatyvos būtų ženkliai brangesnės nei TIR sistema, jos nebūtų tobulos, organizacine prasme tai nebūtų patogu, o ekonomine prasme nukentėtų visi, bet Rusija daugiausia“, - ketvirtadienį kalbėjo „Linavos“ prezidentas.

Pasak jo, tokie tvarkos pakeitimai prieštarautų TIR konvencijai, kurią pasirašė daugiau nei 60 valstybių ir kuri iki šiol veikė nepriekaištingai.

„Sistema patikimai veikė ne vieną dešimtmetį ir tokių papildomų sąlygų įvedimas buvo nepasvertas“, - sakė A. Kondrusevičius.

Anot „Linavos“ prezidento, Rusijos muitinės sprendimą atidėti taisyklių pakeitimus lėmė ir neigiamas tarptautinės bendruomenės dėmesys. Čia svarbų vaidmenį vaidino ir Lietuva.

„Mūsų kolegos kreipėsi į Rusijos teismus, teigdami, kad šis muitinės sprendimas yra neteisėtas ir neturintis jokio pagrindo. Pati rusų muitinė pamatė pasaulinę reakciją. Labai greitai sureagavo ir Jungtinės Tautos, mūsų valstybinės institucijos. ES komisaras Algirdas Šemeta kreipėsi į Europos Komisiją. Lietuva čia dalyvavo labai aktyviai ir buvo, ko gero, pati aktyviausia. Pasaulinės institucijos suprato šio žingsnio grėsmę tarptautinei prekybai“, - sakė A. Kondrusevičius.

Paklaustas, kokie buvo šios Rusijos muitinės tarnybos iniciatyvos motyvai, jis teigė, kad pagrindo tam nebuvo, o čia turėjo būti žaidžiami nešvarūs žaidimai.

„Buvo kalbėta apie TIR sistemos ilgametes skolas Rusijos muitinei. (...) Iš tikrųjų buvo problemų, tačiau pakoregavus sistemą ir pačiai Rusijos muitinei pradėjus dirbti kvalifikuočiau tendencijos gerėjo, pažeidimų skaičius mažėjo, nebuvo pretenzijų. Todėl aš nesuprantu logikos. Ko gero, yra tam tikros povandeninės srovės Rusijos pusėje“, - sakė A. Kondrusevičius.

Jis teigė esąs užtikrintas, kad taisyklių pakeitimai bus ne tik atidėti, tačiau ir visai panaikinti. „Tikiu, kad nauja tvarka bus atšaukta ir tokių iniciatyvų nebus ateityje“, - sakė jis.

Anksčiau skelbta, kad Rusijos muitinės tarnyba siekė sugriežtinti prekių, gabenamų į Rusiją arba tranzitu per ją, reglamentavimą.

Tačiau toks sprendimas sulaukė daug priešiškų reakcijų, nes jis tiesiogiai prieštarauja TIR konvencijos 4-ajam straipsniui, kuriame sakoma, kad kroviniai, gabenami pagal TIR procedūrą, šalių pasienio muitinėse nėra apmokestinami importo ir eksporto muitais ir mokesčiais arba užstatu. Be to, Muitų Sąjungos Muitinės kodekso 217 straipsnio 2 punkte yra nustatyta, kad muitinės tarnyba nereikalauja pateikti muitų ir mokesčių mokėjimo garantijos, jeigu tai nustatyta tarptautiniuose susitarimuose.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.