Rūšiuoti atliekas verčia ir kaltės jausmas

„Netikiu, kad rytoj pradėsite rūšiuoti plastiką pagal jo rūšis. Juk trumpiniai DPE, HDPE, PET daugumai dar nieko nereiškia. Netikiu, jog plausite pakuotes nuo riebalų, kad jos neužterštų konteinerio turinio.

Kol kas Lietuvoje vos daugiau nei trečdalis gyventojų nuolat rūšiuoja atliekas.
Kol kas Lietuvoje vos daugiau nei trečdalis gyventojų nuolat rūšiuoja atliekas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2013, 6:59 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:38 AM

Tačiau neabejoju, kad jau suprantate, jog dauguma atliekų galima perdirbti ir todėl naudoti šimtus kartų - o tai ypač aktualu, kai visas pasaulis kalba apie atsinaujančiuosius šaltinius“, - sako bedrovės „Plasta“ Gamybos skyriaus vadovas Andrejus Samuilovas.

Didžiausia Europoje antrinių polietileno žaliavų (PE) perdirbėja ir gamintoja „Plasta“ nuolat dalyvauja įvairiose socialinėse akcijose, skatinančiose žmones gyventi atsakingai.

„Žinoma, nesuperkame iš gyventojų po 1 ar 2 kilogramus polietileno atliekų, bet jei nedidelės bendrovės pasiūlys 100 ar 200 kilogramų, mes jiems - gerą kainą“, - ir įmones aktyviau rūpintis atliekomis ragina A. Samuilovas.

Kol kas Lietuvoje vos daugiau nei trečdalis gyventojų nuolat rūšiuoja atliekas, tačiau tik 15 proc. iš jų rūšiuoja viską, kas gali būti perdirbta.

Likę du trečdaliai iš viso to nedaro arba rūšiuoja tik kartais. Tokius duomenis pateikia Aplinkos ministerijos užsakymu atliktas gyventojų nuomonės tyrimas.

Daugiau nei 50 proc. rūšiuojančiųjų nurodo, kad juos skatina noras sumažinti aplinkos taršą ir saugoti senkančius gamtos išteklius.

Trečdalį motyvuoja ir tai, kad rūšiuoti tiesiog nėra sudėtinga. Taip pat trečdaliui rūpi ir į sąvartynus patenkančių šiukšlių kiekio mažinimas.

Kaltės jausmo vedinas atliekas rūšiuoja kas dešimtas, o draugų pavyzdžiu paseka tik 6 proc. rūšiuojančiųjų.

Tiesa, beveik 30 proc. visiškai atliekų nerūšiuojančių lietuvių teigia, kad tam namuose neturi pakankamai vietos, o kas ketvirtas galvoja, kad tai beprasmis užsiėmimas.

„ Atliekos yra nemielas žmonėms reikalas. Dėl kurio visuomet vyksta diskusijos, kaip ekonomiškiau jas rūšiuoti. Tarkim, su vandeniu viskas yra konkretu ir aišku, kiek sunaudojai - už tiek ir sumoki. O štai su atliekomis viskas sudėtingiau“, - sakė Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorė Vilma Karosienė. Ji apgailestauja, kad gyventojai vis dar nėra pakankamai gerai informuoti, ką ir kaip teisingai rūšiuoti.

Kol kas spalvotų konteinerių turinys – visoks. O dažniausiai – ir perpildytas.

Tik kelios taisyklės

Nebūtina išplauti, tačiau išimti maisto likučius iš taros – privaloma. Kuo švaresnė pakuotė - tuo geresnės kokybės produktas gaunamas ją perdirbus.

Į rūšiavimo konteinerius dera mesti tik sausą tarą.

Nereikėtų į mesti pakuočių nuo cheminių medžiagų bei statybose naudojamų skysčių.

Vakuumo pakuočių į plastikui skirtus konteinerius nemeskite – tai neperdirbamos atliekos.

Tačiau auksinė rūšiavimo taisyklė skelbia, kad jei nežinote ar mesti – vis tiek meskite. Perdirbimo įmonių darbuotojai patys atsirinks jiems tinkamas perdirbti pakuotes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.