Šamus auginantys panevėžiečiai žuvimis aprūpina pusę Lietuvos

Sėkmingą šeimos verslą plės

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Aug 21, 2013, 5:19 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:00 PM

Tuo įsitikino ir kitus įtikino panevėžietis Henrikas Viduolis. Jis vienas iš pirmųjų Lietuvoje pradėjo pramoniniu būdu auginti neįprastas lietuvių stalui ir skrandžiui, bet labai vertingas žuvis - afrikinius šamus.

„Pradžioje sunkiausia buvo realizuoti pirmąją produkciją. Teko skambinti žuvų perdirbimo įmonėms bei įkalbinėti, kad nusipirktų mano užaugintos žuvies ir paragautų. Paragavę ėmė patys užsakinėti. Dabar aš šamais aprūpinu ne vieną žuvies perdirbimo bendrovę“, - sako H.Viduolis.

Dabar afrikinis šamas gerokai dažniau, nei anksčiau, papuošia lietuvių stalą. H.Viduolis nesiskundžia pirkėjų stygiumi. Visą savo produkciją jis realizuoja Lietuvoje. Didžiąją dalį panevėžiečio ūkyje užaugintų žuvų nuperka Šiaurės Lietuvos gyventojai. Maždaug ketvirtadalis atitenka pajūrio valgytojams.

Sėkmingą šeimos verslą plės

Afrikinių šamų auginimas tapo H.Viduolio šeimos verslu. Jame darbuojasi ne tik jis pats, bet ir abu aukštuosius veterinarijos mokslus baigę verslininko sūnūs - Tomas ir Vytautas. Neseniai panevėžietis suprato, kad neapsieis ir be samdomų darbuotojų.

Pirmą kartą pas verslininką besilankantys verslo partneriai pasidomėdavo, kur yra H.Viduolio tvenkiniai. Jie neslėpdavo nuostabos pamatę, kad tonos auginamų šamų gyvena palyginti nedideliame, vos 110 kvadratinių metrų užimančiame kiemo statinyje. Jame surikiuotose 5 kubinių metrų vandens talpose ir teliuškuojasi ūsuotos žuvys.

„Man patinka, kad galiu dirbti namuose, nereikia niekur išvykti. Tiesa, darbo pakanka. Prieš kurį laiką pas mane atvykdavo žmonių, susidomėjusių žuvų auginimo verslu. Papasakodavau viską, ką pats žinau, aprodydavau.

Tačiau beveik visi išvažiuodami iš kiemo modavo ranka, kad toks verslas yra per sunkus, reikalauja per daug pastangų, - kalbėjo H.Viduolis.

Prieš kelerius metus namo rūsyje esančiuose vandens rezervuaruose H.Viduolis augindavo ir eršketų. Tačiau vėliau šias žuvis auginti atsisakė. Tiesa, ne visam laikui.

Verslininkas planuoja toliau plėsti verslą. Panevėžio priemiestyje šalia Piniavos gyvenvietės jis rengiasi statyti naujas, maždaug 1,2 tūkst. kvadratinių metrų ploto patalpas. Jose bus vietos ir eršketams, ir lietuvių jau pamėgtoms tilapijoms, ir net unguriams.

Verslo idėją pasiūlė sūnus

Žuvų veisimu H.Viduolį sudomino vienas iš jo sūnų. Verslininko sūnus Tomas jau nuo mokyklos augina akvariumines žuvis. Net studijuodamas Veterinarijos akademijoje, nedideliame bendrabučio kambarėlyje vaikinas įsigudrino laikyti net du žuvų akvariumus.

„Tomas pamišęs dėl žuvų. Besidomėdamas jų įvairove, jis net lotynų kalbą išmoko. Juk kiekviena žuvis turi dar ir lotynišką pavadinimą“, - sakė panevėžietis.

Iki krizės H.Viduolis dirbo vienoje užsienio kompanijoje. Tačiau prieš kelerius metus užsienietis bosas savo verslą iš Lietuvos perkėlė į kitą šalį.

Netekęs darbo H.Viduolis planavo pradėti auginti sraiges. Tačiau suprato, kad tai yra sezoninis verslas. O ką veikti ir kaip užsidirbti likusiu laiku? Tuomet sūnus tėvui ir patarė auginti afrikinius šamus.

Afrikinis šamas savo maistinėmis savybėmis yra labai vertinga ir skani žuvis. Jos mėsoje yra daug baltymų ir mažai riebalų. Taip pat kaupiasi visos omega 3 rūgštys.

Panevėžietis išsiaiškino, kad afrikinis šamas yra itin atsparus ligoms. O iki prekinės produkcijos standarto - maždaug kilogramo dydžio ši žuvis užauga per pusmetį.

Šamai auga vandentiekio vandenyje

Nusprendęs imtis šamų auginimo verslo, H.Viduolis ėmė rimtai juo domėtis: daug skaitė, važiavo į užsienį stažuotis, konsultuoti kvietėsi specialistus į savo namus.

Paaiškėjo, kad žuvis galima auginti palyginti nedidelėse vandens talpose, kurios sujungtos į specialią sistemą su cirkuliuojančiu vandeniu.

Jeigu gerai veikia biosistema, viename kvadratiniame metre įmanoma užauginti net iki 700 kilogramų žuvies.

H.Viduoliui teko nemažai investuoti į savo būsimą verslą. Prireikė beveik pusės milijono litų. Pirmiausiai jis savo namų kieme vietoj buvusio šiltnamio pastatė gamybines patalpas.

Nepigiai kainavo specialūs įrenginiai. Kai kuriuos verslininkas gaminosi pats ir tokiu būdu gerokai sutaupė.

Kieme esančiame statinyje buvo įrengta uždaroji recirkuliacinė žuvų auginimo sistema. Ten įkurdintos aštuonios talpos po 5 kubinius metrus vandens.

Jose apgyvendintam afrikinių šamų mailiui visai patiko Panevėžio vandentiekio vanduo. Tiesa, jo temperatūra turi būti ne mažesnė, nei 22 laipsniai, bet ir neperkopti 28.

Žuvis keliautojas erzina kvepalai

Augindamas pirmąją šamų partiją, panevėžietis suprato, kad tai – itin jautrios žuvys. Jos nepakenčia neįprastų kvapų, triukšmo ir net svetimų žmonių.

Pakanka į patalpą, kur auginami šamai, užsukti kvepalais pasipurškusiam žmogui, ir žuvys kaip mat paskelbia bado streiką. Jos maisto neliečia geras dvi paras. Panašiai šamai reaguoja ir į joms neįprastą, pavyzdžiui, kito gamintojo maistą.

Šoklios ir stiprios žuvys gali iškrėsti ne vieną siurprizą. Kartą kiemo verslininko baseinėlyje augantis šamas į vandenį įtraukė sumaniusį pažvejoti katiną.

H.Viduolio gamybinėje patalpoje esantys vandens rezervuarai su auginamais šamais yra aptverti tinklu. Mat šamui bepigu stryktelti per vandens talpos kraštą. „Šamai gali be vandens išgyventi dvi paras ir net per tą laiką keliauti, ieškodami vandens“, - sakė verslininkas. Jis prisiminė, kaip viena žuvų perdirbimo įmonė atsivežė kelis šimtus tonų šamų, kurie iškrėtė netikėtą pokštą.

Rytą atėję darbuotojai rado pilną kiemą žuvų. Mat afrikiniai šamai iššokinėjo iš atvirų rezervuarų. Viena žuvis buvo spėjusi nukeliauti net 200 metrų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.