Jaunuoliai karjeros siekia per pragarą

Banko „Bank of America” padalinį sukrėtusi praktikanto mirtis įžiebė ginčus apie darbo kultūrą Londono Sityje. Padėtis lyginama net su vergove. Apie darbuotojų gyvenimo sąlygas kalba ir medikai, rašo "Lietuvos rytas".

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 23, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:13 PM

21 metų vokiečio Moritzo Erhardto, kaip įtariama, beveik be pertraukos dirbusio 72 valandas, mirtis ir praktikantus, ir etatinius darbuotojus paskatino prabilti apie darbo krūvį didžiuosiuose bankuose.

Netyli ir medikai. 20 metų Londono Sičio darbuotojus gydanti Nerina Ramlakhan iš „Capio Nightingale” ligoninės teigia, kad ilgas valandas dirbantys investicinių bankų praktikantai kenčia „nežmonišką elgesį”.

Ilgai dirba ne tik bankuose

N.Ramlakhan rengia kassavaitinius grupinius seansus, kuriuose bankininkams padeda susidoroti su miego trūkumu, depresija ir stresu.

Medikė sako pastebėjusi, kad pastaraisiais metais padaugėjo neseniai universitetus baigusių asmenų, kuriems reikia pagalbos.

„Per pastaruosius 5 metus problemos išaugo. Į vieną mano seansą dabar ateina iki 20 žmonių.

Jie būna ne tik iš investicinių bankų, bet ir iš teisininkų kontorų, technologijų kompanijų.

Per 85 proc. mano pacientų dirba labai ilgai – daugiau negu 12 valandų per dieną. Didesnė jų dalis yra vos įkopę į trečiąją dešimtį metų”, – sakė specialistė.

Problemos vis grįžta

N.Ramlakhan pacientus kamuoja nervinis ir fizinis išsekimas, depresija, nerimas.

Tačiau net ir sulaukę pagalbos bei patarimų pacientai labai sunkiai juos pritaiko realybėje.

Ypač praktikantai ir mokymo programų, kurios kompanijose trunka 12–24 mėnesius, dalyviai. Jie paprastai būna ką tik baigę universitetus.

„Vienas mano pacientas tai dirbo, tai nedirbo penkerius metus. Tos pačios problemos netrukus pasikartoja, kai jie, pasijutę pakankamai gerai, vėl grįžta į darbą”, – kalbėjo N.Ramlakhan.

Tad pasklidus informacijai apie M.Erhardto mirtį N.Ramlakhan nutarė viešai paraginti kompanijas labiau rūpintis savo darbuotojų gerove.

M.Erhardtas banko „Bank of America” investiciniame padalinyje „Bank of America Merrill Lynch” atliko vasaros praktiką. Tris paras iš eilės dirbęs studentas praėjusį ketvirtadienį staiga parkrito duše ir mirė.

Išgirdę apie tragediją praktiką investiciniuose bankuose atlikę jaunuoliai ėmė atvirauti, kad baisiausias jų košmaras – vadinamoji magiškoji karuselė.

Visą dieną ir naktį pradirbęs asmuo išsikviečia taksi, kad maždaug 7 valandą ryto iš darbo būtų nuvežtas namo, ten nusiprausia po dušu, persirengia ir tuo pačiu taksi grįžta į darbą.

Miegodavo ir po darbo stalu

Vienas buvęs „Bank of America Merrill Lynch” investicijų analitikas pasakojo, kad darbas šiame banke buvo labai panašus ir prieš daugiau nei dešimtmetį.

„Nuolat dirbdavau du ar daugiau kartų per savaitę po parą”, – pasakojo buvęs darbuotojas.

Vyras dirbdavo visus savaitgalius.

O kartą po dviejų parų darbo jis buvo pernelyg pavargęs vairuoti automobilį namo ir popietės metu užmigo mašinoje. Tuomet bankininkas rimtai nudegė saulėje.

„Taip pat nuolat miegodavau po darbo stalu, nes būdavau pernelyg išsekęs, kad važiuočiau namo”, – leidiniui „The Independent” sakė neįvardytas pašnekovas.

„Lietuvos ryto” žiniomis, didžiausių investicinių bankų padaliniuose Londone bankininkai pradeda dirbti per mėnesį gaudami 3–4,5 tūkst. svarų sterlingų (12–18 tūkst. litų) atlyginimą – neišskaičiavus mokesčių. („The Independent”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth