Kokius produktus Lietuvos pienininkai veš į Kiniją

Nenugriebto pieno ar išrūgų milteliai, sutirštintas pienas, galbūt – ir fermentiniai sūriai. Tai – produktai, kuriuos iš Lietuvos pieno perdirbimo įmonių galbūt pirktų kinai.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Aug 27, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:42 PM

„Kas čia – kramtomoji guma?” – spėliojo vieno viešbučio Kinijoje administratorius, gavęs paragauti lietuviško fermentinio sūrio.

Patiems kinams toks produktas ne prie širdies. Tačiau jo gali nupirkti Kinijoje gyvenantys ir dirbantys svetimtaučiai ar, pavyzdžiui, picų kepėjai.

Pieno milteliai, išrūgų milteliai ar sutirštintas pienas – visa tai kinai jau rengiasi pirkti Lietuvoje.

Iš pieno miltelių šioje valstybėje veikiančios įmonės gamina jogurtą, kitus pieno produktus. Išrūgų milteliai praverčia ir gaiviųjų gėrimų gamintojams.

Jau gamina raktus

Kinijos generalinė kokybės priežiūros ir karantino administracija baigė vertinti lietuviškų pieno produktų eksporto paraišką. Žinią, kad eksporto vartai atveriami, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai ji atsiuntė prieš keletą dienų.

Šiuo metu reikia tik „pagaminti raktus” – išversti iš kinų kalbos ir pasirašyti tam tikrus dokumentus. Greičiausiai tai truks vos keletą savaičių.

Tikėtina, kad kinams apsispręsti padėjo ir Naujojoje Zelandijoje neseniai kilęs skandalas, kai kluptelėjo vienas didžiausių pasaulyje pieno produktų eksportuotojų – koncernas „Fonterra”.

Kinijos valdžia prieš porą savaičių sustabdė importą tų „Fonterra” pieno produktų, kurių sudėtyje yra išrūgų koncentrato. Mat jame buvo aptikta sunkų apsinuodijimą – botulizmą sukeliančių bakterijų.

Kinija iš Naujosios Zelandijos atsiveža apie 80 proc. viso suvartojamo pieno. Galbūt jo šiek tiek pirks ir Lietuvoje.

Tačiau Kinijai nereikia lietuviško sviesto, grietinėlės ar varškės, o tik žaliavos.

Jaučiasi lyg nykštukai

„Turime ką pasiūlyti kinams. Tačiau vargu ar tai bus milžiniškas prekybos šuolis. Nevalia pamiršti įtakos, kurią Kinijoje daro Naujosios Zelandijos pieno gamintojai.

Ten gamtos sąlygos ypač palankios pienininkystei, o perdirbimas – veiksmingesnis. Įmonės ten didelės, kaip ir jų investicijos į gamybą”, – sakė bendrovės „Rokiškio pienas” direktorius Dalius Trumpa.

Jo teigimu, Naujojoje Zelandijoje kilęs botulizmo skandalas tik trumpam užvėrė eksporto į Kiniją duris. Juolab kad skandalai konkurencijos persunktame pienininkų versle yra vos ne kasdienybė.

„Juk ir Lietuvai vienos valstybės tai uždaro eksporto rinką, tai atveria. O tokioje didžiulėje valstybėje kaip Kinija produktų srautas per vieną dieną nepasikeitė ir nepasikeis”, – kalbėjo D.Trumpa.

Nauda marijampoliečiams

Anot bendrovės „Pieno žvaigždės” atstovės Virginijos Žygienės, Kinija – patraukli rinka pieno perdirbėjams, bet eksporto kelias į ją nėra toks paprastas.

„Šiuo metu mūsų įmonė su kinais neprekiauja.

Tačiau tai, kad atsiranda naujų galimybių verslui, – gera žinia”, – sakė V.Žygienė.

Viena Lietuvos bendrovių, kuriai galimybė prekiauti Kinijoje yra išties svarbi, – „Marijampolės pieno konservai”. Juoba kad jos Kalvarijos cechas gamina būtent pieno miltelius – produktą, kurio labiausiai reikia didžiausiai Azijos valstybei.

„Marijampolės pieno konservai” eksportuoja tris ketvirtadalius gaminių – saldinto ir nesaldinto pieno konservus, pieno miltelius, aukšta temperatūra apdorotą pieną.

Į Kiniją ši bendrovė ketina nukreipti kone pusę pagaminamų produktų.

Sūrio išvis nevalgo

Įmonės Vilkyškių pieninės direktoriaus Gintaro Bertašiaus nuomone, prekyba su Kinija – ypatinga, ir anaiptol ne dėl didžiulio atstumo.

„Ar tris, ar penkias savaites gabenami produktai konteineriuose – nedidelis skirtumas. Viską lemia tam tikrų gaminių paklausa.

Mūsų grupės įmonėse nėra pieno džiovyklų, tad šiuo metu neturime ko pasiūlyti kinams”, – kalbėjo G.Bertašius.

Prieš ketverius metus viešėdami šioje šalyje Vilkyškių pieninės atstovai viešbutyje surengė produktų degustaciją.

„Administratorius paragavo ir nesuprato, kas tai. Svarstė, ar ne kramtomoji guma.

Todėl šviežių pieno produktų į Kiniją neverta gabenti. Didžiosios pieno perdirbimo įmonės joje turi savo fabrikų”, – sakė Vilkyškių pieninės vadovas.

Žuvį jau parduoda

Kinai neplanuoja tikrinti pieno produktus gaminančių įmonių, tad patvirtinus atitinkamus dokumentus kliūčių pieno produktų eksportui į šią šalį neliks.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Jono Miliaus (nuotr.), tikimasi, kad derybas pavyks užbaigti ir visus būtinus dokumentus suderinti per keletą artimiausių savaičių.

Kelias pieno produktų eksportui į Kiniją buvo pradėtas grįsti 2011-aisiais, kai su kinais sutarta bendradarbiauti ir rūpintis maisto saugos kontrole.

Pernai į Kiniją suderinus sertifikatą buvo pradėta gabenti Lietuvoje pagamintus žuvies konservus ir kitus termiškai apdorotus žuvininkystės produktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.