Trąšų sąmokslo dalyviai pradėjo pjautynes

Rusijos dar niekas taip nėra apmovęs. Pasirodo, siekdamas areštuoti didžiausios pasaulyje kalio trąšų gamintojos „Uralkalij” vadovą Vladislavą Baumgertnerį Baltarusijos prezidentas kaip jauką panaudojo rusų premjerą Dmitrijų Medvedevą.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Aug 28, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:13 PM

Dar praėjusią savaitę D.Medvedevas kalbėjosi telefonu su Baltarusijos ministru pirmininku Michailu Miasnikovičiumi ir susitarė, kad į „draugišką” valstybę atvyks „Uralkalij” delegacija. Tikslas – užglaistyti kilusius nesutarimus.

M.Miasnikovičius pats parašė laišką V.Baumgertneriui ir pakvietė atvykti jį bei bendrovės direktorių tarybos pirmininką Aleksandrą Vološiną ir pagrindinį akcininką Suleimaną Kerimovą.

Pastarieji atsisakė apsilankyti Minske. Pasirodo, toks jų sprendimas buvo labai teisingas. Mat „Uralkalij” generalinis direktorius buvo areštuotas vos pasibaigus susitikimui su Baltarusijos premjeru.

Jis apkaltintas padaręs didžiulę žalą šiai valstybei. V.Baumgertneriui gresia net iki 10 metų kalėjimo. Neva padaryta žala vertinama apie 100 mln. JAV dolerių.

Ko imsis Rusija?

„To jau per daug!” – Minsko elgesiu pasipiktino rusų vicepremjeras Igoris Šuvalovas. Jis pareiškė, kad D.Medvedevas jau davė nurodymą, kaip elgtis.

Tačiau – kaip? Negi Rusija nutrauks diplomatinius santykius, jei su Baltarusija ją sieja galybė politinių ir ekonominių bambagyslių? Negi nustos tiekti dujas ir naftą?

O gal pakaks ignoruoti Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, be kurio žinios toks incidentas tikrai nebūtų įvykęs.

Žinoma, baltarusių ambasadorius Maskvoje pakviestas pasiaiškinti, tačiau kas iš to?

Svarbiausia, kad šioje kebeknėje nėra nė lašo politikos, viskas – tik dėl pinigų.

Užtat pinigai nemenki: per pastaruosius 6–7 metus baltarusiškos kalio trąšos duodavo kone pusę eksporto pajamų.

Tai lėmė didžiulės jų kainos, kurias, beje, diktavo būtent Rusijos „Uralkalij” ir Baltarusijos „Belaruskalij”.

Dar 2005 metais rusai įkalbėjo kaimynus bendradarbiauti eksportuojant šias trąšas.

Tam buvo sukurta bendra įmonė Baltarusijos kalio kompanija (BKK). Pusė jos akcijų priklausė „Uralkalij”, 45 proc. – „Belaruskalij”, 5 proc. – Baltarusijos geležinkelininkams.

BKK pasaulio kalio trąšų rinkoje užėmė net 40 proc., todėl sugebėjo pakelti kainas iki aukštumų ir šio verslo dalyviams padėjo uždirbti milžinišką pelną.

Kortų namelis sugriuvo

Taip buvo iki pernykščio gruodžio, kai A.Lukašenka nusprendė praplėsti „Belaruskalij” eksportuotojų sąrašą. Kartelis kaipmat sugriuvo. Todėl liepą „Uralkalij” paskelbė nebeparduosianti trąšų per Baltarusijos kalio kompaniją ir keisianti eksporto politiką: svarbiausia – ne kaina, o kiekis.

Pasaulyje šių trąšų kainos po tokių žinių išsyk smigo, visų planetos kalio trąšų gamintojų kapitalizacija sumažėjo net 20 milijardų dolerių. „Belaruskalij” nebuvo išimtis.

Dabar Minskas dėl to kaltina partnerius iš Rusijos. Anot baltarusių, būtent jie pirmieji pradėjo eksportuoti produkciją aplenkdami BKK. Maža to, „Uralkalij” kaltinamas ir siekiu užvaldyti baltarusių gamintoją.

Nuostoliai – milžiniški

Anot Rusijos ekspertų, konfliktas kilo susidūrus skirtingiems požiūriams. Mat Rusijoje bent jau veikia šiokia tokia rinka, o Baltarusijoje viską lemia valdžios komandos. Kenčia visi.

Antai smigus „Uralkalij” akcijų vertei kompanijos savininkas S.Kerimovas neteko daugiau nei pusės milijardo dolerių.

Tačiau dar skaudžiau bus „Belaruskalij”. Ši Baltarusijai labai svarbi kompanija buvo mažesnioji kartelio partnerė.

Prasidėjus nesutarimams iš BKK į „Uralkalij” patraukė geriausi specialistai – ne tik rusai, bet ir baltarusiai.

Todėl bent jau eksporto srityje „Belaruskalij” netektys didžiulės. Ne veltui Minskas kaltina buvusius partnerius, kad jie į baltarusius žiūrėjo kaip į konkurentus ir galiausiai jiems smogė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.