NT projektai varžysis žaliųjų statybų konkurse

Pažangiausius ekologiško būsto ir darnios miestų plėtros kriterijus atitinkantys nekilnojamojo turto plėtotojai jau pradeda teikti savo projektus žaliosios architektūros Lietuvoje konkursui „Žalias miestas – geriausias NT EKO projektas 2013“. Konkursą antrus metus organizuoja projekto „Ateities miestai“ vykdytojai, bendradarbiaudami su Aplinkos ministerija ir Žaliosios statybos taryba (angl. Green Building Council), VGTU Architektūros institutu. Norinčiųjų dalyvauti konkurse anketų laukiama iki rugsėjo 15 d.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-29 16:21, atnaujinta 2018-03-01 16:19

„Pernai, vertindami konkursui pateiktus projektus, dar tik dalinomės patirtimi, o šiais metais vadovausimės Europos Klimato kaitos specialiąja programa – jos projektu LAIF+, – sako projekto „Ateities miestai“ vadovė Rita Glazer. – Subūrėme kompetentingą, nepriklausomų ekspertų komisiją, kuri padės tiek specialistams, tiek visuomenei įvertinti, kuriose NT srityse esame pažengę į priekį, o kur reiktų pasistiebti iki Europos Sąjungos direktyvose numatytų kriterijų. Lietuva dar nėra pasitvirtinusi žaliosios statybos standartų, tačiau, suėjus ES direktyvose numatytam terminui – 2020 m. – nebebus laiko paskubomis daryti „namų darbų“, todėl jau dabar privalome kurti ekologišką, energetiškai efektyvią ir darnią aplinką.“

Konkursui pateiktus NT projektus vertins ekspertų komisija, sudaryta iš energetikos, ekologijos, žaliosios architektūros, kraštovaizdžio, teisės, komunikacijos profesionalų, BREEAM standartų ekspertų.

Dalyvių pateikti projektai bus vertinami būtent pagal šiuos, naudojamus visame pasaulyje, pastatų poveikio aplinkai vertinimo metodo standartus, apimančius projekto vadybą, sveikumą, gyvenimo kokybę, energinį efektyvumą, vandentvarką, architektūrą, statybos medžiagas, inžinerinį aprūpinimą, atliekas, taršą, ekologiją, urbanistiką, žemės naudojimą, ekonomiką, socialinę atsakomybę, informacijos sklaidą, komunikaciją su bendruomenėmis, viešojo ir privataus sektorių partnerystę (VPP), teritorinių bendruomenių įtraukimą, kraštovaizdį bei susisiekimą. Projektai bus diferencijuojami į architektūrinius, urbanistinius ir kraštovaizdžio, o konkursui pristatyti objektai turės būti naujos statybos. Ypatingą dėmesį ekspertų komisija skirs ir darnaus miesto plėtros projektams.

„Vienas po kito dygsta nauji nekilnojamo turto kompleksai, biurų ar multifunkciniai pastatai, tačiau kol kas jų ekologiškumas ir darni plėtra ne visuomet yra NT projektų plėtotojų prioritetas, – teigia konkurso vertinimo komisijos pirmininkas, žaliosios architektūros ekspertas doc. dr. Jonas Jakaitis. – Tad šio konkurso tikslas ir yra – paskatinti specialistus kurti tvarius, energetiškai efektyvius pastatus, darančius draugišką poveikį aplinkai, panaudojant visus galimus energetinius išteklius. Siekiame, kad apie tokią būtinybę kurti darnų miestą būtų informuota visuomenė, nes būtent jos gerovę užtikrins įžvalgus ir ekologiškai pagrįstas miestų planavimas.“

Kad žaliosios statybos, atitinkančios aukščiausius energinio efektyvumo ir modernumo standartus, siekiamybė yra įmanoma ir Lietuvoje, pasak dr. J. Jakaičio, puikiai iliustruoja investicinis projektas „Svajonių miestas“, su kurio objektais jau susipažino konkurso vertinimo komisija.

Komisijos nariai planuoja apsilankyti visuose konkursui pristatytuose objektuose ir įsitikinti, jog projektai realiai įgyvendinti bei atitinka pateiktus dokumentuose duomenis. Dalyvių projektai bus vertinami šiose nominacijose: „Geriausias EKO būstas“, „Geriausias EKO biuras“, „Geriausias multifunkcinis projektas“, „Geriausias antrųjų namų projektas“ bei „Geriausias darnaus miesto projektas“. Siekiant objektyvumo, vertinimo kriterijams bus suteikti svertiniai koeficientai, o galutinė balų suma lems konkurso nugalėtojus. Jie bus apdovanoti specialiai konkursui skulptoriaus Arvydo Ališankos sukurtomis „Gyvybės medžio“ statulėlėmis.

Konkursas „Žalias miestas – geriausias NT EKO projektas 2013“ vyks keliais etapais iki metų pabaigos. Apie konkurso eigą bus nuolat informuojama projekto platformoje Ateitiesmiestai.lt. Rezultatus bei išsamius ekspertų vertinimus planuojama skelbti 2014 m. sausį. Konkurso sąlygos bei anketa yra čia: https://www.ateitiesmiestai.lt/konkursas/

2012 m. konkurse buvo apdovanoti: už projekto inovacijas – „BOD aukštųjų technologijų centras“, už projekto tvarumą – „Bajorų kalvos“, už projekto estetiką – verslo centras „Pirklių klubas“, už projekto gyvavimo ciklą – loftų miestas „Loft Town“, už projekto kompleksinį sprendimą – komplekso „Grand SPA Lietuva“ viešbutis „Dzūkija“. Taip pat už svarų indėlį į žaliųjų statybų plėtojimą apdovanoti: konteinerių namelių kempingas „Svencelė“, kotedžų kvartalas „Norvegų alėja“, daugiabučių namų gyvenvietė „Antakalnio terasos“, mažo aukštingumo gyvenvietė „Bajorų dominija“ ir verslo centras „Baltic Hearts“. Specialus Delfi.lt skaitytojų simpatijų prizas atiteko daugiabučių kvartalui sostinės Naujojoje Pilaitėje „7 kvartalas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.