Ūkio banko turto kąsnis, dėl kurio verta pakovoti – „Žalgirio“ stadionas

Jau antrą kartą nukėlus Ūkio banko turto vertinimą ėmė nerimauti jo kreditoriai. Jie įtaria, jog taip ruošiamos sąlygos Šiaulių bankui nebrangiai perimti didžiausią turto kąsnį – „Žalgirio” stadioną Vilniuje.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2013-09-03 06:00, atnaujinta 2018-03-01 14:36

Per ilgą laiką net ir didžiausius turtus galima paversti beverčiais ar bent jau įsigyti juos pigiau.

Taip bankrutuojančio Ūkio banko kreditoriai ragavo į žinią, kad jau antrąkart nukeltas banko turto vertinimas, rašo „Lietuvos rytas”.

Reikia dar laiko

Bendrovė „KPMG Baltics” turto vertinimo ataskaitos projektą turėjo pateikti iki rugpjūčio 2-osios. Vėliau terminas buvo nukeltas iki rugpjūčio pabaigos. O dabar vėl – iki rugsėjo pabaigos.

„Jie bando patogiai įvertinti turtą, nustatyti Šiaulių bankui priimtiną stadiono, dėl kurio vyksta didžiausia kova, kainą.

Daugiau priežasčių, kodėl taip delsiama įvertinti turtą, aš nematau”, – „Lietuvos rytui” sakė vienas banko kreditorių, iniciatyvinės grupės lyderis Ričardas Dalibogas.

Kad Šiaulių bankas labiausiai suinteresuotas įsigyti „Žalgirio” stadiono teritoriją, anksčiau yra kalbėję kai kurie nekilnojamojo turto sektoriaus žaidėjai.

Ūkio banko bankroto administratorius Gintaras Adomonis irgi nustebęs, kad vertinimo projektui reikia dar laiko.

„Atvirai sakau, kad procesas pernelyg užsitęsė. Tačiau priimdami sprendimą dar kartą nukelti pateikimo datą mes rėmėmės prielaida, kad siekiant tinkamai užtikrinti Ūkio banko kreditorių interesų apsaugą vertinimo kokybė yra svarbiau nei terminas”, – teigė G.Adomonis.

Komiteto dar nėra

Bankroto administratorius perspėjo „KPMG Baltics”, kad tai paskutinis kartas, kai jiems leidžiama nukelti terminą.

Patys vertintojai nurodė, kad projektas yra didelės apimties ir techniškai labai sudėtingas, todėl nebuvo galima numatyti visų trikdžių.

Tačiau Ūkio banko kreditoriai abejojo tiek G.Adomonio, tiek turto vertintojų nuoširdumu.

Argumentai neįtikina

„Administratorius sako, kad veikia kreditorių vardu. Bet mes negauname jokios informacijos, mūsų nesupažindina su dokumentais. Išvis kas gali mus ginti, kai dar nėra kreditorių komiteto?” – stebėjosi R.Dalibogas.

Kreditorių neįtikina žodžiai, kad Ūkio banko turto vertinimas yra techniškai sudėtingas. „Jei to nesugeba atlikti Lietuvoje veikiantys vertintojai, tai gal reikėjo kviesti užsienio bendrovę?

Kas gi čia ypatinga? To turto nėra jau tiek daug, be to, yra ankstesnių vertinimų rezultatai”, – sakė vienas kreditorių.

Beje, kreditoriai šią savaitę vėl kreipsis į teismą su ieškiniu Lietuvos bankui. Esą šis suklaidino indėlininkus, nepranešęs apie prastą Ūkio banko padėtį.

Vilties turi tik vienas kitas kreditorius

Bankrutuojančio Ūkio banko kreditorių komitetą ketinama išrinkti spalio mėnesį. Šiuo metu jie buriasi savarankiškai, o iki rugpjūčio 7 dienos turėjo pateikti kreditorinius reikalavimus.

Paaiškėjo, kad jie siekia 1,32 milijardo litų. Iš viso pateikta 1550 reikalavimų, nors siūlymai juos pateikti buvo išsiųsti daugiau nei 11 tūkstančių banko kreditorių.

Regis, dauguma jų jau susitaikė su tuo, kad neatgaus Ūkio banke laikytų pinigų. Iniciatyvinėje grupėje tėra 13 žmonių.

„Smulkiesiems kreditoriams vilčių atgauti savo lėšas nėra daug. Jie galėtų atgauti pinigus nebent tuo atveju, jei pavyktų rasti Vladimiro Romanovo turto ir jį priteisti. Tačiau tai mažai tikėtina”, – sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

Kai „KPMG Baltic” parengs vertinimo ataskaitos projektą, dar turės 10 dienų parengti galutinę turto vertinimo ataskaitą. Tik tuomet bus aiški galutinė perduoto turto vertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.