SEB nesutinka mokėti mokesčių atgaline data

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) baigė tyrimą dėl SEB banko sumokėto pelno mokesčio. Bankui inspektorių išvados nepatiko.

SEB iš anksto pareiškė, kad nesutinka su VMI tyrimo išvadomis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
SEB iš anksto pareiškė, kad nesutinka su VMI tyrimo išvadomis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 4, 2013, 7:24 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:09 PM

„Tyrimas dėl SEB baigtas rugpjūčio viduryje, bet kadangi jo išvados yra negalutinės ir neįsiteisėjusios, mes jų nekomentuosime”, – sakė VMI atstovas Darius Buta. Paties banko pastabų laukiama iki rugsėjo pabaigos.

Bet SEB iš anksto pareiškė, kad nesutinka su VMI nuomone, rašo „Lietuvos rytas”.

„Bankas ją ginčys, jeigu prireiks. Savo nuomonę bankas pateiks įstatymų numatyta tvarka”, – sakė banko atstovas Arvydas Žilinskas.

„Lietuvos rytas” jau anksčiau skelbė, kad VMI atliko tyrimą dėl SEB banko mokamo pelno mokesčio. Išankstiniais duomenimis, 2008–2012 metais prie banko leidžiamų atskaitymų „Skandinaviska Enskilda Banken” palūkanų sąnaudos mažintinos daugiau nei 213 mln. litų.

Tokiu atveju tektų perskaičiuoti apmokestinamąjį pelną. Gali būti, kad vien 2008 metais į valstybės biudžetą dėl to nepateko per 25 mln. litų pelno mokesčio.

Finansų ministro patarėja Violeta Latvienė sakė, kad ankstesniais laikotarpiais sumokėtų mokesčių dydis yra tik VMI ir bankų reikalas.

„Mokėtinus mokesčius VMI apskaičiuoja pagal veikiančius teisės aktus ir mokesčių mokėtojui pateikia aktą. Į procesą nesikiša nei Vyriausybė, nei Finansų ministerija”, – sakė finansų ministro patarėja.

Teigiama, kad pernai SEB bankas ir „Swedbank” kartu sumokėjo vos per 3 tūkst. litų pelno mokesčių, todėl VMI ėmė tirti pinigų tarp bankų ir juos valdančių Skandinavijos bankų judėjimą.

Lietuvos įstatymai numato, kad dėl nuostolingais metais sudarytų specialiųjų atidėjinių patirtus nuostolius bankai gali perkelti į pelningus metus. Tai leidžia bankams ir pelningais metais nemokėti pelno mokesčio, kol bus visiškai kompensuoti dėl krizės patirti nuostoliai.

2011–2012 metais SEB bankas uždirbo atitinkamai 928,6 tūkst. ir 1,682 mln. litų audituoto ikimokestinio pelno, tačiau nė vienais metais pelno mokesčio nemokėjo. 2011 metais SEB bankas į apskaitą įtraukė ankstesniais laikotarpiais patirtų 947,291 mln. litų, o 2012 metais – 857,656 mln. litų sukauptų nepanaudotų mokestinių nuostolių.

Lietuvos banko duomenimis, 2009 metais šalies bankai patyrė 3,7 mlrd. litų, o 2010-aisiais – 0,3 mlrd. litų nuostolių.

Per 2011 ir 2012 metus bendras bankų sistemos pelnas siekė apie 1,8 mlrd. litų, tačiau jis dar nepadengė ankstesnių metų nuostolių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.