Kaimas susikūrė verslą iš pelėdų

„Sveiki atvykę į naguotųjų pelėdų kaimą. Čia viską sužinosite apie išminties paukščiais vadinamas pelėdas“, - tokiais žodžiais į Kėdainių rajone esantį Pelėdnagių kaimą atvykusius svečius pasitinka vietos bendruomenės centro nariai.

Anot Pelėdnagių seniūno V.Tamulio, pramoginis Pelėdų kaimas atsirado praėjusių metų rudenį. Nuo tada jame sulaukiama nemažai ekskursijų ir pavienių lankytojų.<br>I.Skliutaitės nuotr.
Anot Pelėdnagių seniūno V.Tamulio, pramoginis Pelėdų kaimas atsirado praėjusių metų rudenį. Nuo tada jame sulaukiama nemažai ekskursijų ir pavienių lankytojų.<br>I.Skliutaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Sep 5, 2013, 6:51 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:10 PM

Pelėdos šio kaimo gyventojams tapo pramogos ir verslo šaltiniu. Nagingi žmonės vieną po kitos iš medžio drožia šių paukščių skulptūras, kuriomis papuoštos gyvenvietės erdvės.

Į bendruomenės centrą susibūrę vietovės gyventojai įkūrė Pelėdų kaimą, į kurį vilioja turistus.

Į Kėdainių rajoną traukia smalsuoliai iš visos Lietuvos, atvyksta svečių iš užsienio.

Pelėdnagių seniūnas Valentinas Tamulis tvirtino, jog pelėdomis puošti kaimą pradėta prieš kelerius metus, o pramoginis Pelėdų kaimas atsirado praėjusių metų rudenį. Nuo tada jame sulaukiama nemažai ekskursijų ir pavienių lankytojų.

Priklausomai nuo pageidavimų, vietos kavinėje svečiams surengiama dviejų, trijų valandų ar dar ilgesnė programa.

Bendruomenės centro moterys juos pasitinka gyvai grodamos ir atlikdamos linksmą Pelėdų kaimo himną. Garbaus amžiaus vietos gyventoja Irena Ginelevičienė atvykusiems vaizdžiai papasakoja legendą, susijusią su Pelėdnagių pavadinimo kilme.

Susirinkusieji vaišinami firminiu patiekalu - „pelėdų“ kiaušiniais. Tai - į foliją įvyniota kepta bulvė su įdaru. Šalia jos daržovės ir ypatingai paruoštos aguonos bei dražovėmis.

Daugelis žmonių pasirengę išbandyti viską, ką siūlo išradingi kaimo pramogų organizatoriai, ir net įsigyti įvairių suvenyrų su pelėdomis.

Į Pelėdnagius atvykę svečiai taip pat kviečiami apžiūrėti daugiau nei prieš pusketvirto šimto metų įkurtą gyvenvietę ir pasidairyti į joje esančių vienuolika ąžuolinių pelėdų.

Pelėdnagiuose akį traukia ne tik skulptūros, bet ir išskirtinė tvarka bei išpuoselėtos erdvės.

Ne be reikalo ši gyvenvientė, kurioje gyvena per tūkstantį žmonių, vadinama viena gražiausių Lietuvoje ir už aplinkos tvarkymą bei grožį ne kartą apdovanota.

Seniūno teigimu, aplinkos tvarkymo darbai prasidėjo prieš maždaug dvylika metų, kai dėl aplinkos grožio tarpusavyje pradėjo konkuruoti privačių namų savininkai, o vėliau ir dešimties daugiabučių namų gyventojai. Prieš kelerius metus žmonės panoro gražinti ne tik privačias, bet ir viešąsias erdves.

Prie įvažiavimų į ją, ant kalvų gėlėmis ir akmenimis išrašytas Pelėdnagių pavadinimas, užveisti rožynai, įrengtas saulės laikrodis, aplinką puošia dekoratyvinaiai akmenys.

„Pelėdnagiškiai didžiuojasi tuo, ką pavyko visiems kartu sukurti. Ypač smagu, kad svečiams rengiamos nuotaikingos pažintinės, edukacinės ir pramoginės programos padeda mums išlaikyti bendruomenės centrą, plėsti veiklą, kurti naujus projektus, gražinti gyvenvietę“, - kalbėjo Pelėdnagių bendruomenės centro pirmininkė Virginija Vilkelienė.

Kaimo gyventojus ypač džiugina tai, kad pasisemti originalių idėjų pas juos atvyksta kitų Lietuvos kaimų ir miestelių, bendruomenių centrų atstovai, net turizmo specialistai.

Jau šį rudenį už šešių kilometrų nuo Pelėdnagių esantys Nociūnų gyventojai savo kaimą pristatys kaip „muilinyčią“ ir kvies į rankų darbo muilo gamybos užsiėmimus.

Nuo praėjusių metų muilo virimu viena nuo kitos užsikrėtė didžioji dalis aktyvių Nociūnų gyvenvietės moterų.

Už ekologišką muilą ir jo virimo pamokas gautą pelną gyventojai taip pat skirs bendruomenės centro veiklai plėsti ir naujai veiklai įgyvendinti. Nociūnuose gyvena apie 300 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.