Rinkimai Norvegijoje žada nemalonumų Lietuvos emigrantams

Uždarbio svetur ieškančių lietuvių pamėgtoje Norvegijoje pirmadienį vyksta parlamento rinkimai. Jei prieš juos atliktos apklausos nemeluoja, lietuviams ateityje gali atsirasti kliūčių patekti į turtingiausią Skandinavijos šalį, nes pirmą kartą bus išrinkta prieš imigraciją nusistačiusi Pažangos partija.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

2013-09-09 17:38, atnaujinta 2018-03-01 11:57

Ją apklausose palaiko vienas iš septynių norvegų. Nors visai neseniai jos populiarumas buvo smigęs į pačias giliausias žemumas, dėl to, kad jai priklausė 69 žmonės 2011 m. nužudęs Andersas Breivikas, šiandien ji atrodo atsigavusi.

Pažangos partijos lyderė Siv Jensen anksčiau yra pasisakiusi apie "tylią Norvegijos islamizaciją", kuri kelia grėsmę tautos identintetui.

„Mes nebegalime mokyklose švęsti Kalėdų, negalime dainuoti Kalėdinių giesmių, ir tai tik maža mūsų kultūros dalis, kuri yra palaipsniui naikinama, tai yra labai skaudu. Mes suteikėme jiems namus, o dabar jie mums primeta savo kultūrą“, – prieš atvykėlius britų dienraščiui „The Telegraph“ pasisakė ji.

Laimės centro dešinieji

Apklausų duomenimis, Norvegijos parlamento rinkimus užtikrintai laimės dešinieji, o konservatorių lyderė Erna Solberg bus naująja šalies ministre pirmininke.

Būtent jie, greičiausiai, formuos koaliciją su populistine, prieš imigraciją kovojančia Pažangos partija.

Nuo 2005 m. šalį valdžiusi Darbo partija ir jos lyderis Jensas Stoltenbergas, daugelio apžvalgininkų vertinimu, jau pavargo valdyti ir dabar turėtų patekti į opoziciją.

Kitaip nei jų pirmtakai, konservatoriai nusiteikę mažinti mokesčius, daugiau lėšų skirti infrastruktūrai ir švietimui, o ne didinti gerovės valstybę.

Ekonomika nuostabi

Norvegijos ekonomikos augimas antrąjį šių metų ketvirtį buvo 2,6 proc., nedarbas siekė vos 3,4 proc., o biudžeto perteklius net 14 proc. nuo BVP.

Viena didžiausių Norvegijos politikus kamuojančių problemų kitiems atrodytų vienas malonumas, tai – kaip savo naftos sukrautų turtų neišleisti vėjais.

Ankstesnė vyriausybė pinigus taupė ateities kartoms, tačiau dabar rinkimuose greičiausiai laimėsiantys konservatoriai nusiteikė paišlaidauti šiek tiek daugiau.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinke „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.