Kaip kambario draugai šiuolaikiniam jaunimui pakeitė sutuoktinius

Lietuvos jaunimas tuokiasi vis vėliau. Vidutinis pirmą kartą besituokiančių žmonių amžius per pastarąjį dešimtmetį padidėjo maždaug trejais metais – iki 29-ejų vyrams ir 27-erių moterims. Tačiau ir nesusituokusiems žmonėms reikia stogo virš galvos, o kartu ir žmogaus, su kuriuo juo galėtų dalytis.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Sep 10, 2013, 3:46 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:54 AM

Anksčiau pirmuoju gyvenimo partneriu palikus tėvų namus paprastai būdavo sutuoktinis, tačiau šiandien juo dažniausiai tampa kartu būstą besinuomojantis kambario draugas.

Kartu gyvena ir po studijų

Domantas ir Simas (pavardės redakcijai žinomos) Kaune kartu butą nuomojasi nuo pat savo studijų Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete pradžios. Šiemet jie abu studijas sėkmingai baigė, tačiau kol kas jų keliai išsiskirti nežada.

„Dar metus pagyvensime kartu“, – sakė Simas.

Jo teigimu, nuomotis butą dviese yra pigiau, jam paantrino ir Domantas, kuris šiuo metu studijas tęsia magistrantūroje.

Simas studijų nusprendė nebetęsti ir sakė, kad jeigu ir toliau jo santykiai su drauge klostysis sėkmingai, po metų planuoja pradėti gyventi kartu su ja.

Domantas draugės neturi, todėl išsikrausčius Simui, sakė, greičiausiai, gyvensiantis vienas.

Neturi pinigų būsto paskolai

Simas sakė, kad bene didžiausia kliūtis jam pradėti gyvenimą atskirai yra pinigų būsto paskolai trūkumas.

Norint įsigyti maždaug 250 tūkst. Lt vertės būstą reikia apie 40 tūkst. Lt pradinio įnašo. Tokią sumą jaunam žmogui surinkti yra pakankamai sudėtinga, ypač gaunant tik vidutinį 1,8 tūkst. Lt per mėnesį nesiekiantį atlyginimą.

Labai dažnai pradinį įnašą padengti padeda kiti šeimos nariai, pardavę dalį turimo turto.

Valstybė sensta, o jos gyventojai tuokiasi vėliau

Nuo 2001 iki 2013 m. lietuvių 15–19, 20–24, 25–29 m. amžiaus grupėse sumažėjo atitinkamai 76 tūkst., 19 tūkst. ir 47 tūkst. gyventojų.

Šiose grupėse taip pat mažėjo susituokusių asmenų. 2000 m. Lietuvoje gyveno 2455 15–19 m. amžiaus merginos, o 2013 m. jų liko tik 737. Vaikinų taip pat sumažėjo – nuo 667 iki 148.

Nuo 20 iki 24 m. amžiaus grupėje susituokusių merginų sumažėjo 1,5 tūkst, o vaikinų – 3 tūkst.

Vyresnių nei 25 m. susituokusių lietuvių padaugėjo. Ypač tai pastebima amžiaus grupėje iki 30 m. – šių žmonių santuokų padvigubėjo. Panaši tendencija išlieka perkopus ir trisdešimtmetį.

Naudinga moterims, bet ne vyrams

Keli moksliniai tyrimai yra parodę, kad moterys, kurios išteka būdamos per 30 m., uždirba daugiau. Jos gali uždirbti netgi daugiau už aukštąjį išsilavinimą turinčias, tačiau iki 20 m. ištekėjusias merginas.

Tuo metu vyrams galioja atvirkščia taisyklė – kuo anksčiau jie susituokia, tuo daugiau uždirba. Vyrai, kurie taip niekada ir neveda, uždirba netgi mažiau nei tie, kurie vedė dar prieš 20-ąjį gimtadienį.

Tokius duomenis pateikė JAV „Brookings“ institutas, atlikęs santuokoje gyvenančių žmonių socioekonominį tyrimą.

Demografinis pavojus

Vis dėlto tendencija, kad lietuviai tuokiasi vis vėliau, turi ir neigiamų pasekmių. Vėliau ir mažiau vaikų gimdančios moterys lemia, kad Lietuvos populiacija sensta, o dėl to kyla grėsmė socialinės apsaugos sistemai.

Šiuolaikinis jaunimas jau dabar skatinamas savo pensijomis pasirūpinti pats. Galų gale, vis rečiau pamatysime jaunų senelių, o kai kurie vaikai jų netgi visai nepažįsta.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.