Sužinokite, kiek uždirba didžiausių pasaulio korporacijų vadovai

Daugiau kaip 100 tūkst. darbuotojų turinčių korporacijų aukščiausios grandies vadovų atlyginimų pasaulinis vidurkis siekia 1,35 mln. eurų (4,65 mln. Lt) per metus neatskaičius mokesčių. Daugiau nei pusę vadovo atlyginimo sudaro premijos. Be to, šis atlyginimas palyginti su praėjusiais metais paaugo 3,4 proc. Šie duomenys pagrįsti vadovų paieškos firmos „Pedersen & Partners“ atlikto globalaus tyrimo rezultatais, gautais apklausus 1700 vadovų iš 17 šalių 330 bendrovių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2013, 7:32 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 7:38 AM

Lietuvoje įmonių, kuriose dirba 200 - 300 darbuotojų, vidutinis metinis vadovo atlyginimas siekia 265 tūkst. litų. Tai yra maždaug tris kartus mažiau, nei tokių pat įmonių vadovai uždirba Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje ar Vokietijoje. Tačiau keliais tūkstančiais litų daugiau nei Latvijoje ir Estijoje.

„Pedersen & Partners“ atlikto globaliame tyrime aukščiausios grandies vadovais laikomi tarptautinių korporacijų, turinčių 129 000 darbuotojų bei 40 mlrd. eurų apyvartą, 3,9 mlrd. eurų vidutinį pelną generaliniai direktoriai ir valdybos nariai.

Šios korporacijos yra didelių įmonių pasaulinis elitas. Praeitais metais daugelio šių įmonių verslo rezultatai buvo sėkmingi. Jos padidino savo apyvartą ir pelną vidutiniškai po 6 proc. ir per pastaruosius 12 mėnesių sukūrė daugiau kaip 1,5 mln. naujų darbo vietų, vidutiniškai 3,5 proc. padidindamos savo darbuotojų skaičių.

„Atsakomybės dydis yra esminis vadovų atlyginimą apsprendžiantis dalykas“, - sako „Pedersen & Partners“ konsultavimo atlyginimų klausimais skyriaus vadovas bei šio tyrimo projekto vadovas Conradas Pramboeckas.

Anot jo, Europos ir JAV įmonių šimtuko vadovų atlyginimai yra vidutiniškai septynis kartus didesni, nei mažų ir vidutinių bendrovių direktorių atlyginimai ir beveik 40 kartų didesni už vidutinį tarnautojų atlyginimą.

Regioniniai vadovų atlyginimų skirtumai

Daugelyje vakarų šalių didelių korporacijų bendras vadovų atlyginimas yra labai panašus. Jų atlyginimas su trumpalaikiais priedais paprastai siekia 1,3 – 1,4 mln. eurų per metus neatskaičiuos mokesčių.

Papildomai prie piniginio atlyginimo JAV aukščiausios grandies vadovai gauna ilgalaikes paskatas, dažniausiai suteikiančias teisę įsigyti akcijų ir jų vertė vidutiniškai siekia 393 100 eurų. Europos aukščiausios grandies vadovai gavo vidutiniškai 76 500 eurų vertės opcionų.

Vadovų atlyginimų palyginimas pasauliniu mastu

Kadangi vadovų atlyginimas yra glaudžiai susijęs su bendrovės dydžiu, „Pedersen & Partners“ tyrimas taip pat lygina tokio pat dydžio didelių bendrovių, turinčių 20 000– 50 000 darbuotojų, aukščiausios grandies vadovų atlyginimus įvairiuose pasaulio regionuose.

Globaliu mastu vadovų atlyginimų vidurkis yra aukščiausias JAV ir Vakarų Europoje.

„Daugiausiai uždirbantieji didelėse sparčiai augančiose rinkose, tokiose kaip Kinija, Indija ar Pietų Afrika, gauna Vakarų šalių dydžio atlyginimus. Tačiau, vadovų atlyginimai vis tiek vidutiniškai yra mažesni už jų kolegų Vakarų Europoje bei JAV atlyginimus“, - sako C.Pramboeckas.

Aukščiausios grandies vadovų atlyginimai Vakarų šalyse šiuo metu auga vidutiniškai 4-5 proc., o sparčiai augančiose rinkose – 7-10 proc.

„Tarptautiniai vadovų atlyginimų palyginimai visuomet turi būti traktuojami su tam tikru atsargumu“, aiškina C.Pramboeckas. - Pavyzdžiui, Kinija yra didžiulė šalis, o atlyginimai joje labai skirtingi. Atlyginimai Šanchajuje, Honkonge ar Guangdžou yra panašūs į Vakarų Europos atlyginimus, o kituose regionuose atlyginimai yra ženkliai mažesni“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.