Lietuva kinams ketina tiekti ir mėsą

Lietuva ieško kelių greitesniam mėsos produktų eksportui į Kiniją. Jei pasisektų, į šią tolimą šalį keliautų ne tik lietuviški pieno gaminiai, kuriems kinai jau atvėrė duris, bet ir mūsų šalyje užauginta mėsa ir jos produktai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 12, 2013, 11:47 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 7:14 AM

Rugpjūčio pabaigoje Kinijos generalinė kokybės priežiūros ir karantino administracija pranešė, kad baigė vertinti paraišką dėl lietuviškų pieno produktų eksporto ir priėmė sprendimą atverti savo rinką Lietuvos pieno produktų gamintojams.

Rugsėjo 9 d. žengtas dar vienas žingsnis - Žemės ūkio ministerijos kanclerės Dalios Miniataitės vadovaujama delegacija susitiko su Europos Komisijos ir Kinijos Generalinės kokybės ir karantino inspekcijos administracijos (toliau – AQSIQ) viceministru Wu Qighai.

Susitikimo metu viceministras Wu Qighai paminėjo draugiškus abiejų šalių diplomatinius santykius ir atsakingų pareigūnų susitikimų svarbą siekiant eksporto leidimų lietuviškiems maisto produktams.

Kanclerė D. Miniataitė ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas savo ruožtu pasidžiaugė didėjančia tarpusavio ryšių augimo su AQSIQ dinamika, 2012 metais patvirtintais sertifikatais žuvų produktų eksportui į Kiniją, taip pat AQSIQ sprendimu leisti eksportuoti į Kiniją lietuviškus pieno produktus.

Lietuvos delegacija dar kartą pabrėžė mėsos kategorijų nagrinėjimo prioritetinę tvarką: kiauliena, jautiena, paukštiena, taip pat nurodė, kad laukiamas atsakingų AQSIQ pareigūnų vizitas į Lietuvą kokybės kontrolės sistemai įvertinti. Šis vizitas yra kiaulienos produktų eksporto į Kiniją baigiamoji procedūros dalis. Taip pat išreikštas pageidavimas pradėti jautienos produktų eksportui reikalingą procedūrą.

Susitikimo pabaigoje viceministras Wu Qighai patikino, kad kiaulienos produktų eksportui vykdyti procedūros ilgai netruks, o pieno produktų eksportui likę tik smulkūs techniniai klausimai.

Lietuvos delegacija taip pat susitiko ir su Kinijos prekybos rūmų prezidentu Bian Zhenhu, su kuriuo aptarė abipuses prekybinio bendradarbiavimo galimybes. Šis pareigūnas paminėjo, kad lietuviški pieno ir mėsos produktai laukiami Kinijoje bei pasiūlė, siekiant stiprinti šalių žemės ūkio ir maisto pramonės verslo sektorių bendradarbiavimą, rengti prekybines misijas tarp šalių.

D.Miniataitė, trumpai pristačiusi Lietuvos žemės ūkio ir maisto pramonės sektorių bei eksporto potencialą, pabrėžė, kad nors šiandien Lietuvos eksporto rodikliai į Kiniją nėra dideli, tačiau jaučiama ženklus tarpusavio prekybos apimčių augimas. „Kinijos rinkai Lietuva gali pasiūlyti gana plataus asortimento aukštos kokybės maisto produktus“, - sakė Žemės ūkio ministerijos kanclerė. Ji taip pat pakvietė tęsti tradiciją dalyvauti šalių organizuojamuose žemės ūkio ir maisto pramonės renginiuose bei pakvietė dalyvauti tarptautinėje žemės ūkio ir maisto pramonės parodoje „AgroBalt 2014“, kuri Lietuvoje įvyks 2014 metų balandžio 3–5 dienomis.

Lietuvos ambasadoje Kinijoje mūsų delegacija susitiko su Europos Komisijos Sveikatos ir vartotojų reikalų generalinio direktorato atstovu Jerome Lepeintre, apsikeitė nuomonėmis dėl bendros maisto kokybės kontrolės sistemos Kinijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.