Lietuvoje renkasi Europos ekonomikos grietinėlė (papildyta)

Išmintingiausios Europos finansų pasaulio galvos renkasi Vilniuje – penktadienį čia prasideda neformalus ES Ekonomikos ir finansų reikalų (ECOFIN) tarybos posėdis.

Penktadienį Vilniuje prasideda neformalus ES Ekonomikos ir finansų reikalų (ECOFIN) tarybos posėdis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Penktadienį Vilniuje prasideda neformalus ES Ekonomikos ir finansų reikalų (ECOFIN) tarybos posėdis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Sep 12, 2013, 6:22 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:33 AM

Vienas iš tarybos narių, Eurogrupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas tikisi, kad Vilniuje susirinkę Europos Sąjungos (ES) finansų ministrai pasieks pažangos sprendžiant klausimus dėl bankų pertvarkos mechanizmo, o bankų sąjunga galėtų pradėti veikti jau kitų metų spalį. 

„Kaip žinote, turėjome teisines konsultacijas su Europos Komisija, taip pat su taryba. Kadangi yra teisinis pagrindas, mes galime susitelkti ties diskusijomis apie pertvarkos vadovybės valdymą, fondo valdymą. Tikiuosi, kad nuo šiandien mes galime pasiekti pažangą“, - penktadienį prieš Eurogrupės susitikimą Vilniuje sakė J.Dijsselbloemas. 

Eurą turinčių šalių grupei vadovaujantis Nyderlandų finansų ministras sakė tikįs, kad bankų sąjunga galėtų pradėti veikti jau po metų. 

„Padarėme didžiulę pažangą, stiprindami savo bankus, o tai yra nuolatinis procesas. Bet taip pat padaryta (darbų - BNS) iš reguliavimo pusės, ypač bankų sąjungoje - mes padarėme didžiulę pažangą. Tikiuosi, kad galėsime padaryti dar didesnę pažangą prieš kitąmet vyksiančius Europos Parlamento rinkimus ir turėsime tinkamą bankų sąjungą, sakykime, kitų metų spalį“, - teigė J.Dijsselbloemas. 

Olandijos finansų ministras teigė, kad šiuo metu vienas iš tikslų - priimti sprendimus laiku: „Kol kas mes spėjame su terminais ir dabar sau kartojame, kad turime ir toliau spėti“. 

Jis aiškino, kad finansų ministrai penktadienį pirmą kartą aptars bankų pertvarkos mechanizmą. 

Aptarinės svarbiausius ekonomikos klausimus

Europos finansų ministrai ir Europos centrinio banko (ECB) atstovai aptarinės ekonomikos augimo, finansų stabilumo, kovos su mokesčių vengimu ir sukčiavimu klausimus.

Tikimasi, kad renginyje dalyvaus ECB prezidentas Mario Draghi, Vokietijos ir Prancūzijos finansų ministrai, Europos Komisijos atstovai.

Pasak neformaliam ECOFIN tarybos posėdžiui pirmininkausiančio finansų ministro Rimanto Šadžiaus, neformalus ECOFIN posėdis Vilniuje bus vienas svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai akcentų, pranešė ELTA. 

"Mūsų tikslas - siekti, kad apsikeitimas konstruktyviomis nuomonėmis jau artimiausioje ateityje taptų konkrečiais sprendimais. Mes aptarsime, kaip užtikrinti tvarų Europos finansų stabilumą ir palengvinti mažų bei vidutinių įmonių prieigą prie kreditavimo šaltinių. Ieškosime bendrų atsakymų, kad visi kartu galėtume toliau eiti į priekį kurdami patikimą, augančią ir atvirą Europą", - sakė R.Šadžius.

Penktadienį per darbo pietus ES finansų ministrai ir centrinių bankų valdytojai turės galimybę pirmą kartą ECOFIN lygiu aptarti Vieningo bankų pertvarkymo mechanizmo (SRM), vieno iš kertinių Bankų sąjungos elementų, temą. Šiuo klausimu pirmininkaujanti Lietuva siekia Tarybos sutarimo, kad galėtų pradėti derybas su Europos Parlamentu iki šių metų pabaigos. 

Vėliau ECOFIN posėdžio dalyviai diskutuos būdus ir kelius, kaip užtikrinti mažų ir vidutinių įmonių prieigą prie kredito išteklių. Šiuo klausimu ES finansų ministrai ir centrinių bankų valdytojai aptars Europos Komisijos ir Europos investicijų banko (EIB) pasiūlymus dėl mažų ir vidutinių įmonių skatinimo inovatyviomis rizikos pasidalijimo priemonėmis. 

Penktadienio sesijoje taip pat bus aptarta dabartinė Europos ekonomikos ir finansų padėtis, pagrindiniai struktūrinių reformų prioritetai, rugsėjo pradžioje vykusio G20 viršūnių susitikimo rezultatai ir pasirengimas G20 finansų ministrų ir centrinių bankų valdytojų posėdžiui bei TVF ir Pasaulio banko metiniam susitikimui. 

Šeštadienio darbotvarkėje - su finansų stabilumu ir mokesčiais susijusios temos. ES finansų ministrai ir centrinių bankų valdytojai pasidalys įžvalgomis dėl ateities finansų sistemos Europoje. Šia tema pranešimą skaitys ir Bruegel mokslinio forumo atstovas. 

Diskusijoje apie kovą su mokesčių vengimu ir sukčiavimu ECOFIN ministrai aptars Europos ir pasaulines iniciatyvas dėl vieningo automatinio apsikeitimo informacija mokesčių srityje standarto. Joje dalyvaus ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) generalinis sekretorius.

Portalas lrytas.lt siūlo išsamiau susipažinti su žmonėmis, kurių rankose šiuo metu yra Europos Sąjungos ekonomikos vairas.

ECB vadovas Mario Draghi

Karjera: Nuo 2011 metų vadovaujantis ECB, 65 metų italas anksčiau darbavosi Italijos centriniame banke, įvairiose Europos ekonomikos reguliavimo institucijose, ECB, Pasaulio banke, „Goldman Sachs“ Londone.

Išsilavinimas: M.Draghi 1977 metais baigė prestižinį JAV Masačiusetso technologijų universitetą (MIT), ten įgijo ekonomikos daktaro laipsnį, jo dėstytojai buvo Nobelio premijų laureatai Franco Modiglianis ir Robertas Solowas. Prieš tai, 1970 metais, M.Draghi baigė Romoje esantį „Universita degli Studi“ universitetą, ten jis studijavo ekonomiką.

Citata: „Mes nebegalime grįžti prie lirų, drachmų, ar bet kokios kitos valiutos. Priešintis eurui – beprasmiška. Tai yra beprasmiška todėl, kad euras liks [Europoje] ir ši padėtis niekada nepasikeis“

Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble

Karjera: 70 metų amžiaus vokietis nuo 1972 metų pradėjo aktyviai reikštis šalies politiniame gyvenime, kai buvo išrinktas į Bundestagą. Nuo pat politinės karjeros pradžios jis buvo krikščionių demokratų sajungos (CDU) narys, dvejus metus (1998- 2000) metais buvo jos vadovu.

2000 metais W.Schaeuble turėjo atsistatydinti iš pareigų dėl partijos finansavimo skandalo. Jo pareigas perėmė dabartinė Vokietijos vadovė Angela Merkel. W.Schaeuble beveik neatsitraukė nuo politinės veiklos per visą savo karjerą – kelis kartus jis buvo paskirtas vidaus reikalų ministru, dirbo mokesčių tarnyboje, o nuo 2009 metų jis tapo Vokietijos finansų ministru.

Išsilavinimas: Hamburgo mieste W.Schaeuble studijavo teisę ir ekonomiką. 1971 metais jis apgynė teisės daktaro disertaciją.

Citata: „Spaudimas ir krizės padeda bręsti permainoms – dėl šios priežasties aš stengiuosi į krizę žiūrėti optimistiškai“

Prancūzijos finansų ministras Pierre'as Moscovici

Karjera: 55 metų prancūzas yra gana jaunas, palyginus jį su didžiąja dalimi jo kolegų, tačiau savo laiko jis veltui neleido. 1994 metais jis buvo išrinktas į Europos parlamentą, o grįžęs į Prancūziją tapo Europos reikalų ministru. Taip pat P.Moscovici buvo išrinktas į Prancūzijos parlamentą, o nuo 2012 metų jis tapo Prancūzijos ekonomikos ir finansų ministru.

Išsilavinimas: Magistro laipsnis ekonomikos ir filosofijos studijose.

Citata: „Mes turime vienintelį siekį – pasiekti tvarų ekonomikos atsigavimą 2014 metais“

EK pirmininko pavaduotojas Ollis Rehnas, atsakingas už ekonomiką ir euro padėtį 

Karjera: 51 metų amžiaus suomis nuo 1991 metų buvo išrinktas į Suomijos parlamentą, taip pat dirbo specialiuoju Suomijos ministro pirmininko patarėju ekonomikos klausimais, darbavosi žemesniuose Europos Komisijos postuose ir buvo išrinktas į Europos Parlamentą. Nuo 1985 metų rašo komentarus keliems laikraščiams ir žurnalams, yra išleidęs kelias knygas apie Europos Sąjungos problemas.

Išsilavinimas: 1982-1983 metais O.Rehnas studijavo ekonomiką, tarptautinius santykius ir žurnalistiką Macalesterio koledže (JAV). 1989 metais Helsinkio universitete (Suomija) jis įgijo politinių mokslų magistro laipsnį. 1996 metais O.Rehnas apgynė daktaro disertaciją Oksfordo universitete (Anglija).

Citata: (apie Europos Sąjungą): „Reikia nebijoti plėstis ir priimti naujų narių, tačiau atsargiai vertinti naujus įsipareigojimus“

Euro grupės prezidentas Jeroenas Dijsselbloemas

Karjera: 47 metų olandas yra ne tik euro grupės prezidentas, bet ir Olandijos finansų ministras. Taip pat jis yra politinės partijos lyderis, nuo 2000 metų yra Olandijos parlamento narys, su trumpa pertrauka 2002 metais, kai jo vadovaujama partija buvo sutriuškinta rinkimuose. Nuo 1992 metų J.Dijsselbloemas dalyvauja Europos parlamento veikloje, nuo 2013 metų jis tapo euro grupės, kurios nariai yra Europos šalių finansų ministrai, prezidentu.

Išsilavinimas: 1985 metais J. Dijsselbloemas baigė Olandijos Eckarto universitetą, įgavo ekonomisto išsilavinimą, taip pat studijavo agrikultūrą ir socialinę ekonomiką. 1991 metais apgynė daktaro disertaciją Airijoje, Corko universitete.

Citata: „Jei euro zoną laikysime dariniu iš dviejų nelygiaverčių dalių – pasiturinčios šiaurės ir vargstančių pietų šalių – mes niekuomet nejudėsime į priekį”

EK komisaras Algirdas Šemeta

Karjera: 51 metų amžiaus A.Šemeta darbavosi tiek privačiame, tiek valstybiniame sektoriuje.

Ilgai dirbo vertybinių popierių komisijoje (1992-1996 metais pirmininku, 1996-1997 metais prezidentu). Du sykius buvo Lietuvos finansų ministru (1997-1999 ir 2008-2009 metais). Nuo 2009 metų A.Šemeta yra Europos Komisijos narys. Nuo 2010 metų jis atsakingas už mokesčius ir muitų sąjungą bei kovą su sukčiavimu.

Išsilavinimas: 1985 metais A.Šemeta studijavo Vilniaus universiteto ekonomikos fakultete, įgijo ekonomisto-matematiko specialybę, dirbo Lietuvos ekonomikos institute jaunesniuoju moksliniu bendradarbiu.

Citata: „Lietuvai naudinga kuo greičiau įsivesti eurą“

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.