Atkakli penkių vaikų motina vidury laukų pastatė dvarą

Ar gali viena moteris pastatyti dvarą? Gali, jei labai nori. Rimutė Škudienė, penkių vaikų motina, per šešerius metus beveik užbaigė Maleikonių dvarą Kėdainių rajone.

Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė

Sep 14, 2013, 10:23 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:59 AM

Ne, tokio dvaro iš tiesų niekada nebuvo. Seni žmonės kalbėjo, kad kažkada šiose apylinkėse lyg ir stovėjęs medinis dvarelis. Tačiau jokių jo pėdsakų jau nebėra.

Tačiau dabar dvaras stovi – su mene koncertams ir parodoms bei dešimčia kambarių, kuriuose galima apsigyventi. Aplink jį šalia nedidelio miškelio kuriamas parkas, o priešais įėjimą tarp gėlių bus skulptūra.

Į naująjį dvarą užsukome visai atsitiktinai, nes dėmesį patraukė, kad dviejų aukštų visai naujas statinys iškilęs vietovėje, kur arti nėra jokių sodybų. Juo labiau – senų pastatų.

Patalpų plotas – net 1100 kvadratinių metrų. Sienų freskas Breigelio motyvais ištapė Dailės akademijos studentas Donatas Vasiliauskas. Į vieną iš jų rekomenduojama žiūrėti nuo laiptų – iš viršaus atsiveria peizažas, nutapytas freskoje.

Naujojo dvaro savininkė pati sugalvojo, kaip turi atrodyti statinio erdvės. Projektą jai padėjo padaryti Margarita Raguckienė. Geranoriškai patarimus dalijo Kėdainių architektai.

„Kaip jūs sugalvojote imtis tokių didelių statybų?“ - paklausiau R.Škudienės.

„Ši vietovė yra mano mirusio vyro tėvų gimtinė. Ji man graži, netoli Kėdainių. Kreipiausi į Europos struktūrinius fondus paramos ir ją gavau. Nelabai didelę sumą, bet dirbant įmanoma viską padaryti.

Mane visada stebino žmonės, kurie išsigąsta dar nė nepabandę. Sunku, bet įmanoma – ir aš plytas tampiau, ir vaikai, ir giminės, ir draugai“, - pasakojo R.Škudienė.

Moteris labiau norėjo naujajame statinyje įrengti senelių globos namus, tačiau paramą gavo statyti viešbučiui. Pastatas įrengtas taip, kad galėtų būti pritaikytas įvairiai paskirčiai.

Šeimininkė ketina čia rengti parodas, koncertus. Naujasis statinys galėtų būti nebloga vietinių gyventojų švenčių vieta.

„Kol statėme, yra nutikę visokių pokštų. Stoviu prie tvoros ir kažką tvarkau. Važiuoja žmogus pro šalį ir klausia, kokio bandito čia pilis. Tas lietuvių skepticizmas ir netikėjimas, kad darydamas ir padarai, mane nepaliauja stebinti. Ir padaryti įmanoma ne iš milijonų, o iš palyginti visai nedaug pinigų. Sunku, bet užtat įdomu“, - kalbėjo idėjos autorė.

Ji pati susirankiojo senovinius baldus iš giminių. R.Škudienę puikiai pažįsta ir Kėdainių sendaikčių parduotuvėlės savininkas – dvaro savininkė domisi, ką dar galima įsigyti menėms ir gyvenamiesiems kambariams papuošti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.