Vokiečių ekspertai perteikė technologijų perdavimo praktiką Vilniaus ir Klaipėdos aukštųjų mokyklų tyrėjams ir specialistams

Viešoji įstaiga ”Saulėtekis slėnis” kartu su partneriais iš Brėmeno universiteto (Vokietija) įgyvendino 10 mėnesių trukusį mokymų ciklą projekto „Technologijų perdavimo gebėjimų ugdymas Lietuvos slėnių mokslo ir studijų institucijose (TP-Uni)“ rėmuose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2013, 11:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:19 AM

8 technologijų perdavimo modulių mokymų programa „Nuo žinių ir technologijų iki verslo įmonės globalioje aplinkoje“ apėmė technologijų perdavimą ir jo procesus, technologinių galimybių įvertinimą, intelektinės nuosavybės teisių apsaugą ir strategiją, mokslinių tyrimų rezultatų dokumentavimą, naujų produktų kūrimą, rinkos tyrimus ir žiniomis grįsto verslo modelius. Pagrindinis programos tikslas - ugdyti mokslo institucijų darbuotojų gebėjimus įžvelgti mokslinių tyrimų metu sukurtų technologijų komercinį potencialą, jį įvertinti ir panaudoti naujų paslaugų, produktų ar procesų kūrimui ar tobulinimui verslo įmonėse.

Pasak Loretos Staškūnienės, Klaipėdos universiteto mokslo ir technologijų skyriaus specialistės, šie kursai buvo naudingi perimant kitos šalies universiteto ilgametę technologijų perdavimo patirtį, kuri leido geriau suvokti technologijų perdavimo procesą nuo idėjos iškėlimo iki jos komercinimo ir įvairių šio proceso dalyvių – teisininkų, patentinių patikėtinių, „verslo angelų“, klasterių koordinatorių ir kitų - vaidmenis išgryninant ir apsaugant idėją, suteikiant naujai įkurtai įmonei pradinį finansavimą ar ieškant prekybos partnerių užsienio rinkose.

„Pats technologijų perdavimo procesas reikalauja kritiško, pragmatiško, atviro naujovėms mąstymo bei atitinkamos aplinkos universitete, kurioje vyrautų verslumo ir partnerystės dvasia, būtų aiškiai apibrėžti intelektinės nuosavybės valdymo principai ir atitinkamai motyvuojami mokslininkai bei tyrėjai“, - sako L.Staškūnienė.

Šiuose tęstiniuose mokymuose dalyvavo virš 40 įvairiausių sričių mokslininkų ir tyrėjų iš Vilniaus Saulėtekio ir Santaros bei Klaipėdos Jūrinio slėnių plėtotojų - Vilniaus universiteto, VU Onkologijos instituto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Klaipėdos universiteto bei kitų aukštųjų mokyklų - Mykolo Riomerio universiteto ir Vilniaus kolegijos.

Anot TP-Uni mokymų vadovės Tanjos Woronowizc (Brėmeno universitetas), šie mokymai visų pirma buvo įsimintini dėl dalyvių iš įvairiausių mokslinių tyrimų sričių, kurių patirtis bendradarbiaujant su verslu taip pat buvo labai skirtinga.

„Aukštos kvalifikacijos tyrėjai per beveik metus turėjo ne tik įsijausti į technologijų perdavimo specialistų vaidmenį, bet ir pasiūlyti universitetų vadovybėms sprendimus dėl vidinės tvarkos tobulinimo siekiant ateityje efektyviau padėti mokslininkams pristatyti rinkai savo išradimus“, - sako T.Woronowizc.

Projektas yra finansuojamas 2007-2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos, 3 prioriteto „Tyrėjų gebėjimo stiprinimas“ priemonės „Mokslininkų ir kitų tyrėjų kvalifikacijos tobulinimas, mobilumo ir studentų mokslinių darbų skatinimas“ lėšomis (Nr. VP1-3.1-ŠMM-01-V-02-005).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.