FED staigmena - ekonomikai skatinti pinigų nemažės

JAV federalinio atsargų banko sprendimas nenutraukti ūkio skatinimo programos staigmena buvo daugeliui investuotojų. Nors pagrindine priežastimi įvardijama vis dar nepagerėjusi šalies ekonominė padėtis, sprendimui įtakos turėjo ir kiti veiksniai.

B.Bernanke pasauliui pateikė staigmeną.<br>AP
B.Bernanke pasauliui pateikė staigmeną.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Sep 19, 2013, 12:33 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:05 AM

FED pirmininkas Benas Bernanke trečiadienį pranešė, kad jis kas mėnesį vykdomo obligacijų pirkimo plano už 85 mlrd. JAV dolerių mažinti dar nepasiruošęs.

Jo teigimu, kol JAV nedarbas nepasiekė 7 proc. ir vis dar nerimaujama dėl nepakankamai augančios ekonomikos, stabdyti ekonomikos skatinimo negalima.

Azijos ekonomikoms leido atsikvėpti

Pranešimas, jog JAV centrinis bankas nestabdo savo jau beveik 5-erius metus vykdomos politikos, tapo puikia naujiena Azijos rinkoms.

Nuslopinus investuotų baimes dėl ateities netikrumų jie ir vėl turėtų daugiau savo lėšų nukreipti į šio regiono besivystančias šalis.

Ketvirtadienį Azijos biržų indeksai šoktelėjo aukštyn. Japonijos „Nikkei 225“ augo 1,4 proc., Australijos „S&P/ASX 200“ pakilo 1 proc.

Indonezijos, Tailando ir Filipinų indeksai pašoko daugiau nei 3 proc., taip pat sustiprėjo Indijos bei Singapūro indeksai.

Prižiūri ne tik ekonomiką, bet ir sveiką protą

Savo atsargiomis kalbomis garsėjantis FED šįkart prasitarė ir šalies politinių aktualijų tema. B.Bernanke pasakė, kad šiuo metu vykdoma fiskalinė politika „ne tik slopina augimą, bet ir didina riziką“.

Šiais žodžiais jis įgėlė keliems Kongreso nariams, kurie eskaluoja valstybės skolos limito viršijimo ir vyriausybės darbo nutraukimo idėjas.

Tai ne pirmas kartas, kai Federaliniam rezervui reikia kištis ne į savo daržą, nuo pat finansų krizės pradžios B.Bernanke beveik nuolat reikėdavo srėbti fiskalinę politiką formuojančių Kongreso narių košę.

Apie įpėdinį nutylėjo

Trečiadienio spaudos konferencijoje B.Bernanke atsisakė kalbėti apie savo tolimesnius planus.

„Nenorėčiau šiandien kalbėti apie savo planus. Tikiuosi daugiau informacijos turėti jau labai greitai, tačiau šiandien aš noriu susitelkti į monetarinę politiką“, – sakė FED pirmininkas.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.