Vilniaus pardavėjams neįtinka nauja prekyvietė

Nors suvenyrų kioskai iš Pilies gatvės prieš kelias dienas buvo perkelti prie Aušros vartų, jie iki šiol tušti. Prekybininkai niekaip nenori palikti senosios vietos.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Sep 21, 2013, 2:35 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:08 PM

Pilies gatvės prekybininkai neketina paklusti teisėtiems savivaldybės reikalavimams.

Jie kasdien ateina į senąją darbo vietą, nors jų kioskai prie Aušros vartų perkelti savaitės pradžioje

Prekybininkams nė motais, kad daugumos jų leidimai prekiauti yra pasibaigę ir savivaldybė gali bausti už nelegalią veiklą, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Sostinė".

Gali bet kada nuvirsti

Vienintelė naujoje prekyvietėje prie Aušros vartų įsikūrusi Emilija tikino, kad kioskai pastatyti bet kaip.

Perkeldami įrenginius darbininkai nesivargino išsukti konstrukcijas laikančių varžtų iš grindinio. Jie tiesiog jas nupjaustė. Todėl dabar beveik visi prie Aušros vartų sustatyti kioskai siūbuoja ir gali bet kuriuo metu nuvirsti.

Emilijos kolegos prie Aušros vartų neprekiauja ir dėl to, kad jų prekybos leidimai nebegalioja. Tik Emilijos turimame dokumente terminas baigiasi spalio 1-ąją.

Tik porą dienų prie Aušros vartų dirbanti moteris sakė, kad pirkėjų šioje vietoje gerokai mažiau. Vis dėlto ji vylėsi, kad turistai atras naująją vietą, juolab kad šalia sustoja Aušros vartus lankančių lenkų turistų autobusai.

Sulaukė ne vieno skundo

Pilies gatvėje besibūriuojantys prekybininkai žėrė priekaištus valdžiai.

Jie yra rašę raštą Kultūros paveldo departamentui, klausdami, ar tinkama vieta juos perkelti prie Aušros vartų. Bet atsakymo taip ir nesulaukė.

Prekybininkai norėjo sužinoti, ar perkelti kioskai neužstos Vilniaus gynybinės sienos, pačių Aušros vartų. Juk perkeliant iš Pilies gatvės buvo nurodoma bene vienintelė priežastis – prekybos įrenginiai užstoja architektūros paminklus.

Anot savivaldybės atstovų, dėl Pilies gatvės prekybininkų sulaukta ne vieno vietos gyventojų, patalpų savininkų skundo.

Be to, buvo ir Kultūros paveldo departamento, Vilniaus arkivyskupijos kurijos, Vidaus reikalų ministerijos prašymų juos iš ten iškelti.

Tymo turgus nepatiko

Derybos su prekybininkais vyko kelis mėnesius.

Ieškant kompromiso siūlytos įvairios vietos, pavyzdžiui, Tymo turgus, kol pagaliau kioskus nuspręsta perkelti į turistų ypač lankomą senamiesčio gatvę – Aušros Vartų.

„Sutvarkius Pilies ir Šventaragio gatvių sankryžą, įrengus modernius dviračių stovus imtasi svarstyti dėl prekybos įrenginių iškėlimo, nes jie užstojo gražiausios ir seniausios miesto gatvės vaizdus“, – aiškino savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius Vytautas Grinius.

Juolab prekybininkai žinojo, kad teisė prekiauti sostinės Pilies gatvėje jiems suteikta laikinai ir bet kuriuo metu gali būti panaikinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.