Kelionių rengėjai atnaujina keliones į Egiptą

Lietuvos turistams vėl atsivers kelias į Egiptą. Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) patvirtino, kad keičiamos rekomendacijos vykstantiems į šią Šiaurės Afrikos šalį. Nuo rugpjūčio 14 dienos, atsižvelgdama į įvykius Egipte ir šalyje paskelbtą nepaprastąją padėtį, URM rekomendavo Lietuvos piliečiams susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Egiptą, ragino ypač vengti didžiųjų šalies miestų.

Į URM paskelbtas permainas išsyk reagavo Lietuvos kelionių organizatoriai – jie keliones į Egiptą atnaujina nuo spalio 19 dienos.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Į URM paskelbtas permainas išsyk reagavo Lietuvos kelionių organizatoriai – jie keliones į Egiptą atnaujina nuo spalio 19 dienos.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Oct 1, 2013, 2:45 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:56 PM

„Į tam tikras šalies dalis rekomenduojama nevykti“ - šitaip nuo šiol lietuvius įspėja URM.

Į URM paskelbtas permainas išsyk reagavo Lietuvos kelionių organizatoriai – jie keliones į Egiptą atnaujina nuo spalio 19 dienos.

Kadangi politinė ir saugumo padėtis Egipte išlieka nestabili, URM pataria susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Kairą, Aleksandriją, Ismailiją, Port Saidą ir kitus didžiuosius Egipto miestus ir Nilo deltos gyvenvietes.

„Šiose vietovėse išlieka demonstracijų ir protestuotojų susirėmimų su saugumo pajėgomis tikimybė. Dėl kriminalinių ir teroristinių grupuočių veiklos saugumo padėtis yra ypač bloga Šiaurės Sinajaus provincijoje, įskaitant Tabos-Sueco kelią, todėl į Šiaurės Sinajaus provinciją rekomenduojama nevykti.

Keliaujantiems į Raudonosios jūros kurortus (Šarm El Šeichą, Dahabą, Hurgadą, Safagą ) rekomenduojama elgtis atsargiai, vadovautis kelionių vadovų ir viešbučio administracijos nurodymais“, - rašoma URM interneto svetainėje.

Nors pastaraisiais metais į Egiptą Lietuvos kelionių rengėjai skraidina ir vasarą, vis dėlto Egiptas išlieka pagrindinė žiemos poilsio kryptis. Todėl kelionių agentūros ir organizatoriai su baime jau skaičiavo galimai lauksiančius finansinius nuostolius, jei įtampa Egipte neatslūgs.

Turizmo atstovai jau turėjo skaudžios patirties, kai 2011 metų žiemą strigo jų verslas Egipte – tuomet dėl revoliucijos šalyje du su puse mėnesio buvo nutrauktos kelionės į šios valstybės kurortus.

„Lietuvių domėjimasis poilsiu Egipte nebuvo dingęs, kelionių pardavimai nenutrūko. Džiaugiamės, kad situacija stabilizavosi ir mes savo klientams vėl galime siūlyti atostogas Egipte jau nuo spalio 19 dienos“, – sakė kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Lietuvoje Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

„Tez Tour“ atstovė pripažino, kad Egiptas didžiausius turistų srautus sutraukia ne vasaros, o žiemos sezonu. Todėl pakeistos URM rekomendacijos palengvins ne tik kelionių organizatorių, bet ir turistų atostogų planavimą šaltuoju metų laiku.

„Visos šalys, kurių nacionalinė ekonomika ženkliai grindžiama iš turizmo sektoriaus gaunamomis pajamomis, suvokia, kad bet koks nestabilumas kenkia šalies gerovei. Tokiais atvejais šalys stengiasi kaip įmanoma greičiau išspręsti problemas ir susigrąžinti turistų pasitikėjimą. Viliamės, kad Egiptas vėl taps lietuvių žiemos atostogų šalimi „numeris vienas“, – kalbėjo I. Aukštuolytė.

Skrydžius į Egiptą atnaujina ir „Novaturas“.

„Kelialapius žmonės perka, nes susidomėjimas tikrai nebuvo nutrūkęs. Pirmiesiems skrydžiams jau ir vietų nebe daug yra likę“, - sakė „Novaturo“ atstovė Ieva Dorelaitienė.

Kaip sakė I.Dorelaitienė, kol Egiptas nebuvo pasiekiamas, „Novaturo“ klientai rinkosi Dubajų, žiemiškąją Antaliją, kurią savo klientams pristatė kaip alternatyvą, taip pat kelionių rengėjas padidino skrydžių skaičių į Tenerifę. URM taip pat primena, kad nuo rugpjūčio 14 d. šalyje įvesta nepaprastoji padėtis ir galioja komendanto valandos režimas (nuo rugsėjo 21 d. šeštadienį-ketvirtadienį komendanto valanda galioja nuo vidurnakčio iki 5 val. ryto, o penktadieniais nuo 19 val. vakaro iki 5 val. ryto).

Komendanto valanda negalioja Sinajaus pusiasalio pietų kurortuose ir Hurgadoje. Už komendanto valandos režimo pažeidimus gresia sulaikymas.

Užsienio reikalų ministerija įspėja Egipte esančius asmenis būti budrius, stebėti vietinės valdžios pranešimus, vengti masinio susibūrimo vietų, griežtai laikytis komendanto valandos režimo ir kitų vietinės valdžios nurodymų, visą laiką su savimi turėti asmens dokumentą su nuotrauka.

Neramumai nepalietė kurortų

Lietuvos ambasadorius Egipte Dainius Junevičius:

„Praėjus keliems mėnesiams nuo viso pasaulio dėmesį prikausčiusių ir daug nerimo sukėlusių įvykių, saugumo padėtis visame Egipte, galbūt išskyrus Viduržemio jūros pakrantę Sinajuje, yra pagerėjusi. Paminėjau Šiaurės Sinajų, nes ten Egipto saugumo pajėgos vykdo operaciją prieš antivyriausybines ir kriminalines struktūras. Neramumai nepalietė kurortinių vietovių. Daugelio ES valstybių ambasadų konsuliniai pareigūnai, pastaruoju metu apsilankę kurortuose ir vietoje įvertinę padėtį, įsitikino, kad čia atvykę ilsėtis jų piliečiai gali jaustis saugiai. Dėl to didžioji dalis valstybių pakeitė savo kelionių rekomendacijas ir atšaukė įspėjimus nevykti į Raudonosios jūros kurortus. Reikia suprasti, kad ir visos Egipto tarnybos bei turizmo sektorius darys viską, siekdami užtikrinti poilsiautojų ir turistų saugumą bei pasitikėjimą Egiptu. Juk tai šaka, kurios jie negali pjauti. Klestėjimo laikais turizmas duodavo 15 proc. valstybės BVP, su šiuo sektoriumi susiję 20 proc. darbo vietų. Žinoma, kaip ir kiekvienoje užsienio kelionėje, reikia laikytis protingų atsargumo priemonių, vengti neaiškių situacijų. Kviečiu gerai įsiskaityti į URM kelionių rekomendacijas (https://keliauk.urm.lt/salis/EG), esant abejonių konsultuotis su kelionių agentūrų atstovais, viešbučio personalu. Lietuvių poilsiautojų mobiliuose telefonuose turėtų būti įrašytas ambasados Kaire telefonas +20 2 2736 6461 ir visą parą veikiantis užsienio reikalų ministerijos konsulinės pagalbos telefonas +370 5 236 2444.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.