Kauno farmacininkai tabletes kuria iš augalų

Viename iš „Aconitum“ laboratorijos kambarių ant stalo stovi aparatas su šešiais kraujo spalvos skysčio pripildytais cilindrais. Aparatas tyliai švokščia ir judina skystį, kuris atitinka esantį skrandžio terpėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Oct 3, 2013, 3:45 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:54 PM

Kitoje patalpoje prie sienos glaudžiasi neišvaizdi juoda dėžė, kurią darbuotojai vadina „pragaro mašina“ - jos viduje sukuriama tokia aukšta temperatūra, kad neatlaikiusios karščio suyra organinės molekulės.

Nors tokie aparatai puikiai atrodytų filme apie blogojo genijaus laboratoriją, „Aconitum“ veikla gerokai paprastesnė – Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) įsikūrusioje gamykloje gaminami vaistai ir maisto papildai.

Nuolatinė taršos grėsmė

Įmonė vaistinius preparatus ir maisto papildus gamina iš natūralių medžiagų – tačiau neužsiima vien homeopatija.

„Tai yra ta pati konvencinė medicina, kur vartojamos didelės veikliųjų medžiagų dozės ir šie vaistai veikia panašiai, kaip ir cheminiai vaistai“, - paaiškino „Aconitum“ projektų vadovas Laimis Akramas.

Tačiau dėl to, kad vaistuose naudojamos natūralios medžiagos, tenka skirti nemažas lėšas jų tyrimui – dėl to vaistus tokiu pagrindu kuria mažiau įmonių.

Visos žaliavos vaistams yra tikrinamos chemijos ir mikrobiologijos laboratorijose.

Chemijos laboratorijoje atliekama per 15 skirtingų tyrimų, daugiausia susijusių su chemine žaliavų sudėtimi, ieškoma sunkiųjų metalų, atliekama spektro analizė.

Mikrobiologijos laboratorijoje tikrinama, ar žaliavose nėra pelėsio, mielių, ligas sukeliančių mikroorganizmų.

Dėl higienos reikalavimų darbuotojai į dalį patalpų gali eiti tik su vienkartiniais drabužiais, paviršiai ten valomi su dezinfekuojančiomis medžiagomis, o patalpose palaikomas aukštas oro slėgis – tam, kad iš išorės nepatektų galimai užterštas oras.

Nuo miltelių iki tabletės

Po žaliavų tyrimų prasideda vaistų gamyba.

Iš pradžių milteliai pasveriami ir sumaišomi, o po to jie granuliuojami – granules vėliau lengva suslėgti į tabletes ar kapsules.

„Aconitum“ gali pagaminti per 90 tūkst. kapsulių ir 120 tūkst. tablečių per valandą.

Tokių apimčių Lietuvos rinkai yra gerokai per daug, tad įmonė atlieka ir užsienio užsakymus, užsiima produkcijos eksportu.

„Būna taip, kad patys pamatome, jog yra rinkoje tokia niša, didelis poreikis ir patys galvojame – pavyzdžiui, sukūrėme augalinės kilmės antidepresantą, kurio šiaurės Europos regione net nėra. Tačiau būna ir klientai, didelės užsienio kompanijos, kurios nori plėsti veiklą į Europą – jos turi veikliąją medžiagą, o mums reikia pagal ją sukurti vaistą“, - sakė L.Akramas.

Gamybos metu vaistai patikrinami dar du kartus – tikrinamos užterštumo normos, tablečių svoris.

Jau pagaminti ir supakuoti vaistai yra patikrinami reguliuojamos temperatūros ir drėgmės kambariuose, o atskirų tablečių įsisavinimas tikrinamas aparate, imituojančiame skrandžio veiklą.

„Prietaisas imituoja biologinę sistemą ir tikrina, kaip vaistas veikia skrandyje. Jei jo tirpumas yra iki 15 minučių, galime teigti, kad vaistas yra gerai įsisavinimas. Matuojama skirtingo rūgštingumo terpėse, nuo labai rūgščios iki beveik visiškai nerūgščios“, - aiškino L.Akromas.

Šiuo metu bendrovė gamina apie 50 maisto papildų ir 10 skirtingų vaistų. Įmonėje pilnu etatu dirba per 80 darbuotojų, veiklą ji vykdo jau 14 metų.

Bendrovės atstovai pripažino, kad šiuo metu dirbama ne itin pelningai.

„Veiklos pradžioje negalvojome apie pelną, investavome į naujoves. Gal ateis laikas, kai galėsime skaičiuoti pelną. Iki krizės buvo pelnas, o dabar tokia situacija, kai laviruojame be didelio pelningumo“, - sakė L.Akramas.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.