Suvalkiečių skolos šilumos tiekėjams didėja kasmet

Kalvarijoje yra 800 centralizuotos šilumos vartotojų, skola - 300 tūkst. litų.

Šilumos tiekėjų galvos skausmas - socialiniuose būstuose gyvenantys skolininkai, neturintys nei turto, nei darbo.<br>R.Pasiliauskas
Šilumos tiekėjų galvos skausmas - socialiniuose būstuose gyvenantys skolininkai, neturintys nei turto, nei darbo.<br>R.Pasiliauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Oct 4, 2013, 8:03 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:28 PM

Vilkaviškyje skolos už šilumą šoktelėjo beveik dvigubai: praėjusiais metais ji buvo 1,250 mln., o šiemet - 2,08 mln. litų.

Kalvarijoje yra 800 centralizuotos šilumos vartotojų, skola - 300 tūkst. litų.

Kazlų Rūdoje skola šilumos tiekėjams irgi išaugo: 2012-aisiais buvo 368 tūkst. litų, o šiais metais - 419 tūkst. „Litesko“ filialo Marijampolėje komercijos direktorė Daiva Juodžiukynienė teigė, jog didžiausi privatūs skolininkai yra du.

Kazlų Rūdoje gyvenanti bedarbė už dviejų kambarių buto šildymą nemoka kelerius metus ir yra skolinga 28 tūkst. litų. Moters butas užstatytas bankui, todėl šilumos tiekėjai neturi galimybių atgauti skolą.

26 tūkst.litų „Litesko“ skolinga pajamų neturinti marijampolietė, gyvenanti dviejų kambarių bute.

Šilumos tiekėjai teigė, jog į teismą su ieškiniais jie dažniausiai kreipiasi, kai skola pasiekia tūkstantį litų.

„Sudėtingiausia yra su socialinio būsto gyventojais. Jie neturi nei darbo, nei nuosavo buto ir nenori dirbti“, - sakė D.Juodžiukynienė. „Litesko“ filialas Marijampolėje šiuo metu per teismą iš skolininkų siekia susigrąžinti 400 tūkst. litų. Tačiau ką paimti iš tų, kurių turtas tik vaikai ir skolos, - sunkiai sprendžiama problema.

Filialo vadovas Juozas Bartaškevičius pastebėjo, jog teismo priteisti pinigai dažnai augina naują skolos kalną: „Tarkime, teismas žmogui priteisia mokėti kas mėnesį po 20 litų. Skolininkas tik tuos dvidešimt ir moka, o mokesčio už šilumą - ne, todėl skola vėl auga“.

D.Juodžiukynienė teigė, jog didelė dalis skolininkų nepasinaudoja kompensacijomis dėl kai kurių seniūnijų darbuotojų nekompetencijos.

„Į seniūniją atėjusio žmogaus klausiama, ar šis turi skolų. Jei turi, jam pasakoma, jog kompensacijos negaus. Jei kliūtis yra tik skola, kiti kriterijai leidžia prašyti kompensacijos, žmogus turėtų kreiptis į„Litesko“.

Su juo pasirašytume sutartį, sudarytume skolos mokėjimo grafiką, ir kompensaciją šilumos vartotojas gali gauti“, - akcentavo filialo komercijos direktorė D.Juodžiukynienė.

Specialistai pastebi, jog šiemet kompensacijos prašytojų bus daugiau nei pernai.

Pavyzdžiui, Kalvarijoje yra 800 centralizuotos šilumos vartotojų, iš jų 612 praėjusiais metais kreipėsi dėl mokėjimo lengvatos. Per pastarąsias tris dienas į Kalvarijos savivaldybės socialinį skyrių dėl kompensacijų jau kreipėsi 147 asmenys.

Kalvarijoje nedarbas siekia 17,3 proc. ir gerokai lenkia šalies vidurkį.

„Galiu pagirti Kazlų Rūdos savivaldybę, kuri už jai pavaldžioms įstaigoms tiekiamą šilumą visuomet atsiskaito iki cento“, - teigė J.Bartaškevičius.

Šilumos tiekėjai stebisi, jog dar labai nedaug vartotojų renkasi atsiskaitymo už šildymą būdą, kai visus metus mokamas vienodas mokestis.

Pavyzdžiui, Marijampolėje yra 12 tūkst. abonentų, iš kurių tik 250 pasirašė sutartį ir moka už šilumą bei kitas paslaugas pastovų mokestį šildymo ir nešildymo sezono metu.

„Suma apskaičiuojama pagal vidutinį paskutinių trejų metų šilumos bei karšto vandens suvartojimą.

Vidurkį padaliname dvylikai mėnesių. Rugsėjo mėnesį būna išlyginamoji sąskaita. Jei būna permoka ar nepriemoka, vėl padaliname dvylikai mėnesių. Jei gyventojas permokėjo, metus mokės mažiau, ir atvirkščiai.

Gal žmonės nepasitiki šiuo mokėjimo būdu? Tačiau jie kiekvieną mėnesį gaus sąskaitas, galės patys įsitikinti, už ką moka“, - sakė D.Juodžiukynienė.

Tokį mokėjimo būdą pasirinkęs žmogus apskritus metus kas mėnesį mokėtų maždaug nuo 150 iki 300 litų, nelygu, kokio dydžio jo butas.

J.Bartaškevičiaus manymu, šis mokėjimo būdas leidžia be stresų planuoti šeimos išlaidas, išvengti skolų.

„Neoficialiai, be jokių sutarčių, tai vyksta seniai, nėra ką slėpti. Per šildymo sezoną skolų prisidarę žmonės jas sumoka per vasarą, iki kito sezono. Tačiau yra vienas minusas - šiuo atveju skaičiuojami delspinigiai“, - pastebėjo J.Bartaškevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.