Rusai vers bankus mokėti už sukčių eibes

Nuo kitų metų Rusijos bankai sukčių apgautiems klientams privalės kompensuoti prarastus pinigus per parą nuo prašymo pateikimo. Tuo metu Lietuvos bankai kiekvieną sukčiavimo atvejį vertina atskirai, o klientas privalo įrodyti savo nuostolius, rašo „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka (Maskva), Edgaras Savickas

Oct 5, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:33 AM

Rusija šįmet tapo lydere pagal sukčiavimo bankų kortelėmis atvejus. Per metus ten sukčių padaroma žala padidėjo 35 proc.

Teigiama, jog su bandymais pavogti sąskaitoje laikomus pinigus susiduria kas ketvirtas rusas.

Pinigus išgrynino Londone

Rusijos finansų ombudsmenas Pavelas Medvedevas papasakojo istoriją, kaip iš Sankt Peterburgo gyventojos banko sąskaitos plėšikai pinigus paėmė Londono bankomate.

„Vos tik gavusi žinutę apie pavogtus pinigus ji nubėgo į savo banką, parodė kortelę ir parašė pareiškimą policijai. Kaip manote, ar jai grąžino pinigus?

Ne! Ir policijoje, ir banke jai atsakė vienodai: jei buvo surinktas PIN kodas, vadinasi, pinigus paėmėte pati. Nors ji net neturi užsienio paso”, – piktinosi P.Medvedevas.

Vienas didžiausių Rusijos bankų „Sberbank” pernai užfiksavo 1286 atvejus, kai bankomatuose nusikaltėliai įrengdavo specialią įrangą, skirtą kortelių duomenims pavogti.

Iš banko klientų pavogta apie 400 mln. rublių (apie 32 mln. litų).

Tenka ilgokai palūkėti

Apie bankomatuose įrengiamus duomenų nuskaitymo aparatus Lietuvoje daugiausia kalbėta maždaug prieš penkerius metus. Ilgainiui žmonės įprato atidžiau apžiūrėti bankomatą, o bankai ėmė geriau juos saugoti.

Tačiau dar prieš metus buvo nuskambėjusi istorija apie tokiu pat būdu kortelių duomenis vogusius lietuvius, kurie nukniauktus pinigus išgrynindavo nuvykę į Tailandą ir Kambodžą.

Swedbank” atstovas Saulius Abraškevičius sakė, kad bankas visada imasi tirti ir aiškintis atvejus, kai pasinaudojus svetima banko mokėjimo kortele atsiskaitoma ar išgryninami pinigai.

„99 proc. tokių atvejų neteisėtai nuskaitytos lėšos sugrąžinamos”, – tikino jis.

Tačiau klientui reikia sulaukti, kol nusikaltimas bus ištirtas. Tuo metu Rusijoje siekiama, kad laukti nereikėtų.

Tiesa, baiminamasi, kad dėl to gali atsirasti klientų, kurie patys ims apgaudinėti bankus.

Siūlo apdrausti korteles

DNB banko atstovas Andrius Vilkancas sakė, kad tais atvejais, kai yra panaudojamas PIN kodas, atsakomybė dažniausiai tenka klientui. Lietuvoje be PIN kodo kortele atsiskaityti parduotuvėse neįmanoma. Daugelyje ES šalių padėtis tokia pat.

Tik Jungtinėje Karalystėje dar pasitaiko vietų, kur atsiskaitant užtenka parašo.

Žmonėms, bijantiems, kad jų kortelė gali tapti sukčių taikiniu, A.Vilkancas pasiūlė ją apdrausti. Tada net ir panaudojus PIN kodą nuskaičiuoti pinigai būtų nedelsiant grąžinti į sąskaitą.

Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento Rinkos ir infrastruktūros politikos skyriaus viršininkas Tomas Karpavičius sakė, jog dažnai klientai nesusimąsto apie savo pinigų saugumą.

„Pasitaiko, kad žmonės ant mokėjimo kortelės užsirašo PIN kodą, o ją pametę pamato, jog sąskaitoje trūksta pinigų.

Tokiais atvejais PIN kodo užrašymas ant kortelės būtų laikomas mokėjimo kortelės naudojimo sąlygų pažeidimu ir nuostoliai nebūtų atlyginami”, – tvirtino centrinio banko atstovas.

Sukčiavimo būdai

Yra keturi dažniausiai sukčių naudojami būdai pinigams iš mokėjimo kortelių nukniaukti.

Kartais pasinaudojama bankomate palikta kortele, jei ją pamiršusiam žmogui nuėjus lieka neužvertas operacijų dialogo langas.

Pasinaudojama ir rasta ar pavogta kortele, jei šalia yra PIN kodas.

Taip pat prie bankomato pritvirtinamas papildomas kortelės duomenų nuskaitymo įrenginys, kuris nukopijuoja magnetinės juostelės informaciją, o pritaisyta miniatiūrine kamera ar kitais būdais užregistruojamas kortelės kodas.

Būna, kad sukčiai slapčia stebi žmogaus renkamą PIN kodą, po to pagrobę jo kortelę ja pasinaudoja.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook”!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai